Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / İŞTE RUSLARIN YENİ UÇAĞI

İŞTE RUSLARIN YENİ UÇAĞI

İŞTE RUSLARIN YENİ UÇAĞI23.07.2010

Superjet, İngiltere’de düzenlenen fuarda aldığı siparişler ile bu alanda pazarı elinde tutan Boeing ve Airbus’a karşı rakip olma yolunda ilerliyor.

Superjet, Farnborough şehrindeki fuarda, deniz aşırı ülkelere satmak için 900 milyon dolarlık ikinci 30 adet yolcu uçağı siparişi alındığını açıkladı.

Farnborough’daki fuarın ilk üç gününde 60 kesin sipariş alındığını açıklayan SuperJet, en son Bermuda merkezli uçak kiralama şirketi Pearl ile 900 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, SuperJet gelecek yıla kadar bu şirkete 30 adet uçak teslim edecek.
Şirket daha önce de Endonezyalı havayolu şirketi Kartika ile yine 30 uçak teslim edeceği 951 milyon dolarlık bir anlaşma imzalamıştı.
Uzun süredir piyasa sürülmesi beklenen SuperJet 100 modeli, Rusya’nın Sovyet Birliği’nin yıkılışından sonra ürettiği ilk yolcu uçağı olması açısından da önem taşıyor.  
Şirketin bu uçakla, Boeing ve Airbus gibi pazarın lider şirketlerine, bölgesel çapta kafa tutmaya çalışacağı belirtiliyor.  
Moskova hükümetinin kontrolündeki Sukhoi’nin iştiraki olan SuperJet’te, İtalyan havacılık şirketi Finmeccanica’nın da yüzde yüzde 25 hissesi bulunuyor.
 
POZİSYONUMUZU GÜÇLENDİRİYORUZ
 
Orta büyüklükte olan SuperJet 100, ilk uçusunu Mayıs 2008’de gerçekleştirse de proje sırasında meydana gelen bir takım ertelemeler yüzünden uçağın piyasa çıkışı 2010’un sonlarına uzadı.
Şirket ilk siparişlerini Rus Aeroflot Havayolları’ndan aldı. Başbakan Vladimir Putin, bu ayın başında yaptığı bir basın açıklamasında, Aeroflot CEO’su Vitaly Saveley’i SuperJet’ten daha fazla uçak almaya çağırmıştı.
Aeoroflot da İngiltere’deki fuar başlamadan önce 30 ile 100 arasında sipariş verdiklerini söyledi. Macaristanlı havacılık şirketi Malev de SuperJet’ten 30 adet uçak sipariş ettiklerini açıkladı.
SuperJet CEO’su Alessandro Franzoni en son uluslararası uçak kiralama şirketi Pearl ile imzaladıkları anlaşma için, “Bu, uçaklarımızın ne kadar kaliteli olduğunun ve bu piyasadaki pozisyonumuzu güçlendirdiğimizin bir kanıtı” dedi.
Şirket fuar sırasında ek olarak 49 uçak siparişi daha aldıklarını, bunlardan 24 tanesinin Taylandlı havayolu şirketi Orient Thai Airlines’tan geleceği belirtildi.
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr