Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD’NİN OTOMOBİL TAŞIMA VAGONU RAYLARDA

TCDD’NİN OTOMOBİL TAŞIMA VAGONU RAYLARDA

TCDD’NİN OTOMOBİL TAŞIMA VAGONU RAYLARDA12.08.2016

TCDD, üretimini geçtiğimiz sene yaptırdığı özel vagon ile otomobil taşımaya hazırlanıyor.

Özellikle ABD ve Avrupa’da demiryoluyla yoğun olarak taşınan otomobillerin Türkiye’de de taşınması için TCDD düğmeye bastı. Geçtiğimiz sene Türkiye’de üretilen otomobil taşıma vagonunun yol testleri devam ediyor.

Laaeilprs tipi ikiz vagon, iki katlı ve 12 otomobil yüklenebiliyor. Her bir katta max 6 ton taşınabilen vagonun darası 42 ton.

Vagonun üst ve kenarları branda ile tümüyle kaplı. Böylece dışardan gelebilecek cisimlerle araçların hasarlanmasının önüne geçilmesi hedeflenmiş.

Vagon, G2 yük gabarisine uygun olarak dizayn edilmiş. Bu da Avrupa’nın büyük kısmında kullanılabileceği anlamına geliyor.

Vagonun ilk bakışta göze çarpan eksileri de var. Yeni dizayn edilmiş olmasına rağmen modern çizgiler taşıdığı söylenemez. Branda kullanılmış olmasına rağmen benzerlerine göre ağır ve taşıma kapasitesi oldukça düşük. 12 adet yüklenebilmesi için araçların en fazla bir ton ağırlıkta olması gerekiyor. Bu da, taşınabilecek otomobil çeşidini çok azaltıyor.

Otomobil taşımaları genelde tek yönlü. Bu yüzden yeni nesil araç vagonları, üstteki platformun indirilerek paletli yüklerin de taşınmasına olanak veriyor. İsveçli üretici Kockums Industrier’in araç taşıma vagonu güzel bir örnek (bkz alttaki foto). TCDD’nin vagonunun bu özelliği olmaması önemli bir eksiklik.

Türkiye’ye Mercedes, BMW gibi markalar Avrupa’dan trenle geliyor. Ancak yerli üreticilerin ne fabrikaları, ne de stok alanları demiryolu bağlantılı. Aktarmalardan uzak duran üreticilerin, yurtiçi taşımalarda demiryoluna ağırlık vermesi daha zaman alacak gibi gözüküyor.

Öte yandan otomotiv sanayiinin Türkiye’deki büyüklüğü ve yurtiçi taşımalardaki uzun mesafeler hesaba katıldığında, TCDD’nin bu girişiminin ilgi çekmemesi mümkün değil.

Kaynak: railturkey.org

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr