Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BU SİSTEM İLE LOJİSTİKTE MALİYET AVANTAJIMIZ YOK!

BU SİSTEM İLE LOJİSTİKTE MALİYET AVANTAJIMIZ YOK!

BU SİSTEM İLE LOJİSTİKTE MALİYET AVANTAJIMIZ YOK!26.03.2018Mersin'de düzenlenen, ‘İhracat ve Mersin Paneli'nde günü kurtaran çözümlere son verilmesi çağrısı yapıldı. İhracatın, lojistik maliyetlerle doğrudan ilintili olduğuna dikkat çekildi. "Lojistik sistemimiz maliyet avantajı oluşturmuyor!" mesajı verildi.

Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) tarafından İhracat ve Mersin Paneli düzenlendi. Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar'ın moderatörlüğündeki panelin konuşmacıları arasında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, AKAMİB Başkanı Bülent Aymen, Dünya Gazetesi Yazarı Hakan Güldağ, ile Sabah Gazetesi Yazarı Şeref Oğuz yer aldı.

“GÜNÜ KURTARAN ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ”

Panelin açılışında konuşan AKAMİB Başkanı Bülent Aymen, AKAMİB'den yapılan ihracatın 1995 yılında 15 milyon dolar olduğunu hatırlatarak, “Oysa geçen yıl bu rakam 730 milyon dolara ulaştı. Bugün Türkiye'de sektörümüzde en fazla ihracatı gerçekleştiren birlik konumundayız” dedi. İhracatlarının her yıl minimum yüzde 10-15 arttığına değinen Aymen, başarılarını günü kurtaran çözümler üretmek yerine uzun vadeli planlar ortaya koyabilmelerine bağladı. Ar-ge, inovasyon ve markalaşmaya ağırlık verdiklerini vurgulayan Aymen, ur-ge çalışmalarına yoğunlaştıklarını söyledi.

“GELENEKSEL ÜRETİMDEN KURTULMAK İSTİYORUZ”

Paneldeki konuşmasında ihracat ve lojistik kavramları üzerinde duran MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, yatırım alanlarındaki sıkıntılar ve endüstri 4.0 kavramları üzerinde de durdu. Kentin en ciddi sorunları arasında yatırım arazisi bulunamamasını gösteren Aşut, “Düşünün ki kentinize yatırım için Boeing geliyor ve siz yer gösteremiyorsunuz” dedi. İhracat artışı için yatırım ve üretimin öncelik olduğunu kaydeden Aşut, ardından lojistiğin önemine dikkat çekti. Mevcut durumdaki lojistik sisteminin maliyet avantajı sağlamadığını vurgulayan Aşut, “Örneğin deniz avantajımızı kullanabildiğimizi düşünmüyorum. Oysa dünyanın gelişmiş ülkelerinde sanayi, denize yakın yerlerde kuruluyor. Yaratılmak istenen yeni endüstri bölgeleri denize yakın olmak zorunda” diye konuştu. Üretimdeki değişim gerekliliğine de değinen Aşut, Mersin'in geleneksel yöntemlerle üretim yapan bir bölge olduğunu kaydedip, buradan çıkmak istediklerini vurguladı. Bu isteğin yakın zamanda yerine geleceğine inandığını dile getiren Aşut, “Gerek Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız gerekse Kalkınma Bakanlığımız Mersin'e bu doğrultuda yapacakları yatırım müjdelerini açıkladı” dedi. Aşut sözlerini çalışmaları MTSO tarafından sürdürülen MTSO Teknoloji Kampusu'nun detayları hakkında verdiği bilgilerle tamamladı.

“GÜMRÜKLER DE LOJİSTİK ÇATISI ALTINDA ELE ALINMALI”

AKAMİB Başkanı Bülent Aymen paneldeki konuşmasında lojistiğin önemine değinip Türkiye'nin Lojistik Master Planı'nın mutlaka hazırlanması gerektiğini söyledi. Aynı zamanda lojistik içerisinde gümrüklerin de ele alınması gerektiğini kaydeden Aymen, gümrüklerdeki altyapı eksikliğinden ve diğer ülke gümrükleri ile mesai saati farklarından şikayetçi oldu.

“İHRACATTA DOĞRU LOJİSTİK KURGU ÖNEMLİ”

AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan da lojistiğin ihracattaki önemine değindi. Lojistik gücün bir şirketin kar elde etmesinde önemli rol oynadığını anlatan Arslan, “Doğru bir lojistik kurgu oluşmazsa nakliye maliyetleri şirketi zarara dahi götürebilir” dedi. Türkiye'de hangi hükümet gelirse gelsin artık ihracata dayalı bir büyüme sistemini sürdürmek zorunda olduğunu da kaydeden Arslan, sözlerini tarım ihracatına yönelik değerlendirmeleriyle tamamladı.

“TEKNOLOJİ TRANSFERİNİN ZORLAŞTIĞI BİR DÖNEM BAŞLADI”

Dünyadaki ekonomik gelişmeler çerçevesinde yeni bir perspektif çizen Dünya Gazetesi Yazarı Hakan Güldağ, dünyanın yeni bir ekonomik türbülansla karşı karşıya olduğunu söyledi. İnovasyon ve teknoloji transferinin daha zorlaşacağı bir dönem başladığını belirten Güldağ, dünya dengelerinin değişmeye başladığını ve herkes yeni pozisyonlar edinmeye çalıştığını dile getirdi.

“ELİMİZDEKİ GÜCÜ AKILLA BİRLEŞTİRMELİYİZ”

Türkiye'nin özellikle lojistik açıdan çok önemli coğrafi avantajlara sahip olduğuna dikkat çeken Sabah Gazetesi Yazarı Şeref Oğuz, “Bu avantajlar yavaş yavaş önemini kaybediyor. Avantajlarımız elimizden gitmeden yeni stratejiler geliştirmeliyiz” dedi. Eldeki imkanların akılla birleştirilmesinin bu noktada büyük önem taşıdığını vurgulayan Oğuz, şunları söyledi: “Biz kaotik bir ulusuz. Önce ateş eder sonra nişan alırız. Kervan yolda düzülür deriz. Bugün, tamamen karmaşanın hakim olduğu yeni bir dünya önümüze kondu. En büyük türbülans korumacılık. Herkesi günümüzde başının çaresine bakmak zorunda bırakan bir dünya var. Siz bu networklerde kullanacak aklı gösteremezseniz sorun yaşarsınız.”

Hediye EROĞLU-MERSİN /LOJİPORT

Kaynak: lojiport.com