Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / TÜRKİYE AB İLE TEK AVRUPA SAHASI ANLAŞMASINI İMZALADI MI?

TÜRKİYE AB İLE TEK AVRUPA SAHASI ANLAŞMASINI İMZALADI MI?

TÜRKİYE AB İLE TEK AVRUPA SAHASI ANLAŞMASINI İMZALADI MI?21.05.2009

AB Haber, Tek Avrupa Hava Sahası anlaşmasının en önemli ayağını oluşturan SESAR anlaşmasıyla ilgili bilgileri yayınlıyor.

EUROCONTROL iye ülkeleri Avrupa Havayolu Trafiği yönetiminin geleceğini belirleyecek olan SESAR’a (Tek Avrupa Hava Sahası ve Hava Trafik Yönetimi Araştırmaları) 700 milyon Euro katkıda bulunacak.

38 EUROCONTROL (Avrupa Hava Güvenliği Kuruluşu) üye ülkesi SESAR(Avrupa Havayolu Trafiği Yönetim ve Araştırma Programı) 700 milyon Euro’luk finansal katkıda bulundu.

Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan ve EUROCONTROL tarafından yönetilen SESAR Avrupa Havayolunun teknolojik açılımı. SESAR’ın gelişim aşamasını yönlendirecek SESAR Ortak Girişimi, özel ve kamusal sektörden 16 organizasyonu ilk kez bir araya getirerek Avrupa Hava Trafiği Yönetimi araştırmalarına yeni bir yaklaşım olarak ortaya çıktı. Amaç, 2020’ye kadar havacılıkta güvenliği arttırmak, kapasiteyi 3 katına çıkartmak, her bir uçuşta çevreye verilen zararı %10 azaltmak ve maliyeti %50 düşürmek için yeni performans anlayışı ile havacılık sistemi oluşturmak.

Şubat 2007’de EUROCONTROL, Avrupa Komisyonu ve SESAR ortak girişimi ile SESAR’ın katkılarını ve rolünü tartışmaya açtı. Sonuç, EUROCONTROL’ün ortak girişimi ve Avrupa Komisyonu, EUROCONTROL ve endüstriden oluşan ortak girişime üye ülkeler arasındaki ilişkileri tanımlayan iki uzlaşma paketiydi.

Alınan karar ise, bu iki uzlaşma paketinin EUROCONTROL Daimi Komisyonu tarafından kabul edilmesidir. EUROCONTROL Daimi Komisyonunun Başkanı Vesela GOSPODINOVA “ SESAR, Ortak Avrupa Havacılığı için çok önemlidir ve bu sebeple EUROCONTROL’e üye ülkeler bunun gerçekleşmesi için taahhütlerine son derece bağlıdırlar. SESAR, hava yolları ulaşımı, endüstri ve seyahat eden halk için önemli bir gelişmedir” dedi.

EUROCONTROL Genel Direktörü David MCMILLAN “ SESAR ortak Girişimin kurucu üyesi olarak, bu kuruluşu başarıya götürmek bizim sorumluluğumuzdur. Bu projeye büyük katkılarda bulunmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

 

Kaynak: Airport haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr