Anasayfa / Sektörel / Duyurular / Denizyolu / Uluslararası Dolaşımdaki Konteynerlerin Yurt İçinde Kalmasına İlişkin Ek Süre Tanınması

Uluslararası Dolaşımdaki Konteynerlerin Yurt İçinde Kalmasına İlişkin Ek Süre Tanınması

Sayı: 2024/063
Tarih: 24.01.2024
Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından "Konteyner Ek Süre Talebi" konulu yazı ilgili dağıtım yerleriyle paylaşılmıştır.

Paylaşılan yazıda gelen talep doğrultusunda uluslararası dolaşımdaki konteynerlerin yurt içinde kalma süresini düzenleyen "Konteyner Takip Formu"nun geçerlilik süresinin 6 ay+6 ay olarak toplamda 12 ay olduğu ve söz konusu süre yeterli gelmediğinden ilgili formun geçerlilik süresinin 6 ay daha uzatılmasının talep edildiği belirtilmiştir.

Yazıda Gümrük Sözleşmesi'nin ve Geçici İthalat Sözleşmesi'nin Konteynerlerle İlgili Hükümlerinin Uygulanmasına Dair Yönetmelik kapsamında geçici ithal edilen konteynerlerin tescil tarihinden itibaren 6 ay içinde yeniden ihraç edilmesi gerektiği bildirilmiştir. Söz konusu yönetmelik ile süre uzatımı taleplerinin 6 aylık sürenin bitiminden önce elektronik ortamda gerekçeli olarak giriş işleminin yapıldığı gümrük idaresine bildirileceği, gümrük idaresince yapılacak değerlendirmede mücbir sebep belgesi aranmayacağı, talebin uygun ve yerinde görülmesi halinde 6 ayı geçmemek şartıyla süre uzatımı yapılacağı ve bundan sonraki süre uzatımı taleplerinin bölge müdürlükleri tarafından karşılanacağı belirtilmiştir.

Bu doğrultuda 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen deprem felaketi sonrasında ihtiyaca yönelik kullanılan konteynerlerin 2024 yılında süresi biten/bitecek olan geçici ithalat rejimi altındaki konteynerlere ilişkin olarak üçüncü ve dördüncü 6 aylık dönemler için 2024 yılında yapılacak süre uzatımı başvurularında ayniyet tespitinin sunulacak belgeler üzerinden yapılarak süre uzatımı yapılmasının uygun bulunduğu belirtilmiştir.

Söz konusu yazıyı ekte bilgilerinize sunar, işlerinizde başarılar dileriz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr