Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD GENEL MÜDÜRÜ HASAN PEZÜK, DEMİRYOLLARINDA YAŞANAN GELİŞMELERİ ULUSLARARASI ARENADA ANLATTI

TCDD GENEL MÜDÜRÜ HASAN PEZÜK, DEMİRYOLLARINDA YAŞANAN GELİŞMELERİ ULUSLARARASI ARENADA ANLATTI

TCDD GENEL MÜDÜRÜ HASAN PEZÜK, DEMİRYOLLARINDA YAŞANAN GELİŞMELERİ ULUSLARARASI ARENADA ANLATTI15.12.2023Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Hasan Pezük, Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen Uluslararası Demiryolu Birliği'nin (UIC) İcra Kurulu toplantısına katıldı. Hasan Pezük, dünya üzerinde demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi amacıyla 1922 yılında kurulan ve 219 ülkeden katılım gerçekleştirilen UIC üyelerine, Türkiye'nin demiryolu projeleriyle ilgili bilgi verdi.

TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük toplantıda; Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2019 yılında imzalanan Avrupa Yeşil Mutabakatı 2050 yılı 'Sıfır Emisyon' kapsamında belirlenen orta ve uzun vadeli hedeflerle ilgili açıklamalarda bulundu. Üretim ve tüketim merkezleri olarak tanımlanan Asya ile Avrupa üzerinde köprü vazifesi gören ülkemizin, jeostratejik konumunun önemine vurgu yapan Hasan Pezük, demiryolu taşımacılığı alanında yürüttüğü etkin lojistik faaliyet yönetimine değinerek, orta koridorun geliştirilmesi adına tamamlanan ve devam eden projeleri özetledi. TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük ayrıca, UIC tarafından yürütülen faaliyetlerde, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması ve özellikle Ortadoğu ve Orta Asya bölgelerini içine alan demiryolu idarelerinde, karşılıklı işletilebilirliğin geliştirilmesi adına inisiyatif kullanılmasının önemine değindi.

TCDD GENEL MÜDÜRÜ HASAN PEZÜK, RAME'NİN 32. TOPLANTISINA BAŞKANLIK ETTİ

TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, Uluslararası Demiryolu Birliğinde gerçekleştirilen toplantıların öğleden sonraki oturumunda, Ortadoğu Bölgesel Kurulu'nun (RAME) 32. Toplantısına başkanlık etti. Üye demiryolu kuruluşlarının yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda ise demiryollarına küresel çerçeveden bakarak bölgesel işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek çalışmaların, dayanışmanın ve ortak faaliyetlerin önemine dikkat çekildi. Paydaşların birlik ve dayanışma içerisinde hareket etmesine olanak sağlayan bölgesel kurul toplantılarının öneminin ön plana çıkarıldığı toplantı vesilesiyle üye ülkelerin demiryolu idarelerinde son dönemde yaşanan gelişmeler değerlendirildi. Toplantıda; iyi uygulama örneklerinin bölge üye demiryolu idareleri arasında yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yaparak, RAME bünyesinde devam eden; olağanüstü iklim koşullarında işletmecilik, ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin geliştirilmesi için gereksinimler, demiryollarında hidrojen kullanımı ve riskleri, geleceğin demiryolu mobil iletişim sistemler ve emniyet alanında yeni eğitim modelinin yaygınlaştırılması projelerindeki ilerlemeleri ve alınması gereken önlemler değerlendirildi.

İKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, Uluslararası Demiryolu Birliği bünyesinde gerçekleştirilen etkinliğin ikinci gününde ise daha çok ikili görüşmelere ağırlık verdi. İkili toplantılarda; ticari ilişkilerimizi artırmak adına atılması gereken adımları konuşurken, komşu ülke demiryolu idarelerinin temsilcileri ile yapılan görüşmelerde ise demiryolu taşımacılığını artırmak için ortaya konan teknolojik ve idari çözümlerin sağladığı katkılar mercek altına alındı. Hasan Pezük, ikinci gün öğleden sonra gerçekleştirilen genel kurul toplantısında ise ülkemiz demiryolu sektöründe son 22 yılda yaşanan olumlu gelişmeler hakkında üye ülke temsilcilerine bilgi paylaşımında bulundu. Yüksek hızlı demiryolu taşımacılığı başta olmak üzere, demiryolu altyapı-üstyapısının projelendirilmesi ve inşası, çeken ve çekilen demiryolu araçlarının üretimi, bakım ve onarımı; emniyet ve kapasite artışına olanak sağlayan sinyalizasyon ve elektrifikasyon sistemlerinin geliştirilmesi gibi alanlarda kamu ve özel kuruluşlar olarak elde ettiğimiz sektörel tecrübelerimizi diğer ülkeler ile paylaşabileceğimizi vurguladı. TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük ayrıca UIC tarafından yürütülen projelere, her geçen gün daha fazla gelişen yerli demiryolu sanayimiz ve AR-GE merkezlerimiz ile daha fazla katılım konusundaki isteğimizi belirtti.

Kaynak: tcdd.gov.tr
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr