Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / İRANDAN TÜRK TAŞIMACILARA AKARYAKIT İNDİRİMİ

İRANDAN TÜRK TAŞIMACILARA AKARYAKIT İNDİRİMİ

İRANDAN TÜRK TAŞIMACILARA AKARYAKIT İNDİRİMİ29.01.2009

İran, şubat ayı itibariyle 1 yıl geçerli olmak üzere Türk araçlarından fiyat farkı tahsilatında yüzde 25 oranında indirime gitti. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen konuyla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, İran tarafıyla uzun süredir müzakerelerin devam ettiğini hatırlatarak, "İran'ın Türk araçlarına akaryakıt fiyat farkı indirimine gitmesi Türk ihracatçısının gerek İran'a gerekse İran üzerinden Türk Cumhuriyetlerine yaptığı transit ihracatının maliyetinde ciddi bir düşme sağlayacaktır. Bu karar ihracatı olumlu etkileyecektir" şeklinde konuştu.

İran devletinin aldığı bu kararın dün itibariyle Türk makamlarına resmen bildirildiğini söyleyen Tüzmen, İran ile gerek bölgesel gerekse ikili ticaret konusunda işbirliğinin önümüzdeki dönemde de giderek artacağını belirtti.

Tüzmen, "İran'ın aldığı bu karar hem Türk ihracatçısının hem Türk nakliyecisinin hem de İran halkına yarar sağlayacaktır" diye konuştu.


TÜRK NAKLİYECİLERİNİN

PAZAR PAYI ARTACAK

Öte yandan yetkililerin verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin Orta Asya ülkelerine ihracatında kilit ülke olan İran'ın uyguladığı akaryakıtta fiyat farkı ihracatçıların rekabet gücünü önemli ölçüde etkiliyordu.

Kendi ülkesindeki akaryakıt fiyatı ile uluslararası akaryakıt fiyatları arasındaki farkı Türk taşımacılarından tahsil eden İran'ın bu tahsilattan yüzde 25 oranında geri adım atmasının Türkiye'nin hem İran'a hem de Orta Asya ülkelerine yaptığı ihracata önemli katkıda bulunması bekleniyor. Ayrıca, Türk nakliyecilerinin de bölgedeki pazar payının artacağı kaydediliyor.

Yaklaşık 35 bir Türk aracının İran üzerinden transit geçiş yaptığı dikkate alındığında İran'ın bu konudaki kararı Türk kara yolu taşımacılığının yıllardır beklediği "müjdeli" bir haber olarak nitelendiriliyor.

Bu arada, İran'ın Avrupa'dan ithalatının Türkiye üzerinden yapılması için çalışmalar devam ederken, İran-Türkiye demir yolunun Van gölünün kuzeyinden geçirilmesine yönelik İran tarafı yüzde 40 finansman taahhüdünde bulunurken, bu konuda çalışma grupları da oluşturuldu. Referans

İran, Şubat ayı itibariyle 1 yıl geçerli olmak üzere Türk araçlarından fiyat farkı tahsilatında yüzde 25 oranında indirime gitti.Devlet Bakanı Kürşad ...

( KB)

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr