Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / TOKATLI MERMERCİNİN GÖZÜ SAMSUN LİMANI NDA

TOKATLI MERMERCİNİN GÖZÜ SAMSUN LİMANI NDA

TOKATLI MERMERCİNİN GÖZÜ SAMSUN LİMANI  NDA02.07.2009

Tokatlı Mermerciler, daha yakın mesafede bulunan Samsun limanının konteyner yüklemesine açılmasını istiyor.

Ürünlerini ihraç ederken Mersin Limanını kullanmak zorunda olan Tokatlı Mermerciler, daha yakın mesafede bulunan Samsun limanının konteyner yüklemesine açılmasını istiyor.

Özelleştirme çalışmaları devam eden Samsun limanında ise tüm yatırımlar askıda. Tokat Mermerciler Derneği Başkanı Yavuz Bilkay, 600 kilometre mesafedeki Mersin limanına ulaşmak için ton başına ortalama 55 TL nakliye ücreti ödediklerini belirterek “Bu durum dış pazardaki rekabetimizi de olumsuz etkilemektedir. Tokat’a 230 kilometre uzaklıktaki Samsun limanını kullanabilirsek maliyetlerimiz büyük oranda azalacaktır” diye konuştu.

-DİĞER İLLER İÇİN DE ÖNEMLİ-

Samsun limanının Balkanlar, Orta Avrupa, Rusya ve Türki Cumhuriyetler ile ticarette önemli deniz kapılarından biri olduğunun altını çizen Bilkay, Tokat dışında mermer potansiyeli güçlü Amasya, Sivas gibi Doğu ve Orta Anadolu illeri için de limanın stratejik önem taşıdığını ifade etti.

 “Sadece mermer ihracatı için değil her türlü madencilik ürünleri, tarım ve gıda gibi kalemlerin ticaretinde de Samsun limanının konteyner yüklemesine açılması bölgemiz ihtiyaçlarını bir nebze de olsa rahatlatacaktır” dedi.

-ÇİVİ ÇAKILMIYOR-

Konuyla ilgili olarak her türlü girişime hazır olduklarını söyleyen Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, “Yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, özelleştirme kapsamında yer alan Samsun Limanı’nın devir işlemlerinin henüz tamamlanmadığını ve bu nedenle de yeni bir yatırımın gündemde olmadığını öğrendik” dedi. Limanı devralacak firmanın 50 milyon dolara yakın bir yatırım yapmayı planladıklarını bilgisini aldıklarını belirten Onur, devir süreci tamamlandığında konuyla ilgili çalışmalara ağırlık vereceklerini söyledi.

-AMASYA BEJİ BİZE AİT-

Türkiye’nin mermer rezervinin yüzde 20’sinin Tokat’ta olduğu ifade ediliyor. İl sınırları içerisinde, başta bej ve traverten olmak üzere, diyabaz, füme, siyah mermer, beyaz mermer, onyx mermer, serpantin ve bazalt tipi olmak üzere 9 mermer çeşidi bulunuyor. Yine Tokat’ta 5 adet mermer ocak işletmesi, 20 mermer fabrikası ve 30 civarında mermer çıktığını fakat ismini Amasyalıların sahiplendiğini anlatan mermerciler, düzenledikleri organizasyonlarla bu tipsorunların üstesinden
geleceklerini söylüyor.

Kaynak: Aktüeldeniz

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr