Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / KAPILARA VİZESİZ GEÇİŞ DOPİNGİ

KAPILARA VİZESİZ GEÇİŞ DOPİNGİ

KAPILARA VİZESİZ GEÇİŞ DOPİNGİ31.03.2010

Suriye ile vizenin kalkması, Şanlıurfa'nın Akçakale Gümrük Kapısı'nda yolcu ve araç giriş çıkışlarındaki hareketliliği iki katına çıkardı.

Yoğunluğun artmasıyla Kapıkule Gümrük Kapısı gibi çalışmaya başlayan Akçakale Gümrük Kapısı'nın 24 saat hizmet vermesi için Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) devreye girdi. ŞUTSO, Akçakale Gümrük Kapısı'nın 24 saat çalışması ve Kapıkule Gümrük Kapısı gibi bir kapıya kavuşturulması için 3 bakan ve Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne birer yazı gönderdi.
Gümrük kapısının şuan gece 24.00'a kadar çalıştığını aktaran ŞUTSO Başkanı E.Sabri Ertekin, bu haliyle bile Ocak-Şubat 2010 ayları verilerinden hareketle yaptıkları bir hesaplamada, 2010 yılında yaklaşık olarak 218 bin 178 yolcu girişinin, 223 bin 530 yolcu çıkışın yapılmasını beklediklerini söyledi. Ayrıca giriş yapan araç sayısının 171 bin 720 adet, çıkış yapan araç sayısının ise 153 bin 108 civarında olacağını aktaran Ertekin, bu rakamların da Akçakale Gümrük Kapısı'ndaki yoğunluğu gösterdiğini vurguladı.
Akçakale Gümrük Kapısı'nın yolcu ve ihracat yükünün çok arttığını belirten Ertekin, artan yoğunluğu karşılayabilmek için Akçakale Gümrük Kapısı'nın 24 saat hizmet vermesinin şart olduğunu ifade etti. Ertekin, kapının 24 saat hizmet vermesi için Suriye makamlarıyla da görüştüklerini ve bu konuda olumlu cevap aldıklarını dile getirdi.
Akçakale Gümrük Kapısı'nın 24 saat hizmet vermediği takdirde buradaki yoğunluğun başka gümrük kapılarına yöneleceğine dikkat çeken Ertekin, bu konuda Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrükler Genel Müdürü S.Umman Hamidoğulları ve Gümrük Müsteşarı Maksut Mete'ye birer faks çekerek Akçakale Gümrük Kapısı'nın 24 saat hizmet vermesi hususunda ilgili birimlere talimat vermelerini istedi.
Bakanlara ve Gümrükler Genel Müdürü'ne gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: "Daha önceki Gümrük Müsteşarımız Sayın Dr. M. Emin Zararsız ile konuyla ilgili yaptığımız görüşmelerde, Akçakale Gümrük Kapısı'nın batısındaki arsanın alınması halinde burada Kapıkule benzeri bir kapının yapılacağını vaat etmişti. Akçakale Gümrük Binası ve sahasının genişletilip daha verimli kullanılabilmesi için tesisin yanında bulunan 20 dönümlük tarla olarak bulunan (mayınsız) hazine arazisindeki itiraz, ilgili şahıslar nezdinde göstermiş olduğumuz girişim ve çabalarımız sonucu giderilerek mahkeme kararı ile hazine arazisine dahil edilmiştir. Akçakale Gümrük Binası ve sahasının yeniden yapılandırılması aşamasında Hazine'ye devredilen arazi de dikkate alınarak Gümrük Sahası Projesi'nin bir an önce yapılması, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'nce acilen inşaatına başlanması, ayrıca Ortadoğu'ya açılan en yakın ve elverişli gümrük kapımızın 24 saat hizmet vermesi hususunda talimatınızı arz eder, saygılar sunarım."

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr