Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / DHMİ, BULGARİSTAN VE UKRAYNA İLE İŞBİRLİĞİNİ ARTIRIYOR

DHMİ, BULGARİSTAN VE UKRAYNA İLE İŞBİRLİĞİNİ ARTIRIYOR

DHMİ, BULGARİSTAN VE UKRAYNA İLE İŞBİRLİĞİNİ ARTIRIYOR20.11.2012

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, en önemli görevlerinden biri olan “Hava Seyrüsefer” hizmetlerinde komşu ve diğer ülkelerle işbirliğini artırmaya devam ediyor. Kasım ayı içerisinde Bulgaristan ve Ukrayna’ya ziyaretlerde bulunan DHMİ heyeti, uluslararası standartlarda hava trafik kontrol hizmeti sağlamak üzere bu ülke yetkilileri ile önemli görüşmeler gerçekleştirdi.

Bulgaristan ve Ukrayna’da yapılan görüşmelere Seyrüsefer Daire Başkanı Mustafa Kılıç başkanlığındaki heyetlerle katılım sağlayan DHMİ Genel Müdürlüğü yetkilileri, Bulgar ve Ukrayna Hava Trafik Hizmetleri Otoriteleri ile hava trafik hizmetlerinde ikili işbirliği ve koordinasyon toplantılarına katıldı.

Bulgaristan’da yapılan toplantıda, Türkiye ve Bulgaristan arasında hava trafik hizmetlerinde sağlanmış olan üst düzey işbirliğinden duyulan memnuniyet karşılıklı olarak ifade edildi. Ayrıca, ülkemiz hava sahasını kullanan trafik sayısında görülen artış dikkate alındığında, kısa ve uzun vadeli yapılması gerekli görülen hava sahası düzenlemelerine ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu ve ortak çalışma konusunda fikir birliği sağlandı.

Yine bu toplantıda, İstanbul’da inşa edilecek yeni havalimanına yönelik gerekli hava sahası düzenlemelerinin planlanması ve trafik akış rotalarının yeniden organizasyonu,  hem stratejik hem de taktik seviyelerde ortak çalışmalar yapılması konularında mutabık kalındı.

DHMİ ile UkSATSE arasında yapılan toplantıda ise, 20 Haziran 2012 tarihinde imzalanan İşbirliği Anlaşması (Memorandum of Co-operation) kapsamında Hava Trafik Yönetimi (ATM), Haberleşme, Seyrüsefer ve Gözetim (CNS) ve Milli Maliyetler konularında görüş alış verişinde bulunuldu.

Bu kapsamda, hava sahası tasarımı, havayolu ağının geliştirilmesi, sektörler arası ayırma minimalarının azaltılması, hava trafik kurallarında harmonizasyonun sağlanması, hava trafik kontrolörleri, teknik personel ve RCO personelinin karşılıklı ziyaretleri, mevcut ekipman ve teknolojiler konusundaki bilgi birikimi ve tecrübelerin paylaşımı, bu amaçla iki Kurum ilgili birimleri arasında imzalanmış bulunan Teknik Üniteler arası ikili anlaşma mektubunun güncellenmesi, hava trafik yönetim sistem alt yapılarında yapılabilecek iyileştirme konuları Ukraynalı yetkililer ile birlikte ele alındı.

Ukrayna ile Ülkemiz arasındaki mevcut havayolu ağının geliştirilerek Avrupa-Ortadoğu bağlantılı transit geçiş yapan trafiklere optimum rotalar sağlanması yanında Ukrayna Hava Sahasını kullanarak İstanbul’da yapılması planlanan yeni Havalimanına iniş /  kalkış yapacak trafikler için geleceğe yönelik düzenlemeler yapılması konusunda da DHMİ yetkilileri ve Ukraynalı yetkililer görüş birliğine vardı.

Kaynak:DHMİ

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr