Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / NAKLİYECİLER UCUZ AKARYAKIT İSTİYOR

NAKLİYECİLER UCUZ AKARYAKIT İSTİYOR

NAKLİYECİLER UCUZ AKARYAKIT İSTİYOR16.03.2010

Uluslararası eşya taşımacılığı yapan araçlara verilen 'C Yetki Belgesi'nin amacı dışında kullanılması yurtiçi taşımacılık yapan kamyoncu esnafını vurdu.

Fabrikaların daha ucuza taşıma yaptıkları için C2 belgesine sahip araçları tercih ettiğini bu yüzden hem tarifenin bozulduğunu hem de K belgesine sahip taşımacılar için haksız rekabet oluştuğunu ifade eden Fevzi Apaydın, "Şu an mazotun litresi 3 TL civarında. C2 belgesi sahibi olan bir kişi mazotu dışarıdan 1,70 TL'ye alabiliyor. Yurt dışından aldığı mazotla yurt içi nakliye yapıyor. Bu da ucuz mazot kullanamayan yurtiçi taşımacılık yapan K belgeli kamyonlar için haksız rekabeti doğuruyor." diye konuştu.
Bir TIR'ın C2 belgesi ile yurt içinden yük alabildiğini belirten Apaydın, "Buna bir sınırlama getirilmesi gerekir. K1 belgesine sahip olan nasıl yurt dışına çıkamıyorsa, C2 belgesine sahip olan kişi de yurt içinden yük taşımacılığı yapmama yasağına uymalıdır." önerisinde bulundu.
Konunun trafik polisleri ve maliye tarafından izlenmesini isteyen TŞOF Başkanı, "Nakliyecilik yapan küçük esnafın aracının değeri 7 ile 10 bin TL iken K1 belgesi için 13 bin 226 TL ödemek zorunda kalmıştır. İki ve üzeri aracı bulunan yani şirketleşmiş nakliyecilerde ise bir defa 13 bin 226 TL ödemekte diğer araçları için 63 TL ödeyerek bu belgeye sahip olabilmektedirler." diye dert yandı.
Maliye Bakanlığı'nın uyguladığı "Motorlu Taşıtlar Vergisi" borcunu geciktiren esnafın aracının yolda bağlanmasının borcunu ödemek için çalışma hakkının elinden alındığını kaydeden Apaydın, "Esnaf borcuna sadıktır. Yeter ki ona çalışma imkanı verelim, haksız rekabetin önüne geçelim. Kamyoncu esnafı denetimden rahatsız değildir." dedi.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr