Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / DP WORLD YARIMCA'DAN "ÇÖPÜME SAHİP ÇIKIYORUM" PROJESİ

DP WORLD YARIMCA'DAN "ÇÖPÜME SAHİP ÇIKIYORUM" PROJESİ

DP WORLD YARIMCA'DAN 19.04.2019
DP World Yarımca, Çöpüne Sahip Çık Vakfı ve Körfez Milli Eğitim Müdürlüğü bir protokol imzalayarak ilçedeki ilköğretim okullarında "Çöpüme Sahip Çıkıyorum" adında bir eğitim projesi başlattı.

Körfez'deki ilköğretim okullarında DP World Yarımca Limanı'nın girişimiyle "Çöpüme Sahip Çıkıyorum" projesi başlıyor. Körfez Milli Eğitim Müdürlüğü, DP World ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı'nın paydaşları olduğu proje için imzalanan protokol kapsamında ilçedeki 24 ilkokulun öğrencilerinde farkındalık yaratarak başta tek kullanımlık plastiklerin azaltımı ve geri dönüştürülmesi olmak üzere çöp ve geri dönüşüm konularında farkındalık yaratmak amaçlanıyor.

Projenin lansmanı dolayısıyla yapılan törende DP World Yarımca CEO'su Kris Adams, dünya denizlerindeki kirliliğe dikkat çekerek "değişime kendimizden başlamamız gerek. Eğitim, bu değişim için en önemli unsurlardan biri" dedi. DP World Yarımca gönüllülerinin de çocuklarla "Çöpünü Sıfırla" oyunu oynayarak  projeye  direkt katkıda bulunacaklarını değinen Adams proje ortaklarına ve katılımcılarına teşekkür etti. Faaliyet gösterdikleri coğrafyalarda, evrensel değerlerle ilgili olarak katkı sunmak için bıkmadan usanmadan çaba sarf etmenin en önemli prensiplerinden biri olduğunu vurgulayan Kris Adams,”Bu minvalde değişimi kendimizle başlatacağımızı ve çalışanlarımızla ve onların aileleri ile beraber çevremize de rol model olabileceğimize inanıyoruz”dedi. DP World'ün 40 ülkede işlettiği 78 limanda da benzer girişimlerde bulunduğunu belirten Adams, "Impact2030'un üyesi olarak BM'nin desteklediği 'Sudaki Yaşam' hedefi doğrultusunda denizlerimizi korumak için biz de üzerimize düşeni yapıyoruz " dedi.

DP World Yarımca gönüllü çalışanlarının yanısıra projeye limanda tek kullanımlık plastiklerin kullanımını azaltarak katkıda bulunuyor. İşletmeye başladığı tarihten itibaren özellikle bölge okullarıyla çalışmaya büyük önem veren DP World Yarımca, plastik kirliliğinin azaltılması amacıyla limanda da tedbirler aldı. Bu tedbirler çerçevesinde ofis çalışanlarının masalarındaki çöp kutuları kaldırıldı, çalışanların çöplerini ayrıştırarak ilgili geri dönüşüm kutularına atması sağlandı. Diğer taraftan çalışanlara dağıtılan termos mataralar ve ofislere yerleştirilen su sürahileri ile plastik bardak ve PET şişe su kullanımına son verildi.

Çöpüne Sahip Çık Vakfı Genel Müdürü Emrah Bilge ise Çöpüme Sahip Çıkıyorum Eğitim Programı'nın çocukların çöp ve geri dönüşüm konusunda farkındalığını artıracağını ve doğru alışkanlıkları küçük yaşta edinmelerini sağlayacağını belirtti. Eğitim içeriğinin deneyimleyerek ve eğlenerek öğrenme yaklaşımıyla hazrılandığını anlatan Bilge, “çocuklar bu programla eğlenirken farkına bile varmadan doğru davranışları edinmeye adım atacaklar” dedi.

Proje kapsamında öğretmenler Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ndeki uzmanların hazırladığı programla üçüncü sınıf öğrencilerine çevre bilinci aşılayacaklar .Çöpünü Sıfırla oyunu da uzmanlar tarafından çocukları çevre konusunda bilinçlendirmek amacıyla hazırlandı.

Körfez ilçesindeki 24 okuldan 54 öğretmenin katıldığı seminer DP World Yarımca'da gerçekleştirildi, seminerde Kocaeli Üniversitesi'nden uzmanlar, öğretmenlere çocuklar için hazırlanmış olan eğitim programını tanıttılar. Seminer sırasında ayrıca DP World Yarımca gönüllü çalışanlarına da eğitim verildi.

Projenin Körfez'deki bu pilot uygulamasında 1.500 öğrenciye doğrudan ulaşılıyor, aileleriyle birlikte 6 bin kişi atıklar konusunda eğitim görecek. Bunun için okul müdürleriyle birlikte 78 öğretmen ve 70 DP World Yarımca çalışanı doğrudan, 500 DP World Yarımca çalışanı da dolaylı olarak çaba gösterecek.

Nisan ayında başlayan eğitim çalışmaları kapsamında öğretmenler proje konusunu derslerde işlerken, DP World Yarımca gönüllüleri de okulları ziyaret ederek çocuklarla Çöpünü Sıfırla oyununu oynuyorlar. Nisan sonuna kadar toplam 2.000 saatlik eğitimin 24 okulda tamamlanması bekleniyor. Yapılacak değerlendirme ve alınacak geri bildirimin ardından proje önümüzdeki yıl tüm Kocaeli ilinde yaygınlaştırılacak. Projenin daha sonra da tüm Türkiye'ye yayılması hedefleniyor.

“Çöpüme Sahip Çıkıyorum Eğitim Programı”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından benimsenen Sıfır Atık sistemi, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, çöp oluşumunun azaltılmasını, oluşan çöpün kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan bir atık yönetimi felsefesidir.

Çöplerin geri dönüştürülmeden bertaraf edilmesi ciddi kaynak kayıplarına ve çevre kirliliğine neden olmaktadır. Dünyada nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de artış yaşanmakta, bu da doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetmemektedir.

Körfez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, DP World Yarımca ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı işbirliğinde ve Kocaeli Üniversitesi'nin katkısıyla geliştirilen bu eğitim programında yukarıda bahsettiğimiz ilkeler “Çöpüne Sahip Çıkmak” olarak ifade edilmektedir. Bu eğitim programı çocuklarda çöpün azaltılması, doğru yere atılması ve geri dönüşüm için tutum değişikliği oluşturmak amacıyla tasarlanmıştır.

DP World Hakkında

DP World, dünya ticaretinin ve tedarik zincirinin önemli bir parçasıdır DP World küresel ölçekte liman işletmeciliğinde önemli bir yere sahip olup 40 ülkede 78 limanında 45 bin kişiye istihdam sağlıyor. Şirketimizin ana hizmetini ve gelirinin dörtte üçünü konteyner elleçleme oluşturmaktadır.

DP World Yarımca Hakkında

Marmara'nın en büyük Konteyner limanlarından biri olarak 46 hektar alana kurulu olan DP World Yarımca limanınn kapasitesi yıllık 1,3 milyon TEU olup halen 500 kişiye istihdam sağlamaktadır.2015 yılında 550 milyon dolar yatırımla hayat geçen DP World Yarımca, İzmit Körfezi'nde amaca yönelik konteyner taşımacılığına hizmet veren ihtisaslaşmış ilk ve tek liman olmasıyla ve en ileri teknolojileri kullanıyor olmasıyla öne çıkıyor.

Çöpüne Sahip Çık Vakfı Hakkında

2015 yılında Murat Vargı'nın liderliğinde “Temiz bir çevre için tüm toplumun çöpün üretimi ve doğru yere atılması konusunda hassasiyet ile davrandığı sürdürülebilir bir dünya yaratmak” vizyonuyla kurulmuş olan Çöpüne Sahip Çık Vakfı, çöpten arınmış bir çevre için toplumda davranış dönüşümü sağlamak üzere kampanyalar düzenliyor, eğitici ve teşvik edici projeler hayata geçiriyor, çevre politikalarını iyileştirmek için katkı sağlıyor ve bunların tüm Türkiye'de yaygınlaşması için çalışıyor. Vakıf, bu amaçla belediyeler, eğitim kurumları, medya, sivil toplum kuruluşları ve ilgili diğer kamu ve özel kurumlar ile işbirlikleri gerçekleştiriyor. Vakıf ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgiye www.copunesahipcik.org adresinden ve vakfın sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.

Kaynak: lojiport.com