Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / KAZAKİSTAN GÜZERGAH ARAYIŞINDA

KAZAKİSTAN GÜZERGAH ARAYIŞINDA

KAZAKİSTAN GÜZERGAH ARAYIŞINDA10.03.2010

Kazakistan’da 39 milyar 800 milyon varil petrol, 2 trilyon metreküp de doğalgaz var. Büyük yeraltı kaynaklarına sahip ülke, bunun batı pazarına açılması için alternatif ve karlı yollar arayışında...

Kazakistan’da, 39 milyar 800 milyon varil petrol, 2 trilyon metreküp de doğalgaz var. Kazakistan enerji rezervleri açısından dünyanın ilk 10 ülkesi arasında...

Bu enerji büyüklüğüne, statüsü netleşmeyen Hazar Denizi’nde sahip olduğu kaynaklar dahil değil.

Kazakistan açısından sorun, Rusya’nın baskısı ve enerjiyi uluslararası pazara ulaştırmak.

Alternatif arayışlar
TRT Haber’den Haluk Koç’un sorularını cevaplayan Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev, doğalgazı Rusya üzerinden pazarlamayı tercih etmekle birlikte, alternatif arayışlar içinde olduklarını söyledi.

Saudabayev, "Kaynaklarımızın dünya pazarlarına ulaştırılması öncelikli konularımızdan... Petrol ve gaz üretimini arttırdığımızda, bunun çok taraflı olarak sağlanmasına önem veriyoruz. Bu noktada, güzergah konusu gündeme geliyor. Bu güzergahların ekonomik olarak karlı olması bizim için önemli. Bu bizim önceliklerimiz arasında… Daha önce bütün güzergahlar Rusya üzerinden geçiyordu. Bugün için Bakü-Tiflis-Ceyhan var. Batı Kazakistan-Batı Çin’e ulaşanlar var" dedi.

Hazar Denizi’nin statüsü
Statüsü bir türlü belirlenemeyen Hazar Denizi’nin ise barış ve işbirliği denizi olmasını arzuladıklarını dile getiren Kanat Saudabayev, "Beklentimiz ve ümidimiz, 2010’da yani bu yıl, Hazar’a kıyıdaş ülkelerin toplanması, ki zaten Bakü’de böyle bir toplantı yapılması öngörülüyor. Böylece sürecin de gelişmesini umuyoruz. Bu sürecin işbirliği dışında çözümü olamaz" diye konuştu.

Hazar Denizi’ndeki kaynakların paylaşımı sağlanabilirse, 2 bin 500 kilometrelik kıyı şeridiyle hak ettiği kıta sahanlığı nedeniyle Kazakistan’ın petrol rezervinin 100 milyar varile ulaşması öngörülüyor.
Kaynak: LH

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr