Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / KALKINMA YOLU PROJESİ’NDE DEV ADIMLAR ATILIYOR

KALKINMA YOLU PROJESİ’NDE DEV ADIMLAR ATILIYOR

KALKINMA YOLU PROJESİ’NDE DEV ADIMLAR ATILIYOR13.11.2023Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın özel önem verdiği, Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi’nde önemli gelişmeler yaşanıyor. Tarih, kültür ve ortak kazanımların yanı sıra ekonomik hinterlandın buluşması adına önemli bir fırsat ortaya çıkaran proje kapsamında yetkililer, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya; TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, Irak Ulaştırmadan Sorumlu Başbakan Danışmanı Naser Salih Abdulnabi Al-Salman, Irak Demiryolları Genel Müdürü Younus Khalid Jawad Al-Kaab, Birleşik Arap Emirlikleri Proje Sektörü Başkanı Mohammed A-Shehhi, Katar Ankara Büyükelçiliği temsilcisi Mr.Khalid Al-Noaimi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan katıldı.

Toplantıda taraflar, proje kapsamında yapacakları dörtlü iş birliğinin üst düzey bir mekanizma tarafından koordine ve takip edilmesi hususunda mutabık kalarak bu mutabakatın ilerleyen günlerde imza altına alınacağı bir mutabakat zaptı imzalanması hususunda fikir birliğine vardı.
Kalkınma Yolu projesi ve Türkiye-Irak arasında tesis edilecek doğrudan demiryolu bağlantısı için koordineli biçimde atılacak adımlar hususunda da mutabık kalındı.

SINIRIN SIFIR NOKTASINDA İNCELEME
Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyip ortak fayda üretecek, Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak yeni İpek Yolu olarak da tanımlanan proje kapsamında Şırnak’ta da toplantı gerçekleştirilip incelemelerde bulunuldu. TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, Irak Demiryolları Genel Müdürü Younus Khalid Jawad Al-Kaab, Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Sağlam ve teknik ekiplerin katılımı ile Şırnak’ın Ovaköy beldesinde sınırın sıfır noktasında bir toplantı gerçekleştirildi.
İlgili tarafların bir araya geldiği toplantıda demiryolu ve karayolunun sınır bölgesindeki bağlantı noktası değerlendirildi. Sürecin hızlandırılması için alınması gereken önlemler tartışıldı. TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, bölgesel kalkınmanın sağlanması, ticari, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesi adına önemli adımlar ve atılımlarla süreci daha ileri taşımaya devam edecekleri vurgusunu yaptı.

TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, bölgesel kalkınmanın sağlanması, ticari, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesi adına önemli adımlar ve atılımlarla süreci daha ileri taşımaya devam edecekleri vurgusunu yaptı.

Kaynak: tcdd.gov.tr
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr