Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD’DAN ÜNİVERSİTELERE ÇIKARMA

UTİKAD’DAN ÜNİVERSİTELERE ÇIKARMA

UTİKAD’DAN ÜNİVERSİTELERE ÇIKARMA27.03.2018Lojistik kültürün geliştirilmesi hedefine yönelik çalışmalarına devam eden Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, Mart ayı boyunca Maltepe Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinliklere katıldı.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, 15 Mart'ta Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Kulübü ile, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü'nün ortaklaşa düzenlediği 8'inci Lojistik ve Ticaret Buluşması'na katıldı.

UTİKAD Yönetim Kurulu Eski Başkanı Kosta Sandalcı, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Lojistik Bilgi Topluluğu tarafından 22 Mart'ta düzenlenen “Dünyada ve Türkiye'de Lojistik Sektörünün Geleceği” konulu konferansta öğrencilerle buluştu.

UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur ise, İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından üniversitenin Sütlüce Yerleşkesi'nde 21 Mart'ta gerçekleştirilen "Lojistik ve Dış Ticaret Süreçlerinde Blockchain Teknolojisi" konulu çalıştayda akademisyenler ile bir araya geldi.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, bir yandan sektörel sorunların çözüme kavuşturulması konusunda çalışmalarını sürdürürken diğer yandan da lojistik sektörünün geliştirilmesi hedefine uygun olarak akademik eğitime destek veriyor. Bu hedef çerçevesinde lojistik eğitim alan öğrenciler ve akademisyenlerle her fırsatta bir araya gelen UTİKAD, Mart ayı boyunca farklı üniversitelerin etkinliklerine katılım sağladı.
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, Maltepe Üniversitesi'nin 2009 yılından beri geleneksel olarak düzenlediği ‘Lojistik ve Ticaret Buluşması'nda akademisyenler, bürokratlar, sektör temsilcileri  ve öğrenciler ile bir araya geldi.
 
ENDÜSTRİ 4.0 VE LOJİSTİĞE ETKİLERİ

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Kulübü ile İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü'nün ortaklaşa düzenlediği 8'inci Lojistik ve Ticaret Buluşması kapsamında bir sunum gerçekleştiren Eldener, lojistik sektöründeki trendleri katılımcılar ile paylaştı. Türkiye'deki taşımacılık modları ile ilgili olarak bilgiler paylaşan sunumunda endüstri 4.0'ın sektöre etkilerine, e-ticaret ve e-ihracatta gelinen son noktalar ile e-lojistik kavramına değinen UTİKAD Başkanı Eldener, “Sektörümüz çok hızlı bir değişimle karşı karşıya. Teknoloji hayatımızın her alanında olduğu gibi lojistik sektöründe de çok ciddi bir değişimi tetikledi. Endüstri 4.0'ın sektörümüze etkilerini çok iyi takip etmeliyiz. Bu treni kaçırmamalıyız. Genç meslektaş adaylarımızdan da kendilerini bu yönde geliştirmelerini bekliyoruz” diye konuştu.
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Tanyaş'ın -üstlendiği oturuma UTİKAD Başkanı Eldener'in yanı sıra TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt, Sertrans Genel Müdürü Nilgün Keleşoğlu, Seferim Güvende Platform Lojistik A.Ş. Genel Müdürü Atakan Akalın ve Kumport Genel Müdür Yardımcısı Erhan Tunçbilek katıldı.

“DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ”

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Lojistik Bilgi Topluluğu tarafından “Dünyada ve Türkiye'de Lojistik Sektörünün Geleceği” konulu konferans 22 Mart'ta gerçekleştirildi. Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nde gerçekleştirilen konferansa, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD Yönetim Kurulu Eski Başkanı ve FIATA Onur Üyesi Kosta Sandalcı konuşmacı olarak katıldı. Öğrencilere dil öğrenmenin büyük önem taşıdığını anlatan Sandalcı, askerliği yapmış olmanın ve öğrencilik hayatında çalışmanın da sektörde iş bulma açısından ciddi avantaj olduğunu ifade ederek, 2030'da günümüzdeki işlerin yüzde 50'sinin var olmayacağını söyledi.
Türkiye'nin dış ticaret hacminin 2023'te 500 milyar doları geçeceğini ifade eden Sandalcı, ihracatı artırıp ithalatı azaltmamız gerektiğini belirterek, "Yeni havalimanı hava taşımacılığına hem yolcu hem de kargo açısından büyük bir ivme kazandıracak" diye konuştu.

Endüstri 4.0'ın üretimi en yükseğe, maliyet ve enerjiyi en aza çekmeyi amaçladığını bunun başarılı olabileceğini ve öğrencilere de bu konuda görevler düştüğünü ifade eden Sandalcı, e-ticaret ve lojistik ilişkisine değinerek 2016'da online alışverişlerin yüzde 30'unun sınır ötesi yapıldığını 2020 yılında bu oranın yüzde 40 olacağını ayrıca 2020'de sınır ötesi e-ticaret yapan insanların 1 milyarı aşacağını belirtti.

BLOCKCHAIN DEMOKRATİK TAHSİLATLARIN HABERCİSİ

UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur ise 21 Mart'ta İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde akademisyenlerle bir araya geldi. İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından üniversitenin Sütlüce Yerleşkesi'nde "Lojistik ve Dış Ticaret Süreçlerinde Blockchain Teknolojisi" konulu çalıştaya katılan Genel Müdür Cavit Uğur, blockchain'in lojistik süreçlere olası etkileri ve entegrasyonu konulu bir sunum gerçekleştirdi. Blockchain teknolojilerin birçok sektörde olduğu gibi lojistik sektöründe de kullanılacağını belirten Uğur; bu teknolojiyle süreçlerin pratikleşeceğini söyledi. "Doğu Afrika'dan bir donmuş ürünü Avrupa'daki bir limana getirmek istediğinizde 30 tane farklı onay mekanizmasından onay almanız gerekiyor ve paydaşlar arasında 200 kere iletişim kurulması gerekiyor. Yani ‘talimat', ‘yüklendi', ‘çıktı', ‘ihbar' gibi. Bu işlemlerin her biri için onay da alınması gerekiyor. Gümrüklerden, gıda ve tarım bakanlıklarından onay alınmalı. Bu donmuş gıda konteyner içinde gideceği için ısı takibinin otomatik yapılması lazım, gemi kaptanına bırakmamak lazım. Bu çok ciddi bir operasyonel ve dokümantasyonel gitti geldi” sözleriyle lojistik süreç hakkında bilgi veren Cavit Uğur; “Bizim mesleğimizde sahte konşimento kullanımı maalesef çoktur. Blockchain teknolojiler sahte konşimentoyla mücadelede faydalı olacaktır. Konşimento hala değerli bir evrak, özellikle deniz taşımacılığında. Blockchain teknolojileri lojistik sektöründeki tüm bu yoğun iletişim ve onay süreçlerini hızlandıracaktır” dedi.
 
Bazı taşıma türlerinde dokümanı hazırlamak için ödenen maliyetin taşımanın toplam maliyetinin yüzde 15'i ile yüzde 50'si arasında olduğunu aktaran Genel Müdür Cavit Uğur, "Göndericiler, taşıyıcılar, gümrük işletmeleri, bankalar, limanlar, terminaller ve alıcılar bu süreçten çok ciddi faydalar sağlayacak. Göndericiler ve alıcılar blockchain teknolojisiyle malın orijinini, gerçek fiyatını görebilecek. Anlık takip edebilecek, hakikaten bu mal Çin'de mi üretilmiş yoksa Bangladeş'te mi? Tahsilatlar daha demokratik ortamlarda yapılacak" diye konuştu. Çalıştay, akademisyenler ve sektör paydaşlarının yanı sıra konuyla ilgili çalışmaları bulunan girişimcilerin sunumlarıyla son buldu.