Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / KAMYON VE KAMYONETÇİLERE MÜJDE

KAMYON VE KAMYONETÇİLERE MÜJDE

KAMYON VE KAMYONETÇİLERE MÜJDE21.11.2011

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kamyon kasalarının genişliğinin 2,60 metreye çıkarılacağını bildirdi.

Kamyonların kasa genişliği ve ruhsatlarda kamyonların kamyonet yazdırılması konusunda sorunların yaşandığına dikkat çeken Yıldırım, yönetmelik değişikliğiyle bu sorunları çözeceklerini kaydetti.

S.S. Tüm Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Merkez Birliği 10. Geleneksel Esnaf Toplantısı, Antalya'nın Kemer ilçesinde başladı.

Toplantıda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Bu 3,5 tonun arkasındaki olay tamamen duygusal. Önce ruhsat, kamyonet diye çıkarılıyor. Ama iş esasında kamyon. Böyle olduğu için denetimlerde sürekli önümüze sorunlar çıkıyor. Bunun kalıcı bir çözümünü mutlaka bulacağız. Bu işin bir daha konuşulmasını istemiyoruz. Ruhsatlar mı bir seferliğine yenilenecek. Ne yapılacaksa yapacağız. Mutlaka bu işi çözeceğiz." dedi. Kamyon kasalarının genişliğiyle ilgili de 2,60 metre sınırı getireceklerini belirten Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Diğer bir sorun da kamyon kasalarının 2,50 metre mi? Yoksa 2,55 metre mi? Olacağı. Bu da bizim yaşadığımız fiili bir durum. Ne yapacağız. Kasaları 5 santimetre kesecek miyiz? Burada da bir yönetmelik değişikliğine giderek kasa genişliğini 2,55 ile sınırlayacağız." Bakan Yıldırım'ın bu sözleri üzerine ulaşım esnafı genişliğin 2,60 metreye çekilmesini istedi. Yıldırım da "Hadi garanti olsun 2,60 olsun. Ama tek yollarda sollarken birbirinize takmazsınız." dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, son 9 yılda taşımacı esnafın hayatında nelerin değiştiğini anlattı. 79 yılda yapılan 6 bin 100 kilometre bölünmüş yola, son 9 yılda 15 bin 100 kilometre daha ilave edildiğini kaydeden Yıldırım, böylece Türkiye genelinde bölünmüş yol ağının 21 bin 300 kilometreye ulaştığı bilgisini verdi. Türkiye'yi doğudan batıya, kuzeyden güneye bölünmüş yollarla donattıklarını dile getiren Yıldırım, "Yolları böldük, hayatları birleştirdik." dedi. 15 bin kilometre bölünmüş yolun yılda 9 milyar lira tasarruf sağladığını aktaran Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu tasarruf, zamandan ve yakıttan sağlandı. Yakıt pahalı. Maalesef ucuzlatamıyoruz. Petrol bulursak ucuzlatacağız. Ama yolları güzelleştirerek, iyileştirerek yılda, zaman ve yakıt tasarrufundan ülke ekonomisine 9 milyar lira katkı sağladık. Bu kaynağı da yolların yapımına harcadık. Bu yolları nasıl yapıyorsunuz diye soranlar sorunu cevabı burada." diye konuştu.

"BAYRAMLARDA KAZALAR AZALMAYA BAŞLADI"

Bakan Yıldırım, bölünmüş yollarda trafik kazalarında ölümlerin de azalmaya başladığına dikkat çekti. Geçen Kurban Bayramı'nda kazaların bir önceki Kurban Bayramı'na göre yüzde 14,5 oranında azaldığını kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti: "Tatil süreleri aynı olan iki bayramı karşılaştırdığımızda, 2010 yılındaki bayrama göre bu bayramda daha az ölümlü kaza meydana geldi. Hem trafik arttı, hem de ölümler azaldı. Nedeni, yollar iyileştiği için. Yollarda kör noktalar ortadan kalktığı için." Yıldırım, kazaları 6 ay boyunca incelettiğini, kazalara en fazla ihmal ve ihlalin yol açtığı sonucunun çıktığını aktardı.

"HURDAYA ÇIKACAK ARAÇ SAYISI 100 BİNİ BULACAK"

Konuşmasında, ulaşım esnafının sorunlarına da değinen Yıldırım, "En büyük sorun, ağırlık denetimi idi. Bunun üstesinden geldik. 70'in üzerinde istasyonumuz var. Bu istasyonlarda diğer denetim işlerini birleştirebilecek bir yapı üzerinde çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Sektöre giriş plaka sınırlandırılması ve yaşlı araçların sektörden çıkartılmasının zamanla hallolacağını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: "Bunlar, birdenbire sonuç alacağımız işler değil. Zaten bu konular adım adım ilerliyor. Sektöre giriş şartlarını yasaklarla çözmek her zaman sağlıklı bir yol değil. Arz talep dengesini kuracak bir yapıyı mutlaka gerçekleştirmemiz lazım. Şu andaki çalışmamız da bu yönde. Şimdiye kadar 65 bin aracı aldık. Hedefimiz bir yıl içerisinde bu sayıyı 100 bine çıkmak. Bu, hem kamyon sahibi esnafımızın geçmiş borçlarından kurtarıyor, hem de hurda parası olarak malının bedelini alıyor. Yüzünün akıyla sektörde bu sıkıntılardan kurtulmuş oluyor."

"YOLLARDA 2,5 MİLYON KUSURLU ARAÇ VAR"

Bakan Yıldırım, ayrıca, 2011 yılının 10 aylık döneminde 8,5 milyon araç denetlemesi yaptıkları bilgisini verdi. Fenni muayenelerin gayet iyi gittiği bilgisini veren Yıldırım, "193 sabit, 73 seyyar istasyonlarda 3 bin personel bu muayeneleri bütün incelikleri ile yapıyor. İlk muayeneden araçların yüzde 40'ı geçemiyor. Yolların nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu gelin siz hesap edin. Bir yılda 2,5 milyon araç ağır kusurlu olarak yollarda seyrediyor. Kazaların nedenlerini burada aramak lazım. Masa başında fenni muayeneden, gerçek anlamda fenni muayeneye geçtik. Polisler, artık çok daha rahat görev yapar hale geldi." diye konuştu.

Kaynak: Zaman

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr