Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ İNŞAATINDA DENİZE İNİLİYOR

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ İNŞAATINDA DENİZE İNİLİYOR

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ İNŞAATINDA DENİZE İNİLİYOR19.03.2018Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü`nün inşaatına ilişkin, "Kulelerin testlerini bitirdik. Her kulenin yüksekliği 318 metre. Ayrıca tepe yüksekliği 333 metre ile sadece boy olarak değil, kule yüksekliğiyle de rekor kırmış olacağız. 46 metrelik tabya genişliğiyle dünyanın birçok köprüsünden farklı olarak adeta iki ayrı köprü yapacağız ve bu iki köprüyü 9 metrelik bağlantı girişleriyle birbirine bağlayacağız." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşaatına ilişkin, "Kulelerin testlerini bitirdik. Her kulenin yüksekliği 318 metre. Ayrıca tepe yüksekliği 333 metre ile sadece boy olarak değil, kule yüksekliğiyle de rekor kırmış olacağız. 46 metrelik tabya genişliğiyle dünyanın birçok köprüsünden farklı olarak adeta iki ayrı köprü yapacağız ve bu iki köprüyü 9 metrelik bağlantı girişleriyle birbirine bağlayacağız." dedi.

Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla gerçekleştirilen "1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Kule Temel Betonu ile Kule Kazık Çakım Töreni"nde yaptığı konuşmada, 18 Mart'ta Çanakkale Deniz Zaferi'ni kutlama etkinlikleri çerçevesinde bir aradayken, Afrin'de Mehmetçiğin destan yazdığını söyledi.

Projenin temelinin geçen yıl 18 Mart'ta atıldığını anımsatan Arslan, şöyle konuştu:

"Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, bir yıllık periyotta 1/5000 ölçekli ön projelerden 1/1000 ölçekli kesin uygulama projelerini hazırlamış, kamulaştırmayla ilgili planlamaları bitirmiş, testlerle ilgili çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız. Bugün itibarıyla kulelerin altına gelecek her biri 66 bin tonluk keson betonların imalatını yapacağımız havuzlarda 320 bin metreküp kazı yaptık. Bugün itibarıyla inşallah uğurlu ellerinizle onların temelini atmış olacağız. Bu arada bir şey daha yaptık. Köprünün her iki kulesinin ayaklarının oturacağı alanda 108 bin metreküp kazı yaptığımız gibi bu ayakların oturduğu yerde keson blokların olacağı yere de kazıklar çakıyoruz. Bu kazıkları da bugün itibarıyla çakmaya başlıyoruz."

"Kazık çakım işlemleri kısa sürede bitirilecek"

Arslan, kazık çakım işlemlerinin kısa sürede bitirileceğini belirterek, "Kısa sürede inşallah bu kazıkları çakmak suretiyle imal ettiğimiz keson beton blokları buraya nakledip böylece köprünün imalatlarına başlamış olacağız." ifadesini kullandı.

Bütün testlerin bitirildiğine işaret eden Arslan, şunları kaydetti:

"Kulelerin testlerini bitirdik. Her kulenin yüksekliği 318 metre. Ayrıca tepe yüksekliği 333 metre ile sadece boy olarak değil, kule yüksekliğiyle de rekor kırmış olacağız. 46 metrelik tabya genişliğiyle dünyanın birçok köprüsünden farklı olarak adeta iki ayrı köprü yapacağız ve bu iki köprüyü 9 metrelik bağlantı girişleriyle birbirine bağlayacağız. 1915 Çanakkale Köprüsü şanına yakışır vaziyette sadece büyüklüğüyle değil, teknik özellikleriyle de inşallah bir ilk olacak. Rabbim inşallah kaza bela vermeden bu işi yapabilmeyi nasip eylesin."

Kaynak: T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI