Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / BORUSAN LOJİSTİK DENİZYOLUNDA ‘GLOBAL HİZMET ÇEMBERİNİ’ TAMAMLADI

BORUSAN LOJİSTİK DENİZYOLUNDA ‘GLOBAL HİZMET ÇEMBERİNİ’ TAMAMLADI

BORUSAN LOJİSTİK DENİZYOLUNDA ‘GLOBAL HİZMET ÇEMBERİNİ’ TAMAMLADI 28.07.2011

Bünyesindeki Borusan Limanı, alternatif rotalardaki deneyimleri ve yaratıcı çözümleriyle denizyolu taşımacılığında da rekabete konsantre olan Borusan Lojistik, aynı zamanda bölgesinin en önemli gemi kiralama şirketlerinden biri konumunda bulunuyor. Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy, çözüm ortağı oldukları yeni projelerle Pasifik Okyanusu’na kadar uzanarak global hizmet zincirlerindeki tüm halkaları oluşturduklarını söylüyor. 

5 yıl içinde 1 milyar dolarlık ciroya ulaşma hedefi kapsamında tüm birimleriyle hızlı bir büyüme içerisinde olan Borusan Lojistik, denizyolu taşımacılığında da çıtayı yüksek tutuyor. 100’ün üzerinde ülkede bulunan acenta ağı, alternatif yollara hakimiyeti ve yıllara dayanan know how’ı ile müşterilerine rekabetçi fiyat ve yüksek kaliteli hizmet sağlamaya odaklanan şirket için denizyolunda da ‘çözüm üretilemeyecek’ bir vaka yok. Ana iş kollarından biri olan Gemlik Borusan Limanı ile de, liman işletmecisi olmasının faydalarını müşterilerinin müşterisine yansıttıklarını söyleyen Borusan Lojistik Liman İşletme ve Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy, uluslararası taşımacılık da entegre hizmetlere ağırlık verdiklerini aktarıyor. Soy, Borusan Lojistik Uluslararası Taşımacılık Birimi’nin İstanbul, Bursa, Mersin, İzmir ve Trabzon'da yapılanmaya yönelik çalışmalar yaptığına dikkat çekerek şöyle konuşuyor: “Mersin Limanı'na 2 km'lik mesafedeki, Mersin Limanı bağlantılı Ortadoğu yükleri için konteyner taşımacılığı alanında intermodal taşımacılık hizmetleri sunuyoruz. Önümüzdeki dönem için bu depo sahalarında konteyner iç dolum ve konteyner boşaltma hizmetlerinin sunulması doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz.”
Borusan Lojistik’in son olarak Japonya’dan başlayan 150 bin tonluk rulo saç bağlantısı ile Pasifik Okyanusu’na da açıldığının altını çizen Soy, “Böylece hizmet zincirimizde global çemberi tamamladık. Ayrıca, ‘break bulk’ denizyolu taşımacılığında da yılda yaklaşık 300 gemi kiralayan Borusan Lojistik için bölgesinin önemli gemi kiralama oyuncularından biri diyebiliriz” diye konuşuyor.
 
Borusan Lojistik’in denizyolu taşımacılığı alanındaki operasyonel ağı, bu alanda sunduğu hizmetler ve geliştirdiği özel çözümler/servisler hakkında bilgi verir misiniz?
Gemlik Borusan Limanı ile birlikte özellikle Romanya’nın Köstence Limanı’nı Doğu Avrupa aktarmaları için önemli ölçüde kullanıyoruz. Batı Avrupa’dan Doğu Avrupa’ya kara veya demiryolu taşımacılığı yerine yüklerin gemi ile getirilmesini tercih edilir bir yöntem haline getirdik. Tuna Nehri ve civarında barge, demiryolu ve karayolu taşımalarında oldukça tecrübeliyiz.

Poti aktarmalı olarak BDT ülkelerine yaptığımız taşımalar veya direk gemi ile Volga Nehri'nden Hazar Denizi’ne yaptığımız taşımalar da müşterilerimize katma değer yarattığımız servislerimiz arasında yer alıyor.

Gemlik Borusan Limanı'ndan ABD'nin Tampa ve Houston limanlarına da her ay düzenli olarak 40 bin DWT civarında gemi kaldırıyoruz. Ana yükümüz olan borunun yanına grup dışı müşterilerimizin demir çelik ağırlıklı yüklerini koyuyoruz.

Uluslararası konteyner taşımacılığı alanında ise Türkiye’nin tüm limanlarında hizmet vermekteyiz. 100'den fazla ülkedeki geniş acente ağımız ile birlikte dünyanın her noktasında müşterilerin taleplerini karşılayabilecek bir hizmet ağına sahibiz. Bu sayede dünyanın her noktasında müşterilerimize rekabetçi, katma değer yaratan konteyner taşımacılığı hizmeti sunabilmekteyiz. 

Gemlik ve Mersin bölgesinde konumlandırdığımız liman arkası operasyon sahaları ile birlikte müşterilerimize depolama, konteyner iç dolum, konteyner iç boşlatma gibi katma değerli hizmetler vererek müşteri memnuniyetini artırıyoruz.  Bu alanda yıllık yaklaşık 10 bin TEU'luk bir iş hacmine sahibiz.
 
Gemlik-Köstence hattını yeniden canlandıracak 2010 yılında gerçekleştirdiğiniz yük trafiğinden söz ederek, 2011 hedeflerinizi aktarır mısınız? 

2010'da yaklaşık 900 bin DWT gemi kiralama işi yaptık. 2011'de bu rakamın %20 civarında artacağını öngördük. Şu ana kadarki sonuçlar bunu doğruluyor.

Uzakdoğu ve Batı Avrupa’dan 50 bin tonluk gemilerle gelen rulo sacları, Gemlik Borusan Limanı'nda koster tipi gemilere aktarma yaparak Romanya’nın Köstence Limanı’na götürüyoruz. Müşterimiz talep ederse malları Gemlik’te stokta bekletip müşterimizin sahasındaki stok yönetimine yardımcı oluyoruz. Ticari hedefimiz, Gemlik ve Köstence arasında 2008'de yakaladığımız aylık 12 gemi performansını yine yakalamak ve bu hattın bilinirliğini artırmak, Orta veBatı Anadolu ile Doğu Avrupa’yı daha fazla buluşturmaktır. Bu, limanımıza da katkı sağlayacaktır.

Konteyner taşımacılığı olarak 2010 yılında yaklaşık 10 bin TEU hacimlik iş yaptık. 2011 yılındaki hedefimiz 15 bin TEU'ya ulaşmak. Dünyanın her noktasına servis verebiliyoruz ancak konteyner hizmetleri kapsamında transit ya da parsiyel yükleme yapmıyoruz.
Faaliyet ağımızın önemli bir parçası olan dökme deniz taşımacılığı da şirketimizin cirosunda %12 orana sahiptir.

Hedefteki yeni sektörler: Maden ve Hububat

Denizyolu taşımacılığı operasyonlarınızda ağırlıklı olarak hangi ülkelere ve sektörlere odaklanıyorsunuz?

Borusan Lojistik olarak ABD, Kanada, İtalya, Cezayir, Romanya, İsrail, Rusya, Ukrayna, Macaristan, Belçika, Hollanda, Almanya, İran ve Dubai'de yaptığımız işbirlikleri ile aktarma, dahili taşıma ve stoklama hizmetleri vermekteyiz.

Ağırlıklı olarak demir çelik sektörüne hizmet veriyoruz. Müşterimize dökme olarak en küçük parsiyeli dahi uygun fiyatlarla taşıma lüksünü sunuyoruz. Hedef sektörlerimiz ise maden ve hububat taşımaları sektörleridir.

Konteyner taşımacılığında ise demir çelik, maden, elektrikli aletler, kâğıt sektörlerine hizmet veriyoruz. Acente ağımız sayesinde yurt dışında malların toplanıp depolanması ve bu depoda malların konsolide edilerek LCL ve ya FCL yüklemelerinin gerçekleştirilmesi, ithalatta gerekli kontrollerin yaptırılması, müşterilerimize sunduğumuz bazı katma değerli hizmetlerdir.

ÜÇ BÖLGENİN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI:BORUSAN LİMANI

Türkiye'nin en önemli çok amaçlı limanları arasında yer alan Borusan Limanı, Gemlik'teki lokasyonuyla stratejik bir konumda. Özellikle Güney Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde gerçekleştirilen ithalat-ihracat faaliyetlerinde önemli rol oynayan Borusan Limanı, 7/24 kendi uzman kadrolarıyla proje yükü hizmetleri, genel kargo, konteyner, PCC ve Ro-Ro hizmetleri sunuyor. 1.400 metrelik yanaşma yeri ve 280 bin m²'lik terminal sahası bulunan liman, Mart 2011 itibariyle 5,7 milyon ton genel kargo, 400 bin TEU konteyner ve 250 bin araç elleçleme kapasitesine ulaştı. Bu kapasite yükselişinde 2008’de başlayan ve geçen yıl tamamlanan 100 milyon dolarlık yatırımın önemli rol oynadığını söyleyen Özgür Soy, “Borusan Limanı'nın büyümesine yönelik çalışmalarımız doğrultusunda liman kapasitesinin iki katına çıkarılması beş yıllık stratejik planımızda yer alıyor. Limanımıza yönelik yatırımlarımızın yanı sıra iş süreçlerimizi iyileştirmeye ve geliştirmeye yönelik çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz” diye konuşuyor. 
 
 Kaynak: Uta Lojistik

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr