Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD SON 10 YILDA BÜYÜK ATAĞA GEÇTİ

TCDD SON 10 YILDA BÜYÜK ATAĞA GEÇTİ

TCDD SON 10 YILDA BÜYÜK ATAĞA GEÇTİ24.08.2012

Yarım asırlık ihmalin ardından, son 10 yıllık dönemde Cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi demiryolları yeniden devlet politikası olarak ele alındı ve demiryolu seferberliği başlatıldı.  Bunun en önemli göstergesi ise 2003 yılında 483 milyon TL olan Demiryolu yatırımının 2012 yılında 14,5 kat artarak 7 Milyar TL’ye ulaşmasıdır.

2003 yılına kadar işletme ve yatırım faaliyetleri kısıtlı finansman kaynakları ile sürdürülürken 58, 59 ve 60. Hükümetler döneminde ulaştırma politikaları içerisinde Demiryolları, yeniden Devlet Politikası haline geldi. Bunun sonucu olarak, bu dönemde diğer birçok sektörün yatırım ödeneği düşerken, demiryolu sektörünün yatırım ödeneği artırıldı. 2012 fiyatları ile demiryolu sektörüne yaklaşık 27,5 Milyar TL kaynak aktarıldı.

2003 yılından itibaren ulaştırma sistemi içerisinde demiryoluna yatırımlar açısından öncelik verilmesi sonucu 2003–2011 döneminde 1.085 km yeni demiryolu yapıldı. Böylece, 1950 yılından 2003 yılına kadar yılda 16 km olan yol yapımı, 2004- 2011 döneminde yılda 135 km’ye çıkarıldı.

TCDD,  son 10 yılda yaptığı yenileme ve yeni hatlarda 1.085 Km yeni yol yapılmış olup 2023 yılına kadar 10.000 Km yüksek hızlı tren hattı (888 Km’si yapıldı) ve 4.000 Km konvansiyonel hat yapımı  planlandı.

Son 10  yılda “ 0” dan yapılan hatlar

Menemen-Aliağa: 26 Km (Toplam yatırım miktarı: 4,9 Milyon TL)

Kütahya-Alayunt: 10 Km (Toplam yatırım miktarı: 5,6 Milyon TL)

Tecer-Kangal: 48 Km (Toplam yatırım miktarı: 35 Milyon TL)

Ankara-Eskişehir Hattı: 464 Km (Toplam yatırım miktarı: 1,9 Milyar TL)

Ankara-Konya Hattı: 424 Km (Toplam yatırım miktarı: 1,3 Milyar TL)

Tekirdağ-Muratlı: 30 Km (Toplam yatırım miktarı: 22 Milyon)

2003-2012 yılları arasında Demiryolu Sektöründe Yüksek Hızlı ve konvansiyonel yol yapımının  yanı sıra, Cumhuriyet öncesi ve sonrasında yapılan demiryollarının yarıdan fazlası yenilendi. Yol Yenilemelerinde bakım ve onarım ekiplerimizin günlük yol bakım ve kontrollerini daha etkin ve verimli sürdürebilmesi için bu dönemde teknolojinin son imkânları kullanılarak yeni yol bakım onarım makineleri temin edildi.

Demiryolu yapımı ve yenilemelerine paralel olarak mevcut demiryollarının modernizasyonu günümüz teknolojisinin gerektirdiği biçimde sinyalizasyon ve elektrifikasyon projeleriyle güçlendirildi. Bu kapsamda; Boğazköprü-Ulukışla-Yenice-Mersin, Adana-Toprakkale, Irmak-Karabük-Zonguldak, Pehlivanköy-Uzunköprü-Hudut, Tekirdağ-Muratlı, Bandırma-Balıkesir-Manisa-Menemen, Eskişehir-Kütahya-Balıkesir,Cumaovası-Tepeköy olmak üzere bir çok hat kesiminde sinyalizasyon ve elektrifikasyon projelerinin inşaat çalışmaları devam etmektedir. Yakın bir süreçte ise Kayaş-Irmak-Kırıkkale-Çetinkaya, Kayseri- Boğazköprü- Ulukışla- Yenice hatların sinyalizasyon ve elektrifikasyon inşaatlarına başlanılacaktır.

TCDD, kentiçi toplu taşımacılığında raylı sistemin geliştirilmesi için yerel yönetimlerle işbirliği yapıldı. İzmir’de Egeray, Ankara’da Başkentray, İstanbul’da Marmaray, Gaziantep’de Gaziray projeleri yürütülmektedir.

Teknik ömrünü tamamlamış araç filomuzun neredeyse tamamı yenilenmekte ve kendi fabrikalarımızda üretimine öncelik verilmektedir. 2002-2012 yılları arasında 12 adet Yüksek Hızlı Tren  Seti, 32 adet Banliyö Tren Seti, 12 adet DMU Tren Seti, 89 adet Dizel Elektrikli Tren Seti ve 4 adet de yerli DMU Tren Seti imal edildi.

Lojistik Merkezler Kuruluyor

Kombine yük taşımacılığının gereklerinden olan 19 adet Lojistik merkez projelerinin yapımlarına başlanmış bir kısmı faaliyete geçti. Samsun, Uşak, Halkalı Lojistik Merkezleri işletmeye alınmış olup, Denizli-İzmit-Eskişehir ve Kayserinin birinci etapları tamamlandı. Eskişehir 2. Etabın işleri ile Erzurum 1. Etap ve Balıkesir’in tamamının inşaat işlerine başlanılarak diğer lojistik merkezlerle ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Tarihi öneme sahip gar ve istasyonlarımız kent yaşamının cazibe merkezi haline gelebilmesi için kimliğine uygun bir şekilde modernize edilerek yenilenmektedir.

Hızlı Tren Hatları Ülkemizi Sarıyor

2003–2011 yılları arasında 1.085 km yeni demiryolu yapıldı. 2.078 km’lik yüksek hızlı ve konvansiyonel demiryolunun ise inşaatına devam edilmektedir. Ankara merkez olmak üzere İstanbul-Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir, Ankara-Konya koridorlarını kapsayan çekirdek yüksek hızlı demiryolu ağının oluşturulması öncelikli hedef olarak belirlenmiştir.

Bu çerçevede; Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Demiryolu Projesinin Ankara-Eskişehir kesimi tamamlanarak 13 Mart 2009 tarihinde Hızlı Tren İşletmeciliğine açıldı. Böylece, ülkemiz Yüksek Hızlı Tren teknolojisine sahip Dünyada 8. Avrupa’da 6. ülke konumuna yükselmiştir. Eskişehir- Kocaeli (Köseköy) ve Kocaeli (Köseköy) – Gebze kesimlerinde inşaat çalışmaları hızla sürdürülmektedir. Eskişehir-Kocaeli (Gebze) kesiminin inşaatında ise % 50 fiziksel ilerleme sağlandı.

Ankara-İstanbul 3 saate inerken, inşaası devam eden diğer YHT hattımız Ankara-Sivas’ı ise 2014 yılında tamamlanmasına ilişkin çalışmalar hızla devam etmektedir. 

Ülkemizde ilk defa yerli müteahhitler tarafından kendi mühendis ve işçilerimizle inşaatı tamamlanan Ankara-Konya Yüksek Hızlı Demiryolunda 24 Ağustos 2011 tarihinden itibaren yolcu taşımacılığına başlandı.

151 Yıllık Rüya "MARMARAY"

İstanbul’un ulaşım sorununa uzun süreli çözüm sunacak MARMARAY ile Asya-Avrupa kıtaları denizin altından kesintisiz bir demiryolu sistemi ile birbirine bağlanacaktır. Yapısıyla dünyanın sayılı şehirleri arasında yer alan İstanbul; güvenli, konforlu, dayanıklı şehir içi ve şehirlerarası modern bir demiryolu sistemine kavuşacaktır. Yolculuk süresi kısalarak 4 dakikaya kadar düşecek yüksek sayıdaki banliyö treni yolcusu daha konforlu bir yolculuk imkanına sahip olacak ve 151 yıllık rüya gerçekleştirilecektir.

İnşaat çalışmaları hızla sürdürülen MARMARAY’da; 11 adet tüp elemanının tamamı 40-60 m derinlikteki deniz tabanına yerleştirilmiş ve 1.387 m uzunluğundaki tüp tünel tamamlanarak, Avrupa-Asya arasındaki kara tünelleri ile gidiş - geliş olarak bağlantısı sağlanmıştır. Projenin ilk bölümünün 2013 yılında hizmete girmesi hedeflenmiştir.

Yüksek Hızlı Demiryolu hattında yolcu taşımacılığı yapmak için 250 km/saat hız yapabilen 12 adet hızlı tren seti temin edildi. Ayrıca saatte 300 km hız yapabilecek 7 adet hızlı tren setinin temin çalışmaları devam etmektedir.

Ülkemizin Doğu-Batı koridorunu oluşturan Ankara-Sivas, Ankara-Bursa ve Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu projelerinin de inşaatı devam etmektedir. Yatırım programına alınan Sivas-Erzincan Yüksek Hızlı Demiryolunun ise proje hazırlıkları sürdürülmektedir.

Yüksek Hızlı ve Konvansiyonel demiryolları yapımlarının yanında tüm yollar adeta yeniden inşa edilerek 2003-2011 yılları arasında toplam 6.455 km yol yenilenmiş, ilk kez 60 kg/m’lik raylar ve B 70 tipi beton traversler kullanılmaya başlandı. Çalışmalar kapsamında İzmir-Aydın hattı 159 yıl sonra ilk kez yenilendi. Ayrıca 2003 yılından 2011 yılı sonuna kadar; 1.832 adet makas yenilemesi ve 171 bin adet ray kaynağı yapıldı.

Yerli Demiryolu Sanayi Oluşturuluyor

İleri demiryolu sanayisinin geliştirilmesi için yerli ve yabancı özel sektörle işbirliği yapıyoruz. Sakarya’da HACO (Türkiye), ASAŞ (Türkiye), HYUNDAİ-TCDD ortaklığıyla EUROTEM demiryolu araçları fabrikası kuruldu. Tesiste halen Marmaray setleri üretiliyor. TCDD’nin de ortaklığında Çankırı’da Hızlı Tren Makas Fabrikası(VADEMSAŞ), Erzincan Ray Bağlantı Elemanları Fabrikası ve Sivas Hızlı Tren Beton Travers Fabrikası kuruldu. YHT hatları için KARDEMİR’de ray üretimi yapılmaktadır.

Bugüne kadar yurt dışından temin edilen tekerlek takımlarının Kırıkkale’de üretilmesi için Makine Kimya Endüstrisi Kurumuyla stratejik işbirliğine gidildi.

Yerli demiryolu sanayisinin oluşturulması çalışmaları sonucunda dışa bağımlılık ortadan kaldırıldığı gibi, ülkemiz bölgesinde ürün ihraç eder duruma gelecektir.

TCDD’nin 2023 hedefleri 10. Ulaştırma Şurası’nda belirlenmiştir. Bu Şûra’da önemli kararlar alındı, ulaşım sisteminin haritası çizildi. Bu çerçevede, 2023 yılına kadar ulaştırma sektörüne yapılacak 350 milyar dolarlık yatırımın 45 milyar dolarlık kısmı demiryollarına yapılacak.

Bu çerçevede; - 2023 yılına kadar 10 bin kilometre yeni yüksek hızlı tren ağının inşa edilmesi. 2023 yılına kadar 5 bin kilometre konvansiyonel yeni hat inşa edilmesi.2023-2035 arasında 2960 kilometre yüksek hızlı tren hattı, 956 kilometre konvansiyonel hat yapılması hedeflenmiştir. Bunların bir kısmının, yap-işlet-devret (YİD) modeli ile gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Sonuç olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılındaki hedeflere ulaştığımızda Ülkemiz Büyük Önder Atatürk’ün de hayali olan çağdaş demiryolu sistemine kavuşacaktır.

Kaynak: TCDD

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr