Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / “DEMİRYOLU İŞLETMECİLİĞİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ İHRACATI ARTIRACAK”

“DEMİRYOLU İŞLETMECİLİĞİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ İHRACATI ARTIRACAK”

“DEMİRYOLU İŞLETMECİLİĞİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ İHRACATI ARTIRACAK”07.05.2013

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lojistik Konseyi Üyesi Bülent Aymen, demiryolu işletmeciliğinde özelleştirmenin, ihracatı artıracağını belirtti.


Bülent Aymen, yaptığı açıklamada, demiryolu taşımacılığının, dünyada ihracat yüklerinin en ucuz taşıma modu olduğunu hatırlattı. Türkiye’de demiryolu taşımacılığının Cumhuriyet’in ilk yıllarında toplam taşımacılıktaki payının yüzde 68, günümüzde ise bu rakamın yüzde 1,5’ler seviyesinde olduğunun altını çizen Aymen, “Navlun, ihracattaki rekabet gücümüzü dekietkileyen en önemli faktör iken, ülkemizin demiryolu alt yapısındaki eksikliklerden ve yük güzergâhına uygun hatların eksik olmasından dolayı demiryolu taşımacılığı tercih edilen taşıma modu olmaktan çıkmıştır.” dedi.

Global arenada mal pazarlamaya çalışırken, navlunların, rekabet ettikleri ülkelerin maliyetlerinin üzerinde olmasının önlerine çıkan en büyük handikap olduğuna dikkat çeken Aymen, “Bu yüzden demiryolu kanununda yapılan değişiklikle, özel sektörün demiryolu taşımasına ve altyapısına yatırım yapmasına olanak sağlayan kanunun çıkması Türk ihracatçısının da önünü açacaktır.” diye konuştu.

Türkiye’nin Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinin Avrupa’ya bağlanması yönünde en önemli lojistik merkezi olma şansına sahip olduğuna vurgu yapan Aymen, “Yüksek karayolu ve denizyolu taşıma maliyetleri, sınırda uzun konvoyların oluşması ve geciken teslim problemlerinin bertaraf edilmesi ile yakın komşularımız da pazar payımızı artırmada bize önemli avantaj sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak:Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr