Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD 21 HAZİRAN’DA ÖZELE AÇILIYOR

TCDD 21 HAZİRAN’DA ÖZELE AÇILIYOR

TCDD 21 HAZİRAN’DA ÖZELE AÇILIYOR20.05.2016Demiryolu 21 Haziran itibarıyla yeni bir döneme geçiyor. Özel sektör kendi trenini yürütebilecek. Bakanlığa şu ana kadar 6-7 şirket talepte bulundu

Demiryolları taşımacılığında 21 Haziran tarihi itibarıyla yeni bir dönem başlayacak. Özel sektöre açılacak olan demiryollarında serbestleşme ile daha nitelikli ve daha verimli bir taşımacılık sistemine geçilecek. Yeniden yapılanmanın tamamlanmasıyla demiryolu altyapı işletmecisi olarak TCDD, tren işletilecek hatlar, bu hatların özellikleri ve tren çizgilerine ait erişim ücretleri gibi konuları içeren şebeke bildirimini yayımlayacak ve özel sektörün gerekli şartları yerine getirmesi halinde firmalara bir yıllığına tren çizgisi kullanımı tahsis edecek.

55 MİLYAR $ HEDEFİ

2003-2015 yılları arasında demiryolu sektörüne toplam 50.1 milyar lira yatırım yapan hükümet, 2023 hedefleri kapsamında yapmayı planladığı 55 milyar dolarlık yatırımla demiryolu işletmeciliğinde yeni bir çağı başlatmayı hedefliyor. Bu kapsamda demiryolu serbestleşmesinde de son viraj 21 Haziran'da dönülecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 1 Mayıs 2013'te çıkardığı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile 21 Haziran'da TCDD hem demiryolu altyapı işletmecisi hem de TCDD Taşımacılık A.Ş. adıyla yeniden yapılanacak.

1 YILLIĞINA TAHSİS

Demiryollarında, erişim sözleşmesi kapsamında tren çizgilerinin kullanımı 1 yıllığına tahsis edilecek. Tren çizgisi tahsisinde yolcu ve yük ayrımı yapılmayacak. Şebeke bildiriminde belirtilen ücret üzerinden demiryolu tren işletmecisine işletme hakkı şeklinde verilecek. Güzergâhlara göre tren çizgilerinin tahsis ücretlerinde farklılıklar olabilecek. Altyapı işletmecisi tarafından muhammen bedellerin belirlenmesinde ulusal demiryolu ağlarında işletilecek tren çizgileri erişim ücretleri ile hat bakım-onarım ve işletme maliyetleri göz önüne alınacak. Özel sektörün demiryolu taşımacılığı yapabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi de gerekecek. Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nce (DDGM) yayımlanan Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliği'ne göre firmalar işletmede kullanacağı araçları tescil ettirecek. Yayımlanma aşamasında bulunan taslak halindeki Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği'ne göre ise demiryolu yük ve yolcu taşımacılığı yetki belgesi alınması gerekecek. İşletmecilerin emniyet konusunda da önemli yükümlülükleri olacak.

ÖZEL SEKTÖRE HAT TAHSİSİ

TCDD'nin yapılanmasından sonra; demiryolu altyapı işletmecisi olarak TCDD, tren işletilecek hatlar, bu hatların özellikleri ve tren çizgilerine ait erişim ücretleri gibi konuları içeren şebeke bildirimini yayımlayacak. TCDD Taşımacılık A.Ş. ve diğer özel sektöre ait demiryolu tren işletmecileri yayımlanan şebeke bildiriminden tren çizgisi talebinde bulunacak.

Kaynak: sabah.com.tr

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr