Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İHRACATÇI LİMANLARA SIĞMIYOR

İHRACATÇI LİMANLARA SIĞMIYOR

İHRACATÇI LİMANLARA SIĞMIYOR08.08.2011

Hedef pazarlarındaki sıkıntılara rağmen satışlarını artırmayı başaran ihracatçıları limanların kapasitesi endişelendiriyor.
 
İhracatçılar, halihazırda kamu ve özel şirketlerin işlettiği toplam 176'yı bulan limanların, konteyner trafiğini yakın bir zamanda karşılayamaz hale geleceğini ifade ediyor.

Geçen sene limanlar üzerinden 113 milyar dolarlık ihracat, 185 milyar dolarlık ithalat yapıldı. İndirilen-bindirilen (her biri en az 20 tonluk) konteynerlerin sayısı 5,8 milyonu buldu. Kuru yük hareketi 101 milyon ton, indirilen bindirilen araç 1,5 milyon adet oldu. Limanların indirme bindirme kapasitesi 200 milyon tonu görürken, bu rakamın 4 senede 400 milyon tona çıkarılması hedefleniyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2010 rakamlarına göre 300 milyar doları bulan dış ticaret hacminin 2023'te 1 trilyon 125 milyar dolara tırmanacağına işaret ederek, artışın bu konudaki ihtiyacı gözler önüne serdiğini vurguluyor. Büyükekşi, "Gelinen aşamada özel sektör giderek daha fazla liman işletmeciliğini üstleniyor. Bunu teşvik etmeye devam etmemiz gerekiyor. Şu an Türkiye'de 14'ü kamuya, 17'si mahallî idarelere, 145'i özel sektöre ait 176 liman var. Dolayısıyla limanların yüzde 82'si özel sektöre ait. Türkiye'nin çok sayıda limanları olmasına rağmen bunların kapasitesi yetersiz kalmaktadır. Türkiye'nin çok büyük tonajlı gemilere hizmet verecek geniş limanları Marmara ve Ege denizlerinde inşa etme mecburiyeti vardır." dedi. Deniz Ticaret Odası Başkanı (DTO) Metin Kalkavan da ihracatçıların görüşüne destek veriyor. Kalkavan, dış ticaretteki artışa dikkat çekerek, "Tabii belli limanlarımız bu yoğunluğu kaldıramıyor, pek çok sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Belli bölgelerin konteyner limanlarında sıkıntılar var." diyor. Yük limanları için de daha sonraki dönemde belli sorunların baş göstereceğini aktaran Kalkavan, "Konteyner limanları bağlamında sorunlar İstanbul'da kümeleniyor. Yakında Ambarlı bölgesi ihtiyacını kaldırmayacak." uyarısında bulunuyor.

DTO'nun başkan yardımcısı Halim Mete, limanların ihracat ve ithalata cevap verebildiğini, ancak bu durumun fazla sürmeyeceğini ifade ediyor. Aynı zamanda Mete Kardeşler Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı olan Halim Mete, ihracatın yüzde 90'ının denizyolu ile yapıldığına işaret ederek, "Limanlarımız 2023'e göre dizayn edilmeli. Ege Bölgesi'nde yeni limanlar var, Akdeniz'de pek çok limanımız var, bunlar faal olmalı. Antalya Limanı kâfi değil, Kilyos Limanı devreye girmelidir. Bu arada Doğu Karadeniz limanları atıl durumdadır, etkin olmalı." değerlendirmesini yapıyor.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr