Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / MÜSTEŞAR AŞCI, DGÖ GENEL SEKRETERİ MIKURIYA’YI AĞIRLADI

MÜSTEŞAR AŞCI, DGÖ GENEL SEKRETERİ MIKURIYA’YI AĞIRLADI

MÜSTEŞAR AŞCI, DGÖ GENEL SEKRETERİ MIKURIYA’YI AĞIRLADI14.09.2017Müsteşar Aşcı, Köpek Eğitim Merkezi açılışına katılmak üzere Türkiye’ye gelen Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) Genel Sekreteri Kunio Mikuriya’yı makamında ağırladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, Köpek Eğitim Merkezi açılışına katılmak üzere Türkiye’ye gelen Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) Genel Sekreteri Kunio Mikuriya’yı makamında ağırladı.

Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Mikuriya’yı ağırlamaktan dolayı son derece mutlu olduklarını ifade eden Müsteşar Aşcı, Dünya Gümrük Örgütü kurucu sözleşmesini ilk imzalayan ülkelerden birisi olarak gümrük çalışmalarına önem verdiklerini ve katkı vermeye çalıştıklarını dile getirdi.

Müsteşar Aşcı, kapasite geliştirme alanında uluslararası düzenlemelerin uygulaması için proje ve iş birliği olanakları geliştirmeye önem verdiklerini vurgulayarak, “Bölgesel ofislere destek veriyoruz. Bunun en son örneğini Bakü’de bulunan ofise başlattık.” dedi. 

Hedeflerinin yasa dışı ticaretle mücadele etmek, yasal ticareti de kolaylaştırmak olduğunu kaydeden Müsteşar Aşcı, bu dengeyi tutturmak için dünyadaki en önemli uygulamaları getirmeye veya uygulama yöntemleri geliştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Zor bir coğrafyada görev yapıyoruz

Bulunduğu coğrafya itibariyle Türkiye’nin yükünün biraz daha ağır olduğuna işaret eden Müsteşar Aşcı, “Dünyanın en zor coğrafyası Orta Doğu ve Türkiye’nin bulunduğu yer. Birbirine benzemeyen komşuların ve maalesef son yıllarda istikrarsızlığın hakim olduğu, iç savaşların sürdüğü bir coğrafyada biz demokratik ilkeler çerçevesinde görevimizi yapmaya, ülkemizi korumaya ve yasal olmayan ticareti önlemeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Müsteşar Aşcı, 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimine de değinerek, destekleri dolayısıyla Dünya Gümrük Örgütü’ne teşekkür etti. Müsteşar Aşcı, yasal olmayan geçişlerle beraber terörist faaliyetler ve terörizmin finansmanını engellemek için de yoğun olarak çalışan bir gümrük idaresi olduklarını belirtti.

DGÖ Genel Sekreteri Mikuriya: Türk gümrükleri son derece iyi bir örnek

Ziyareti kapsamında öncelikle Kaman’a giderek Kalehöyük kalıntılarını gezen Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) Genel Sekreteri Kunio Mikuriya, burada çok güzel temasları olduğunu ifade etti.

Genel Sekreter Mikuriya, Kaman’da sadece arkeolojik bir sahayı görmediklerini M.Ö. 2200 yani günümüzden 4000 yıldan öncesine ait gümrük faaliyetleri yapıldığını tespit ettiklerini vurguladı.

Amaçlarının gümrüğü daha görünür kılmak ve topluma katkılarının daha fazla olmasını sağlamak olduğunu belirten Genel Sekreter, bu manada Türk gümrüklerinin son derece iyi bir örnek teşkil ettiğini kaydetti.

Genel Sekreter Mikuriya, Türkiye’nin Dünya Gümrük Örgütü’nün kurucu üyelerinden biri olarak bugüne kadar çok önemli katkılar sunduğunu dile getirerek, “Bunun en güzel örneği kapasite geliştirme ile bölge ofislerine verilen destekler. Bu komşu ülkelerin birbiriyle mukayese edilmesi haricinde gümrük alanında iş birliğini de arttırmaktadır.” dedi.

Türkiye’nin konum olarak zor bir coğrafyada bulunduğunu belirten Mikuriya, “Coğrafi konum itibariyle kimi zaman güçlükler olduğunu söyleyebiliriz ama kimi zamanda bu coğrafi konumun bazı avantajlarının da olduğunu göz ardı etmememiz gerekir. Şöyle ki konumunuz itibariyle Avrupa’yı Kafkaslara, Orta Asya’ya ve Uzakdoğu’ya bağlayabilecek, bunlar arasında bağlantı kurabilecek önemli bir noktadasınız. Bu manada aynı zamanda kadim İpek Yolu’nun bağlantı noktasını da coğrafyanız gereği gerçekleştirme durumundasınız.” diye konuştu.

Mikuriya, Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması ve Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması vesilesiyle oluşturulmuş olan kurulun çok yararlı olduğunu, “Sınırlar ayırır, gümrükler birleştirir” anlayışıyla Türkiye’nin ticaret dünyasında da çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Görüşmeye, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Köseoğlu, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Abdullah Soylu, Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, Brüksel Gümrük Müşaviri Özlem Soysanlı, AB Çok Taraflı İlişkiler Daire Başkanı Didem Dirlik Songür de katıldı.

Konuşmaların ardından Müsteşar Aşcı, Genel Sekreter Mikuriya’yı Komuta Kontrol Merkezi’ne davet ederek, merkezi tanıttı.

Kaynak: T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr