Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / DENİZ HAYDUTLUĞU İLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM

DENİZ HAYDUTLUĞU İLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM

DENİZ HAYDUTLUĞU İLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM08.04.2013

Deniz haydutluğu ile mücadelede Türkiye açısından yeni bir döneme giriliyor. Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarla Türk bayraklı gemilerde özel güvenlik personeli bulundurulması yolunda mevzuat hazırlığı başlatıldı.


Deniz haydutlarınca kurban olarak seçilen gemilerin taşıdığı yükler hedef alındığı gibi, maalesef can kayıpları dahi yaşanabilmektedir. Saldırıya uğrayan gemi personeli çeşitli mağduriyetlere maruz kalmaktadır. Bu personelin aileleri, bazen aylar boyunca yakınlarından haber alamamaktadır.

Bununla birlikte dünya deniz ticaretinin önünde ciddi bir engel teşkil eden, alınan ek güvenlik tedbirleri ve artan riskler nedeniyle sigorta primleri ile birlikte navlunları arttıran deniz haydutluğu maalesef tüm dünyayı olduğu gibi Türk denizcilik sektörünü de olumsuz etkilemektedir. 2011 yılında deniz haydutluğunun dünya denizcilik sektörüne getirdiği yükün (Toplamda 6,6-6,9 milyar $) %81’i denizcilik şirketleri tarafından (5,3-5,5 milyar $); %19’u (1,3 milyar $) ise hükümetlerce karşılanmıştır. Toplamda ödenen fidye miktarı 160 milyon $, sigorta giderleri ise 635 milyon $ olmuştur. (Oceans Beyond Piracy Raporu)

Deniz haydutluğu dünya deniz ticaretini ciddi şekilde etkilemeye devam ederken bu sorunla mücadele etmek için, tavsiye edilen güvenlik koridorlarını kullanarak seyir yapılmasından ulusal konvoy geçişlerinin kullanılmasına kadar birçok önlem alınmaktadır.

Günümüzde bu önlemlere ek olarak gemide özel sözleşmeli silahlı güvenlik personeli bulundurulmaktadır. Hâlihazırda Türk mevzuatında Türk bayraklı gemilere ilişkin bu uygulama hakkında bir düzenleme bulunmaması ve sektörden gelen ciddi talepler neticesinde Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü koordinesinde hukuki düzenlemelerle ilgili çalışma başlatılmıştır.

20 Mart 2013 tarihinde Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen toplantıda konuyla ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda mevzuat hazırlama çalışması başlatılmış ve bir çalışma grubu kurulmuştur. Düzenli aralıklarla yapılacak olan toplantılarla önce hangi mevzuat değişikliklerinin gerekli olduğu ortaya konacak, ardından taslak bir mevzuat hazırlanacaktır. Ardından taslak mevzuat kurum ve kuruluşların onayına sunularak yasama aşamasına geçilmesi planlanmaktadır.

Mevzuat düzenlemesiyle Türk özel güvenlik şirketlerinin dünya çapındaki etkinliğinin ve pazar payının artması beklenmektedir.

Kaynak:DTGM
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr