Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ALMAN DHL, TÜRKİYE’DEN ‘TEKNOLOJİ' İHRAÇ EDİYOR

ALMAN DHL, TÜRKİYE’DEN ‘TEKNOLOJİ' İHRAÇ EDİYOR

ALMAN DHL, TÜRKİYE’DEN ‘TEKNOLOJİ' İHRAÇ EDİYOR28.06.2019
DHL Supply Chain, Türkiye'den Almanya, İngiltere ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine teknoloji ihraç ediyor. DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Orkun Saruhanoğlu, “Hedefimiz Türkiye'yi 2021'de DHL'in Global bir inovasyon merkezi haline getirmek” dedi.

Lojistiğin Alman devlerinden DHL'in Türkiye'deki şirketlerinden DHL Supply Chain, Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarını hızlandırdı. Şirket artık, Türkiye'den Almanya, İngiltere ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine teknoloji ihraç ediyor. DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Orkun Saruhanoğlu, “Hedefimiz Türkiye'yi 2021'de DHL'in Global bir inovasyon merkezi haline getirmek” dedi.

DHL Supply Chain Türkiye'nin son dönemlerdeki en önemli gündemi Ar-Ge ve inovasyon. Saruhanoğlu, “DHL Supply Chain Türkiye olarak yaratıcı fikirlerimizi ve yenilikçi uygulamalarımızı, 2017 yılında hayata geçirdiğimiz iki Ar-Ge merkezimizde geliştirmeye devam ediyoruz. Bugün 30 genç mühendisin içinde yer aldığı Ar-Ge merkezlerimizde geliştirdiğimiz uygulamaları artık ihraç ediyoruz” dedi.

Saruhanoğlu, Türkiye'de geliştirilen ve ihracatına başlanan ya da ihraç edilmesi hedeflenen Ar-Ge projelerini şöyle özetledi:

Depolarına insansız hava araçları entegre edecek

Otonom Envanter Sayım / Kontrol Sistemi Geliştirme Projesi ile görüntü kayıtları alınan lokasyon bilgilerinin görüntü işleme teknolojisi kullanılarak bir veri tabanında toplanması ve bu verilerin mevcut depo yönetim sistemimizle karşılaştırılması, böylelikle sistematik bir sayım süreci elde edilmesi planlandı. Depodaki ürünlerin fotoğraflanması iki aşamadan oluşuyor.

İlk fazda, sistemde görüntü almayı kolaylaştırıcı, otonom hale getirmek için hidrolik sisteme entegre bir kamera yapısı kullanılıyor. Sensörler vasıtasıyla yüksek çözünürlüklü kameralar ile çekilen lokasyon görüntülerinin geliştirilen web tabanlı ara yüzde gösterilerek paletlerin bu görüntü üzerinden sayılması, görüntülerdeki barkod bilgilerinin bilgisayar görüsü teknikleri ile okunarak operatör tarafından girilen değerlerle sistemdeki verilerin karşılaştırılması sonucu otomatize edilen yeni sayım süreci ele alınıyor.

İkinci fazda, projeye insansız hava araçları entegre edilerek görüntü alma işlemi bu şekilde sağlanacakt. Projenin test çalışmaları pilot bölge olarak seçilen DHL Gebze 8 depomuzda gerçekleştirilecek. Projeye üniversite & sanayi işbirliği kapsamında, Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü de destek veriyor.

3 günde yapılan işlem 3 saate iniyor

Türkiye'de bir ilk olan bu ürün sayesinde çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliğine verdiğimiz önemi bir kez daha gösteriyoruz. Çalışanlarımızı 12-13 metre yüksekliğe çıkarmadan depolarımızda sayım yapabilecek olmamızdan dolayı çok mutluyuz. Diğer yandan geliştirdiğimiz ürün 2-3 günde yapılan sayımı 2-3 saate indirgeyerek zamandan da ciddi tasarruf sağlıyor. Bu projemizi diğer DHL ülkelerine ihraç etmeyi hedefliyoruz.

Sanal Gerçeklik (VR) Destekli Dijital Oryantasyon, Eğitim ve Çalışan Bağlılığı Platformu projemiz ise ilk ihraç edilen uygulamamız. Geliştirmeyi planladığımız uygulamanın sadece bizim değil, bölge şirketleri için de kullanılacağını öngörerek altyapısını buna göre kurduk. Ortaya çıkan ürün çok kolay bir şekilde farklı ülkelere yayılabiliyor ve uzaktan destek vererek yarım gün içinde kurulum sağlanabiliyor. Herhangi bir sistem ile entegrasyon da gerekmediği için ürünün yaygınlaştırılması ve tüm bölgede kullanımı oldukça hızlı olabiliyor.

Geliştirilen platformun amaçları şöyle:

Şirkete yeni başlayan kişilerin oryantasyon planına VR seansı ekleyerek, bu kişilerin şirket bilgilerini farklı, inovatif bir yöntem ile görmesini sağlamak.

• Şirketin bölgede yürütülen inovasyon projelerini VR ortamında çalışanlarla paylaşmak.

• İş Sağlığı güvenliği eğitimlerini sanal ortama aktararak farkındalığı artırmak ve daha kalıcı ve hatırlanabilir eğitimler olmasını sağlamak.

• Potansiyel müşterilere Solution Design çözümlerini (eğer video üretilmiş ise) VR ortamında sunmak ve böylece müşteri algısını pozitif yönde etkileyebilmek.

• Eğlence ve 360 Şehirler modülleri ile mevcut çalışanların molalarda keyifli vakit geçirmesini sağlamak, şirkete bağlılıklarını artırmak.


Ürünleştirme tamamlandıktan sonra henüz çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen, bu platform 2018 yılında Türkiye'den DHL'nin farklı ülkelerine ihraç edildi. (İngiltere, Almanya, Umman, Hollanda).

İthal edilen teknolojileri daha ucuza geliştiriyor

Öte yandan uyguladığımız ve daha ucuza geliştirdiğimiz teknolojiler de var. Verim aldığımız, 20 bin euro maliyetle geliştirilen bir ürünü 7 bin Euro maliyetle üretip, biz yapalım demeyi de hedefliyoruz. Bir örnek verecek olursak; Eff ibot DHL'in Avrupa'da farklı ülkelerde kullandığı otonom ürün toplama aracı. Türkiye'de de bu ürün kullanılıyor ve bununla birlikte Ar-Ge merkezi bünyesinde yerli olarak benzer bir ürün geliştiriliyor. DHL'in açık-kapalı alan depolarında hizmet veren, 300 kg taşıma kapasiteli yük taşıma aracı, elektrikli ve otonom olarak tasarlanacak, prototip olarak üretilecek. Proje DHL Türkiye Ar-Ge Mühendisleri ve İstanbul Teknopark firması Pavotek işbirliğiyle geliştiriliyor. "

HEDEF TÜRKİYE'Yİ İLK 10'A SOKMAK

“Türkiye'deki şirketimizi 2023'te DHL Supply Chain'in dünyadaki sıralamasında ilk 10'a sokmayı hedefliyoruz”
diyen Saruhanoğlu, DHL'in “Türkiye'deki yatırımlarına aralıksız devam ettiğini vurguladı. Şirket, bu aralar yatırımlarını ağırlıklı olarak yüksek kalite soğuk dağıtım kanalına yapıyor. Gaziantep, Erzurum, Adana ve Ankara'da soğuk depo yatırımları sürüyor. İlaç, medikal ürünler, gıda ve ihracat bazlı otomotiv öncelik verilen sektörler olarak önce çıkıyor. DHL Supply Chain Türkiye, dünyada ve ülkemizdeki zorlu ekonomik koşullara ve siyasi gelişmelere rağmen büyümeye devam ediyor.

SEKTÖRDE KONSOLİDASYON SÜRECEK

Lojistik sektöründe birleşme ve satın almaların devam edeceğini ifade eden Orkun Saruhanoğlu, “Türkiye'de içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar fırsatları da beraberinde getiriyor. Kısa ve orta vadede lojistik sektöründe birleşme veya satın almaların devam edeceğini düşünüyorum. Bizler DHL olarak organik büyümenin yanında katma değer yaratacak firmalarla da hem Türkiye'de hem de dünyada ilgilenmeye devam ediyoruz” dedi.

 AYSEL YÜCEL/DÜNYA

Kaynak: lojiport.com