Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ TÜM YASAKLARI KALDIRMALIYIZ

EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ TÜM YASAKLARI KALDIRMALIYIZ

EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ TÜM YASAKLARI KALDIRMALIYIZ14.10.2010

TOBB/ TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ’de öğrencilerle buluştu. Gençlere ‘girişimcilik’ konulu bir konferans veren Hisarcıklıoğlu, başarının formülünü; “Önce hayal etmek, sonra hedef koymak ve çok çalışmak” olarak verdi. TOBB Başkanı Hisarcıkloğlu, eğitim sistemindeki tüm yasakları kaldırmak gerektiğini belirterek “Başı kapalı bir arkadaşımızın, başının açılmasına ne kadar karşıysam; başı açık bir kardeşimizin de başını kapatmaya zorlanmasına o kadar karşıyım” dedi. Başörtüsü konusuna takılıp kalmamak gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Dünya nasıl zengin oluruz diye konuşuyor. Biz halen kılık kıyafet nasıl olacak diye tartışıyoruz” ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ’deki konuşmasında şunları söyledi:
“Bu devirde girişimci olmak için tek lazım olmayan şey para. Bakın geçmişte paraya ihtiyaç vardı. Ama bugünkü çağda artık paraya ihtiyaç yok. Teknolojiyle beraber para kazanma usulleri o kadar değişti ki… Facebook’u kuran arkadaşımız 17 yaşındaydı. Serveti neydi? Sadece bilgisayar. Peki sizin var mı bilgisayarınız? Şu anda gelmiş olduğu noktada 400 milyon kişiye ulaşmış ve firmasının değeri, bir bilgisayardan 15 milyar dolara gelmiş. Şu anda kaç yaşında? 24. İskoçyalı bir işadamı , ölünce mezar taşıma şunu yazın diyor: “Burada kendisinden daha akıllı insanları yanında çalıştıran bir insan yatıyor”. Bütün mesele kendinize öz güveniniz olacak ve sizden akıllı insanlarla çalışmaya bakacaksınız. Ben hep öyle yaptım. Benim beraber çalıştığım arkadaşlarımın hepsi benden akıllı haberiniz olsun.

-“Girişimci olmak için önce hayal etmeye ihtiyaç var”
Girişimci olmak için önce hayal etmeye ihtiyaç var. Hiçbirşey insanın hayal gücü kadar hür değildir. Bunu hiçbir zaman unutmayın. Hiçkimsenin karışamadığı alan orasıdır. Onun için hayal gücünüzü çalıştırmanız lazım. Bakın Kristof Kolomb hayal kurmasa Amerika’yı keşfedebilir miydi? Macellan dünyanın yuvarlak olduğunu ispat edebilir miydi? Uçma hayali olmasa uçak olur muydu? Elektrik olur muydu? İşin başı, özü hayal etmek.
İkincisi, muhakkak bir hedefiniz olmalı. Hayali hedefe dönüştürmeniz lazım. Eskiden Türkler için, önce ateş ederler sonra nişan alırlar diyorlardı. Önce nişan alacağız, sonra ateş edeceğiz.
- “Hedefsiz gemiye hiçbir rüzgar yardımcı olamaz”
Hedefsiz gemiye hiçbir rüzgar yardımcı olamaz. Hayal kuracaksın hedef koyacaksın. Konfüsyus diyor ki eğer ağaca çıkmak istiyorsan yıldızlara tırmanmayı düşün ki, hedefine ulaşabilesin. Yani işi yukarda tutacaksın. Hayalinizi küçük kurmayın, hedefinizi küçük koymayın.

Türk özel sektörü olarak hedef koyduk. Dünyadaki en büyük düz cam üreticisiyiz. Bundan 30 yıl önce, dünyaya mal satacağız denince, aklıma annemin çamaşır makinesi gelmişti. Bunu mu dünyaya satacağız demiştim. Bugün ama Avrupa’da satılan her 3 beyaz eşyadan, televizyondan birisi Türk malı.

Bugün bunların hepsi gerçekleşti. Hayal kurduk ordan hedefimize ulaştık ama başarı için bu yeterli mi ? Hayır. Ne lazım? Çalışmak lazım.”

-“Keyfimden vazgeçmeyim dersen başarı mümkün değil”
Dev gibi eserler bırakmak için karınca gibi çalışmak gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Hem başarılı olacağım. Hem de istediğimi gibi gezeceğim, tozacağım” gibi bir anlayışın birarada olamayacağını vurguladı. İkisinden birisinden mutlaka fedakarlık yapmak gerektiğini belirten TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kendi hayatıyla ilgili şu örneği verdi: “Başarı istiyorsan çalışacaksın. Keyfimden vazgeçmeyim dersen, başarılı olman mümkün değil. Ben Ankara’dan yaz tatilinde Kayseri’ye gittim. Babam dedi ki: 'Hadi yarın sabah çalışmaya başlıyorsun.' Tatil bitti yine döndüm Ankara’ya. Arkadaşlarla konuşuyoruz. Herkes Ayvalık’a gitmiş, Erdek’e gitmiş. Bütün sınıf tatildeymiş. Ama babamdan Allah razı olsun ki, beni o çalışma aşkıyla yetiştirdi. Eğer başarılı olmak istiyorsanız, çalışmak şart. Bedavadan kimse kimseye bir şey vermiyor.”

Öğrencilere, başarısız olsalar dahi yılmamaları ve hedeflerine ulaşmak için çalışmaya devam etmeleri tavsiyesinde bulunan Hisarcıklıoğlu, gençlerden eski köye yeni adet getirmelerini istedi.

Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bazı atasözlerimiz yanlış. Devir eski köye yeni adet getirme devri. Bunu yapamazsak başarılı olamayız. 1980’li yıllardaki spor sayfalarını açın. Türk milli takımı 1-0 yenildiği zaman bunu büyük bir başarıyla anlatırdık. Derdik ki: “Yenildik ama ezilmedik.

Oradan nereye geldik? Dünya üçüncüsü, Avrupa üçüncüsü bir takım haline geldik. Bizim kendi kardeşimiz bize gol atar hale geldi. Bizim insanımızı iyi eğitir iyi imkan verirsek, başarı bizi bekliyor.

Artık akıl teriyle akıl terini birleştirmeniz lazım. Siz ne kadar zenginseniz, ben de o kadar zenginim. Çünkü en azından benim üzerindeki bir tane işsizlik yükünü çözersin. Zenginsen işçi çalıştırırsın. Onun için devamlı inovasyon üzerinde çalışmalısınız.

-“Asıl zenginlik güç ve ortak vicdandır”
Muhakkak birbirimizi sevmemiz lazım. Toplum olarak en çok ihtiyacımız olan bu. Bizim kültürümüz diyor ki birbirinizi sevmedikçe mükemmel insan olamazsınız. Şimdi yanı başınızdaki insanın hatalarına bakarsanız ondan uzaklaşırsınız. Ama artılarını bakarsanız yaklaşırsınız. Hatasız hiç kimse yok. Hepimizin hatası var. Eğer bana eksi gözle bakarsanız bir sürü noksanımı görürsünüz. Hatasız dost arayan dostsuz kalır. Onun için birbirimizi sevmemiz lazım. Bizi diğer yaratıklardan ayırt eden en önemli özellik sevgi. Seveceğiz ki güç ve dayanışma olsun.

-Birbirimizi ötekileştirmeyelim
Birbirimizi tartışmalardan dolayı öteki diye görüyoruz. Öyle gördükçe birbirimizden uzaklaşıyoruz. Uzaklaştıkça da hep beraber kaybediyoruz. Bir araya gelebilirsek rahmet ve bereketi buluruz. Empati yapmayı öğrenmelisiniz. Birbirimizi sağcı-solcu, başı açık-kapalı, Türk-Kürt, alevi-sünni diye dışlama lüksümüz yok. Bu bizim zenginliğimiz. Biz 72 milyon birbirimize sarılmalıyız.

”Girişimcilik için özgürlük şart”
Girişimci olmak istiyorsanız mutlaka özgürlükçü olmalısınız. Özgürlüğün olmadığı yerde girişimcilik olmaz. Sonuna kadar özgürlükçü olmanız lazım. Girişimciliğin önüne set çekerseniz olmaz. Topluma ve insanlara gem vurduğunuzda onlardan üretken olmalarını bekleyemezsiniz.

Ekmeksiz hürriyet, hürriyetsiz ekmek düşünülemez. Bu ikisi birbirinin kardeşidir. Bir elmanın yarısıdır. Nasıl hürriyetsiz ekmek olmazsa, hürriyetsiz üniversite de olmaz. Burası ne kadar hür olursa fikirler de o kadar güçlü olur. Bu kürsülerin hürriyeti çok önemlidir. Gerçek sorunlar o zaman konuşulmaya başlar.”

-Üniversitelerdeki kılık kıyafet tartışmaları
Üniversitelerdeki kılık kıyafet tartışmalarına da değinen Hisarcıklıoğlu, “Biz halen kılık kıyafet nasıl olacak diye tartışıyoruz. Dünya neyi konuşuyor? Nasıl zengin oluruz’u konuşuyor. Önümüzdeki dönem insan nüfusu artıyor, gıda güvenliği, açlık ne olacak diye bunları konuşuyor . Enerji güvenliğini konuşuyor. İnsanlara nasıl iş vereceğini konuşuyor. Döviz kuru savaşlarını konuşuyor. Bizim gündemimizde bunların hiçbiri yok. Biz üniversitelerimizde kılık kıyafet ne olacak bunu konuşuyoruz. Enerjimizi o kadar lüzumsuz işlere veriyoruz ki, bizim doğru şeyleri tartışmamız lazım. Başörtüsü konusuna tıkanıp kalmamamız lazım. Dünyanın en büyük 17. Ekonomisiyiz. 2023 için hedef koymuşuz kendimize ilk 10 ekonomi arasına girmek için. Şahsen bu konu benim vicdanımı sızlatmıştır. Aslında bu konu bireysel özgürlük çerçevesinde çözülebilir. Türkiye’deki bütün siyasi partiler, bütün sivil toplum önderleri bir mutabakat oluşturmuş. Diyorlar ki; başörtüsü ile üniversiteye girmek serbest olsun. Üniversite düzeyine gelmiş birisinin başörtüsü diye eğitim hakkının elinden alınmasını kesinlikle kabullenemem” diye konuştu.

-Fırsat eşitliğinin önemi
Devletin görevinin eğitimin en iyi şekilde nasıl verileceği konusu olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “ Müthiş bir genç dinamik nüfusumuz var. En önemli avantajımız bu. Onları geleceğe en iyi şekilde hazırlamamız lazım. Fırsat eşitliğini sağlamamız lazım. Fırsat eşitliği bu Cumhuriyetin bize kazandırdığı en önemli şeydir.

Bakın bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı bir fabrika işçisinin oğludur. İşte Cumhuriyetin bize kazandırdığı en önemli fırsat eşitliği budur. Etniği, rengi, dini, ideolojisi beni ilgilendirmez. Bizim kültürümüz birlikte yaşama kültürüdür.

Birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap vardır diye bize öğrettiler. Bu topraklarda 3 tane din rahatça birlikte yaşayabilmektedir. Hiçbirisine engel çıkartmamaktayız. TOBB’un bünyesinde de her türlü düşünce vardır. Biz her fikirden insanların bir araya geldiği işadamları örgütüyüz. Hiçbir ayrım yoktur. Alışveriş ederken, insanın başı açık mı kapalı mı diye veya dinine, ırkına bakmayız biz.

Üniversiteler aslında üretkenlik yeridir. TOBB ETÜ’nün de böyle olması lazım. En önemli nokta öğrencilerimizin TOBB ETÜ’de dünya çapında bir eğitim almasıdır. Gençlerimize güven duyacağız. Korkmayacağız.”

-“Eğitim sistemimizdeki tüm yasakları kaldırmalıyız”
Öğrencilerin başlarını nasıl örttüklerine değil, başlarının içini nasıl doldurduklarına bakmak gerektiğinin altını çizen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Şimdi YÖK’de de kararını verdi. Bu üniversitede herkes özgürce başı açık, kapalı girebilir. Başını örten de örtmeyende bu sıralarda hakları olan eğitimi alacaktır. Başı kapalı bir arkadaşımızın, başının açılmasına ne kadar karşıysam; başı açık bir kardeşimizin de başının kapatmaya zorlanmasına o kadar karşıyım. İkisine de karşıyım. Herkes özgür olacak” dedi.

İnsanın, arkadaşının fikrini beğenmese de fikrini söyleyebilmesi için gereken ortamı hazırlaması gerektiğini bildiren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

“Üniversitenin üniversite olabilmesi için buna ihtiyaç var. Bu üniversite de rock müziği de olacak, tasavvuf müziği de olacak. İkisi de var. İkisini bir arada yaşayacağız. Değişime ayak uydurmanın yolu, hür teşebbüsün istediği donanımda fikri vicdanı hür insanlar yetiştirmekten geçer. Eğitim sistemimizdeki tüm yasakları kaldırmalıyız. Bunları sağlarsak geleceğimizdeki Türkiye’yi inşa ederiz.

Biz kendimizi iyi hazırlayabilirsek tekrar güneş bu topraklardan doğacak. Tekrar dünyanın ekonomik lideri Türkiye olacaktır. Ben buna inanıyorum. Sizlerin arasında dolaştıkça inanıyorum.”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, gençlerin facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım alanlarından kendisine ulaşmalarından memnuniyet duyduğunu ve kendisinin de buradan gençlerin görüşlerini takip ettiğini sözlerine ekledi.


Kaynak: TOBB

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr