Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GÜZEL VE VERİMLİ BİR HAFTANIN ARDINDAN

GÜZEL VE VERİMLİ BİR HAFTANIN ARDINDAN

GÜZEL VE VERİMLİ BİR HAFTANIN ARDINDAN04.07.2012

Geçtiğimiz hafta Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ), özel bir Devlet ve Hükumet Başkanları Zirvesi çerçevesinde 20. Yılını kutladı.

Romanya ve Azerbaycan Devlet Başkanlarının KEİ Projesini hayata geçirmeleri dolayısıyla merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal ile dönemin Başbakanı Süleyman Demirel`i şükranla anmaları duygusal anlara vesile oldu. Öte yandan Zirve Deklarasyonu, basta Ermenistan olmak üzere bazı ülkelerin bölgesel gerginliklere referans yapılması talepleri nedeniyle neredeyse kabul edilemeyecekti.

Romanya Cumhurbaşkanı`nın takdire şayan salon diplomasisi, Sırbistan ve Türkiye Dışişleri Bakanlarının şahsi gayretleri ile sorun bir sekilde aşıldı ve Deklarasyon oybirligi ile kabul edildi.

Zirve açış konuşmasında Sayın Cumhurbaşkanımızın, KEİ`nin önümüzdeki 10 yılın öncelikleri arasında taşımacılığı ilk sıraya, Enerji Güvenliğini ikinci sıraya koyması doğrusunu isterseniz başta salonda hazır bulunan IRU Genel Sekreteri olmak üzere beni de özellikle sevindirdi ve umutlandırdı.

Türkiye ve onun adına bizzat Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoglu, 1 Temmuz ve 31 Aralık 2012 tarihleri arasında KEİ`nin Donem Başkanlığını üstlenecek. Biz de IRU olarak bu 6 aylık sure zarfında taşımacılık konusunda Türkiye`ye her türlü destegi vermek istiyoruz. Nitekim geçtiğimiz hafta Ulaştırma Bakanımız ve IRU Genel Sekreteri, bu konuyu da ele alan bir ikili görüşme yaptılar. TOBB`un da desteği ile önümüzdeki sonbaharda üst duzeyli bir KEİ Ulaştırma Bakanları Konferansı`nı ortaklaşa düzenlemeye hemen karar alındı bile.

Öte yandan yine geçtiğimiz hafta, TOBB Başkanımız TIR Sistemini Mısır`a yaygınlaştırmak icin bizzat telefon diplomasisi yaparak Mısır`lı muhatabını devreye soktu. IRU TIR Daire Başkanı haftaya Kahire`de derhal calışmalara başlıyor. Amaç İskenderiye`ye inen TIR`larımıza en kısa zamanda hatta mümkün ise pilot bir proje ile derhal TIR teminatı dahilinde dolaşım imkanı vermek.

Son olarak, gene geçtiğimiz hafta, IRU ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT), İstanbul`da bölgesel bir TIR Konferansı düzenledi. Konferans`ta Kara Ulaştırması Genel Müdürümüz Ali Rıza Yuceulu, olağanüstü bir liderlik sergileyerek Türkiye, Iran ve Pakistan`lı üst düzey muhatapları ile Istanbul-Tahran-Istanbul arasında uluslararası bir ticaret ve karayolu taşımacılığı koridorunu en kısa zamanda hayata geçirmek icin çalısmaları derhal başlattı.

Bu arada Pakistan, ulkesinin TIR Sozleşmesini cok yakın bir tarihte imzalayacağını bildirdi. Bunun üzerine IRU, Türkiye ve İran gümrük İdarelerinin işbirliği ile Pakistan`a mahsus ve onu TIR Sistemine hazırlamak üzere bir Pilot TIR Projesini en kisa zamanda planlamayı kabul etti.

Özetle, taşımacılığın bölgemizde daha da kolaylaştırılması ve Türkiye`nin liderliğinin pekişmesi adına güzel ve verimli bir hafta geride kaldı. Böyle bir tanıklıkla elinizdeki bu yazıyı yazmak ise ayrı bir keyif. Umarım siz de okurken keyif almışsınızdır.

Haftaya gorusmek üzere esen kalın.

Haydar Özkan/Taşıma Dünyası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr