Anasayfa / Sektörel / Duyurular / Genel / İran Demiryolu Sınır Geçişleri

İran Demiryolu Sınır Geçişleri

Sayı: 2020/126
Tarih: 16.03.2020
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından "Sınır Geçişleri" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda koronavirüs gerekçesi ile İran sınırında yer alan Kapıköy geçişi üzerindeki tren trafiğinin ilgili makamlar tarafından askıya alındığı, demiryolu taşımalarının vagon tahsisi yöntemiyle sürdürülmesinin gündemde olduğu belirtilmiştir.

İran varışlı ve İran'dan gelecek olan boş vagon ve dolu yükler için 9 Mart 2020 tarihinde ilgili Bakanlık ve kurumların katıldığı toplantı neticesinde demiryolu ile yapılan taşımalarda insan teması olmadığı için Kapıköy geçişinin ilk olarak sınırlı sayıda vagon tahsis edilmesi kaydıyla İran yönüne taşımalara açılacağı, İran yönünden Türkiye'ye gelecek boş/dolu vagon taşımalarının ise tampon bölgede kurulacak olan vagon dezenfektasyon sisteminin devreye alınması ve dezenfekte edilen vagonların en az 4 saat süre ile havalandırılmasına müteakip başlayacağı belirtilmiştir.

Duyuruda ayrıca İran varışlı yüklemeler için sınırlı sayıda vagon tahsisine başlandığı bildirilmiş olup vagon tahsis taleplerinin yazılı olarak TCDD Taşımacılık A. Ş. Lojistik Dairesi'ne iletilmesi gerektiği ve vagon tahsis işlemlerinin TCDD Taşımacılık A. Ş. Lojistik Dairesi'nin yazılı onayı üzerine tamamlanacağı, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı üzerinden Orta Asya ülkelerine yapılacak taşımalara ilişkin talepler ve vagon tahsisleri için de aynı yöntemin izleneceği belirtilmiştir.

Uygulama doğrultusunda ilk aşamada çabuk bozulabilecek yüklere öncelik tanınacağı, yüklemelerin bir program dahilinde gerçekleştirileceği ve duyuruda iletilen irtibat noktalarından teyit alınmaksızın planlama yapılmaması gerektiği bildirilmiştir.

Söz konusu duyuruyu ekte bilgilerinize sunar, işlerinizde başarılar dileriz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr