Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / TÜRK ŞİRKETLERİNE BELGE UYARISI

TÜRK ŞİRKETLERİNE BELGE UYARISI

TÜRK ŞİRKETLERİNE  BELGE  UYARISI25.08.2009

Rusya'da faaliyet gösteren gümrükçüler Türk şirketlerini uyararak, 3 aya kadar denetimin uygulamada devam edebileceğini belirttiler.

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gümrük sorunun dün itibari ile resmen sona ermesinin ardından, uygulamada yaşanabilecek muhtemel sorunlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Türk mallarının ihracını gerçekleştiren ve Rusya'da faaliyet gösteren gümrükçüler Türk şirketlerini uyardı. İki hafta ile 3 ay arasında gümrüklerde Türk mallarına yönelik denetimin uygulamada devam edebileceğini hatırlatan gümrükçüler, gerekli evrakların hazırlanmasında titiz davranılması gerektiğini kaydetti.

Türk firmalarına gümrük hizmeti veren Avtolucks lojistik şirketi Genel Müdürü İsmail Alioğlu, Cihan'a yaptığı açıklamada, iki hafta gibi bir sürede uygulamada kolaylıkların başlayabileceğini kaydetti. Türkiye'den gelen ürünlerde fiyat farklılıkları ve evraklarda sorunlar yaşandığına dikkat çeken Alioğlu, "Rusya'nın Türkiye'yi riskli ülke kategorisinden çıkarması ile ilgili kararın uygulamaya geçebilmesi için zaman gerekiyor. Bu uzun sürmeyebilir. 2 hafta ile üç ay arasında bir zamanda aşılır. Bu süreçte evraklar ve resmi prosedür konusunda dikkatli olmak gerekiyor." dedi.

BİR GÜNDE GÜMRÜK İŞLEMİ YAPILDI

Troyka lojistik Genel Müdürü İsmail Elçi, Cihan'a yaptığı açıklamada, 17 Ağustos'ta Rus gümrüğüne giren iki TIR'dan birinin akşama kadar işlemi tamamlanarak giriş yaptığını kaydetti. Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da sağladığı anlaşmanın Türk ihracatçısını sevindirdiğini kaydeden Elçi, "Birçok Türk firması mal göndermekten vazgeçmişti. 75 gün bekleyen TIR olmuştu. 30 gün-60 gün bekleme olağan hale gelmişti. Şimdi çok olumlu haberler alıyoruz. 17 Ağustos'ta gümrüğe giren iki TIR'dan biri aynı gün, diğeri de bugün çıkış yapıyor." dedi.

Rusya pazarının mal beklediğini, gümrük sorunu nedeni ile gerileyen ticaretin yeniden kazanılabileceğini ifade eden Elçi şu ifadeleri kullandı: "Rusya doymamış bir pazar. Özellikle orta kesim için büyük bir açlık var. Tekstil ve diğer sanayi ürünlerinde talep fazla. Raflarda mal yok. Türkiye Avrupa kalitesini, Çin fiyatına veriyor. Türkiye çok yakın ve ulaşım maliyeti düşük. Bu çok önemli." Rus ve Türk müşterilerin yeni durumdan memnun olduklarını kaydeden Elçi, ancak yeni taleplerin karşılanması için taşıyacak TIR bulmakta zorlanacaklarını belirtti.

TÜRK TIR'LARININ RUSYA'YA GİRİŞİ HALA YASAK

Türk TIR'larının 18 Mart'tan bu yana Rusya'ya girişlerinin yasak olduğunu ifade eden Troyka Genel Müdürü, bu sorunun çözülmemesi durumunda sevinçlerinin buruk kalacağını ifade etti. Elçi, "Türk TIR'larının Rusya'ya girememesi nedeni ile ekonomik kayıp büyük. Limanlarda ve gümrüklerde aktarma yapıyoruz. Mallar hasar görüyor. Rus TIR'larının da Türkiye'ye girişleri yasak. Üçüncü ülkeleri kullanıyoruz. Moldova, Bulgaristan, Kazakistan şirketleri burada kazanıyor. Sorunun bir an önce çözülmesini ümit ediyoruz." dedi.

'Geçiş belgesi' ile ilgili sorunun ulaştırma bakanları seviyesinde görüşülmesine ve çözüme kavuşturulmasına iki ülke başbakanlarının karar verdiğini kaydeden Elçi, gerekli müzakereler yapılarak hızlı bir şekilde bu sorunun de üstesinden gelinmesi gerektiğini belirtti.

ÇUVALDIZI KENDİMİZE DE BATIRALIM

Türk şirketlerin resmi belgelerin hazırlanması konusunda yeterince hassas davranmadıklarına dikkat çeken Troyka lojistik genel müdürü, "Maalesef biz Türkler bu evrak konusunu çok sevmiyoruz. TIR karnelerinin hazırlanması, gümrük kodlarının belirlenmesi ve diğer resmi belgelerde sorunlar yaşanabiliyor. Artık bu konularda daha hassas olmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Federal Gümrük Servisi dün itibari ile 13 Ağustos 2008'de başlayan, Türkiye'yi riskli ülkeler kategorisine alan tam denetimli gümrük uygulamasını kaldırdı. Uygulamanın resmen sona ermesi ile ilgili bilgi Türkiye Gümrük Müsteşarlığı'na ulaşmış bulunuyor.

Kaynak: Zaman Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr