Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİKTE ÇALIŞMAYA HAZIR MISINIZ?

LOJİSTİKTE ÇALIŞMAYA HAZIR MISINIZ?

LOJİSTİKTE ÇALIŞMAYA HAZIR MISINIZ? 11.11.2011

Lojistik firmaları genellikle Satış ve Pazarlama Uzmanı, Operasyon Uzmanı, Depo Sorumlusu, Şoför ve Finans Uzmanı arıyor. Başvuru yapanların en az bir dil bilenini tercih eden lojistik firmaları daha çok İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa ve Ankara'da çalışacaklar için ilan veriyor.  Dünyadaki en büyük sorunlardan biri işsizlik. Özellikle 2008'in ikinci yarısında başlayan 2010'da bitti denilen ama bu sefer başta Yunanistan olmak üzere Avrupa ülkelerinde baş gösteren ekonomik krizin etkisi dünyada hala devam ediyor. Gelişmemiş ülkelerde yaşanan sürekli ekonomik krizlerden söz etmezsek tabii. Ekonomik krizlerin topluma ve ülkelere getirdiği en büyük yük şüphesiz işsizlik.

İşsizlikle ilgili bir diğer gerçek ise kalifiye eleman bulamama sorunu. Çünkü günümüzde kendisini yetiştirmiş kişilerin, kendisini yetiştirmemiş ya da yetiştirememiş kişilere oranla iş bulma avantajı çok daha fazla. İşte bundan dolayı da işverenler kendisini birden çok alandan ziyade bir alanda uzmanlaşmış insanları öncelikli olarak işe alıyor. Yani çok büyük ekonomik krizler yaşanmadığı sürece kendisini bir alanda yetiştirmiş kişilerin işsizlik yaşaması minimum düzeyde. Elbette beklenti ve kariyere bakış herkes de farklı ama tabii bir de her konuda olduğu gibi iş konusunda da şansın faktörünü unutmamak gerekiyor. İşiniz sizi köreltebilir de yükseltebilir de.

Tüm bu gerçekler lojistik sektörü için de geçerli. Transport Dergisi olarak bu ayki sayımızda online iş başvuruları yapılan internet sitelerine lojistik firmalarının ne tür elemanlara ihtiyaç duyduğunu ve iş başvurusu yapanların hangi alanları tercih ettiğini sorduk. Yani dedik ki, lojistik sektörüne hangi illerden başvurular yapılıyor, bu başvuranlar hangi özelliklere sahip, yaşları nedir, hangi dilleri bilmeleri gerekiyor? Haber çalışmamızda yenibiris.com, secretcv.com, jobnak.com ve kariyer.com sitelerinin verilerini kullandık.

BURÇAK PAK YILMAZ: LOJİSTİK 13'ÜNCÜ SIRADA

Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, Yenibiris.com üzerinden verilen ilanlara baktıklarında 2011'in 9 ayında toplamda 230 farklı lojistik firmasının ilan verdiğini ve yine bu dönemde en çok ilan verilen sektörlerin listesine bakıldığında ise tüm sektörler arasında yüzde 2.2'lik payla lojistik sektörünün 13'üncü sırada yer aldığının görüldüğünü söyledi. Bu sonuca göre, belki lojistik sektörünün istihdam olarak Türkiye'nin 13'üncü büyük sektörü kabul edilebilir. Peki ilk 12 sırada hangi sektörler var? İlk sırada yapı-inşaat sektörü yer alıyor, onu sağlık-tıp, tekstil, turizm-otelcilik, üretim-imalat, bilişim, perakendecilik-toptancılık, eğitim, gıda, hizmet, elektrik-elektronik, otomotiv ve lojistik. Sonra da banka-finans ve telekomünikasyon bu sıralamayı takip ediyor.

İZZET BAYSAL: NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜNE İHTİYAÇ VAR

Jobnak.com'un verilerini değerlendiren Jobnak İnsan Kaynakları Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Baysal, lojistik sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu belirtti. Baysal, ülkemizin Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında uluslararası lojistik üs olma yolunda hızla ilerlediğini, bu nedenle sektörün iyi yetişmiş çok sayıda nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi. Baysal, lojistik sektöründeki işverenlerin adaylara bakış açısını şöyle anlattı: "Firmalar, satış ve pazarlama departmanlarında, lojistik altyapısına sahip, kendilerini başarıyla temsil edebilecek genç ve dinamik personel istihdam etmek istiyor. İşverenler bu personel profilinin müşterilerle kuvvetli bağlar kuracağını ve böylece bir devamlık yaratacaklarını düşünüyor."

YUSUF AZOZ: 8 BİN 700 KİŞİYE İŞ İMKANI SUNDUK

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz ise verilerle ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Sitemizde 2011'in 9 ayı içinde lojistik ilanlarına toplam 836 bin 701 iş başvuru gerçekleşmiştir. İş ilanlarıyla oranladığımızda, her ilana ortalama 336 başvuru olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüksek rakam, sektörde çalışmak isteyen çok sayıda aday bulunduğunu doğruluyor. Başvuru yapanların eğitim durumlarına baktığımızda en yüksek oranın yüzde 59 ile üniversite mezunlarında olduğunu görüyoruz. Öte yandan 2011'in ilk 9 ayında sitemizde toplam 322 firmanın 2 bin 490 iş ilanı yayınlanmıştır. Bu iş ilanlarıyla lojistik sektörünün yaklaşık 8 bin 700 kişiye sadece sitemiz üzerinden iş imkanı sunduğunu söyleyebiliriz."

9 AYLIK VERİLERDEN YARARLANILDI

Lojistik ile ilgili yaptığımız araştırma bu yılın ilk 9 aylık verilerinin toplamına dayanıyor. Bu verilere göre secretcv.com ilk 9 ayda 233 firmanın 963 iş ilanı verdiğini ve bu ilanlara 521 bin 904 başvuru olduğunu bildirdi. Kariyer.net ise yine aynı araştırma için 322 firma tarafından yayınlanan 2 bin 490 iş ilanına dayanarak verilerini hazırladığını belirtti. Ayrıca bu ilanlara 836 bin iş başvurusu yapıldığı vurgulandı. Yenibiris.com ise 9 ayda 230 farklı lojistik firmasının iş ilanı verdiğini ve verilerin buna göre hazırlandığını aktardı.

MUHASEBE, DEPO ve OPERASYON UZMANLARI İLK SIRADA

Yenibiris.com verilerine göre lojistik ve taşımacılık sektöründe en çok tercih edilen iş pozisyonlarında ilk sırada yüzde 11.3'le Muhasebe Elemanı, onu yüzde 7.7 ile Müşteri Temsilcisi, yüzde 5.8 ile Depo Sorumlusu, yüzde 5.1 ile Satış ve Pazarlama Sorumlusu, yüzde 4.9 ile Operasyon Sorumlusu takip ediyor.

Kariyer.net'in verilerinde ise ilk sırada tercih edilen iş pozisyonu Kurye, sonra Orta Düzey Yönetici, Müşteri Hizmetleri Sorumlusu, Müşteri Temsilcisi ve Kargo Şoförü takip ediyor.

Jobnak.com'da ise en çok tercih edilen iş pozisyonlarında ilk sırada yüzde 13.7 ile Pazarlama Uzmanı, yüzde 13.3 ile Muhasebe Sorumlusu, yüzde 12.6 ile Operasyon Uzmanı, yüzde 9.46 ile İhracat Operasyon Uzmanı ve yüzde 6.3 ile de Yönetici Asistanı takip ediyor.

Jobnak.com'un en çok aranan iş pozisyonlarında ise verilen ilanlarda yüzde 15.5 ile Operasyon Uzmanı ilk sırada yer alıyor. Daha sonra yüzde 13.2 ile Satış ve Pazarlama Uzmanı, yüzde 11 ile Şoför/TIR Şoförü, yüzde 10.6 ile Finans/Muhasebe Sorumlusu ve yüzde 6.7 ile de Orta Düzey Yönetici ilanları yer alıyor.

Secretcv.com'da ise lojistikte en çok aranan iş pozisyonu yüzde 19.2 ile Satış, onu yüzde 11.1 ile Operasyon, yüzde 10.3 ile Depo, yüzde 7.2 ile Stok-Sevkıyat ve yüzde 7.0'la da Pazarlama takip ediyor.
İLK SIRADA LİSANS MEZUNLARI BULUNUYOR

Lojistik sektörüne yönelik iş başvurularını kimler yapıyor? Bunlar ağırlıklı olarak üniversite mezunlarından oluşuyor. Gerçi ülkemizde doktora yapanların sayısı da çok az ama verilerde dikkat çeken bir konu ise doktora yapanların oranının ilkokullulardan daha az olması. Verilere dönecek olursak. Yenibiriş.com verilerine göre lojistik ve taşımacılık ilanlarına başvuru yapanların arasında ilk sırada yüzde 31.8'lik oran ile lisans mezunları bulunuyor. Bunu yüzde 27.1 ile lise, yüzde 16.3 ile yüksekokul, yüzde 7.3 ile lisans öğrencisi, yüzde 4.6 ile yüksek lisans, yüzde 3.9 ile ilköğretim, yüzde 2 ile ilkokul, yüzde 1.9 ile yüksek lisans öğrencileri, yüzde 0.1 ile de doktora mezunları ve doktora öğrencileri takip ediyor.

Secretcv.com'daki verilerde ilk sırada yüzde 51.6 ile üniversite mezunları ilk sırada yer alıyor. Onu yüzde 16.1 ile yüksekokul, yüzde 18 ile lise yüzde 3.6 ile ilköğretim, yüzde 6.7 ile yüksek lisans ve yüzde 0.19 ile de doktora takip ediyor.

Kariyer.net verilerinde ise başvuranların eğitim durumu ve oranları şöyle: Yüzde 59.3 lisans, yüzde 18 yüksekokul, yüzde 14.3 lise, yüzde 6.4 meslek lisesi, yüzde 1.3 ilköğretim, yüzde 0.2 ise doktora.

Eğitim konusunda Jobnak.com'un verileri ise şu şekilde: Yüzde 34.4 lisans, yüzde 27.2 lise, yüzde 19.1 yüksekokul, yüzde 10 öğrenci, yüzde 5, ilköğretim, yüzde 4 yüksek lisans ve yüzde 0.05 doktora.

AĞIRLIKLI OLARAK 24-35 YAŞ ARALIĞI BAŞVURU YAPIYOR

İşe başvuranların yaş aralığı ile ilgili ise 24-35 yaş aralığı ağırlıkta bulunuyor. Bu bazı sitelerin verilerinde yüzde 50'nin biraz altında bazı sitelerin verilerinde ise yüzde 50'nin biraz üzerinde yer alıyor.

İSTANBUL FARKLI BİR ŞEKİLDE ÖNE ÇIKIYOR

Öte yandan bu başvuruları yapanlar hangi illerde yaşıyor? İşte burada İstanbul'un ezici bir üstünlüğü var. Yenibiris.com'da İstanbul'un oranı yüzde 68, onu İzmir, Kocaeli , Bursa ve Ankara takip ediyor. Aynı şekilde iş ilanı verenlerin büyük bir çoğunluğu da İstanbul'da bulunuyor.

Secretcv.com'da ise İstanbul'un oranı yüzde 54, daha sonra yüzde 14 ile İzmir, yüzde 10 ile Kocaeli, yüzde 7 ile Bursa ve yüzde 5 ile Ankara yer alıyor.

Kariyer.net'te de ilk sırada İstanbul yer alıyor. Onu İzmir, Kocaeli, Bursa, Ankara, Adana, Antalya, Mersin, Tekirdağ ve Samsun şehirleri takip ediyor.

Jobnak.com'da da diğer verilerde olduğu gibi İstanbul ilk sırada bulunuyor. Burada İstanbul'u İzmir, Kocaeli, Bursa, Ankara, Mersin, Antalya, Kayseri, Konya ve Eskişehir illeri takip ediyor. Aynı şekilde iş ilanı veren firmaların oranında da İstanbul ilk sırada yer alıyor.

İNGİLİZCE BİLMEK ŞART

Günümüzde yabancı dilin iş bulmada etkisi çok büyük. Yaptığımız araştırmada bu veriye de baktık. Şirketler dil konusunda ağırlıklı olarak İngilizce bilen çalışan arıyor. İngilizce'yi Almanca, Fransızca takip ediyor. Bu dillerin dışında Arapça ve Rusça da öne çıkıyor. İlan verenlerin zaman zaman Romence, Flamanca dilini bilenleri de aradığına belirtiliyor.

Kariyer.net'e yapılan lojistik ile ilgili iş tercihleri

- Kurye
- Orta Düzey Yönetici
- Müşteri Hizmetleri Sorumlusu
- Müşteri Temsilcisi
- Kargo Şoförü
-Şube Yöneticisi/Yönetmeni
- Depo Elemanı
- Saha Satış Sorumlusu
- Muhasebe Elemanı
- Satış Uzmanı
- Satış Pazarlama Sorumlusu
- Motorlu Kurye
- Tır Şoförü
- Deniz Operasyon Uzmanı
- Sekreter
- Karayolu Operasyon Sorumlusu
- Stajyer
- Yönetici Asistanı
- Forklift Operatörü
- İnsan Kaynakları Uzmanı
- İnsan Kaynakları Elemanı
- Muhasebe Uzmanı
- Şube Yetkilisi
- Genel Muhasebe Elemanı

Yenibiris.com verilerine göre lojistikle ilgili en çok başvuru alan iş pozisyonları

Pozisyon Adı Yüzde

Muhasebe Elemanı 11,3
Müşteri Temsilcisi 7,7
Depo Sorumlusu 5,8
Satış ve Pazarlama Sorumlusu 5,1
Operasyon Sorumlusu 4,9
Depo Sayım Personeli 3,7
İhracat Operasyon Temsilcisi 2,9
Sekreter 2,8
Forklift Operatörü 2,4
Makine Mühendisi 2,1
İdari İşler Sorumlusu 1,7
Makam Şoförü 1,7
Endüstri Mühendisi 1,1
Sevkıyat Memuru 1,0
İnsan Kaynakları Uzmanı 1,0

Jobnak.com ilanlarına göre lojistikte en çok aranan iş pozisyonları

İş Pozisyonu Yüzde

Operasyon Uzmanı 15,52
Satış ve Pazarlama Uzmanı 13,27
Şoför - Tır Şoförü 11,08
Finans-Muhasebe Sorumlusu 10,64
Orta Düzey Yönetici 6,76
İthalat - İhracat Uzmanı 5,31
Sekreter - Yönetici asistanı 3,12
Antrepo Sorumlusu 2,86
Forklift Operatörü 2,45
Depo Sorumlusu 2,23

Secretcv.com ilanlarına göre lojistikte en çok aranan iş pozisyonları

Bölümler Yüzde

Satış 19,2
Operasyon 11,1
Depo 10,3
Stok/Sevkiyat 7,2
Pazarlama 7,0
Dağıtım 6,2
Muhasebe 5,8
Uluslarası taşımacılık 4,7
Karayolu 4,4
Kargo 4,2
Nakliyat 4,0
Mali İşler 3,9
Kurumsal Satış 3,4
Dış Ticaret/İhracat 2,8
Bakım Onarım 2,6
İdari İşler 2,4

Kaynak: Tansport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr