Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLU GÖZ ARDI EDİLEMEZ

DEMİRYOLU GÖZ ARDI EDİLEMEZ

DEMİRYOLU GÖZ ARDI EDİLEMEZ26.11.2012

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, ulaşımda Demiryolu’nun önemine dikkat çekerek, Demiryolu nun Giresun’a ve dolayısıyla Doğu Karadeniz bölümüne ulaşmasıyla ulusal boyutta sağlanan gelişim, gelecekte uluslararası boyuta taşınacaktır” dedi.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından GTSO Tirebolu Üyeleri için kahvaltılı bir toplantı organizasyonu düzenlendi.

Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır ile GTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Halilbeyoğlu’da katılım sağladı.

Ulaşım ağı açısından Tirebolu’yu kilit bir nokta konumuna getiren iki tane önemli projeyi katılımcılarla paylaşan TSO Çakırmelikoğlu; öncelikle Giresun ve Trabzon İlleri ve ilçeleri idari sınırları içerisinde yapılması planlanan Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan Demiryolu projesini gündemine aldı.

Çakırmelikoğlu; “Proje kapsamında belirlenen güzergah doğrultusunda Erzincan’dan başlayacak olan hat Gümüşhane İl sınırlarından geçerek Gümüşhane kent merkezinden sonra 2’ye ayrılmakta ve hatlardan biri Tirebolu ilçesine diğer hat ise Trabzon iline bağlanmaktadır. Biz Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak Giresun Üniversitesi ile konuyla alakalı bir çalıştay gerçekleştirdik. Çalıştay sonunda bilimsel veriler sonucu oluşturulan sonuç bildirgesinde Tirebolu güzergahının, Doğu Karadeniz’deki kıyı yerleşmeleri ve alternatif güzergahlar göz önüne alındığında, kıyı ve iç kesimlerle bağlantı açısından en avantajlı güzergah olduğu belirtilmiştir. Demiryolu nun Giresun’a ve dolayısıyla Doğu Karadeniz bölümüne ulaşmasıyla ulusal boyutta sağlanan gelişim, gelecekte uluslararası boyuta taşınacaktır. Gelecekte Karadeniz havzasında uluslararası ticaretin artmasına bağlı olarak Doğu Karadeniz kıyısındaki limanların da önem kazanması beklenmektedir.Bu noktada Tirebolu’ya yapılacak olan yeni bir liman Bölge limanlarının yükleme-boşlatma kapasitesinin artırılmasına yardımcı olacağı gibi demiryolunun faaliyete geçirilmesiyle söz konusu limanların hinterlandı genişleyecek ve transit ticaretten alacakları pay artacaktır. Hem demiryolunun yapımı esnasında hem de bittikten sonra geçmiş olduğu yerlerde sağlayacağı istihdam bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır. Maden, fındık, çay, hayvansal ürünler gibi bölgesel ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlara ulaştırılması hem kolay hem de ucuz olacaktır. Yine bölgede orta ve küçük ölçekli sanayi ile turizmin gelişmesine büyük katkı sağlanacaktır” dedi.

Giresun İlinin güneyinden geçmesi tasarlanan, Giresun merkezde Erikliman yerleşkesinden giriş yapıp, Keşap ilçesinden Tirebolu-Doğankent kavşağına kadar devam etmekte olan Giresun Güney Çevre Yolu Projesi ile alakalı olarak Mimarlar Odası ile ortak bir çalışma başlattıklarını ifade eden Çakırmelikoğlu; Giresun’un çok ihtiyacı olan bu proje için sorumluluk aldıklarını, bu sorumluluğu da tüm Giresun ile paylaşacaklarını kaydetti. “Proje hayata geçirildiği takdirde hem imar anlamında kentin büyüme ve gelişmesi adına önemli bir adım atılmış olacak hem de şehrin potansiyelinin artan nüfus yoğunluğunu karşılayamamasından kaynaklanan çarpık kentleşme ve betonlaşma sorununa çözüm üretilecektir” diye konuştu.

Kaynak:Lojistik Hattı

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr