Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / BAKAN ARSLAN, TÜRKMENİSTAN’DA ÜÇLÜ ULAŞTIRMA BAKANLARI TOPLANTISINA KATILDI

BAKAN ARSLAN, TÜRKMENİSTAN’DA ÜÇLÜ ULAŞTIRMA BAKANLARI TOPLANTISINA KATILDI

BAKAN ARSLAN, TÜRKMENİSTAN’DA ÜÇLÜ ULAŞTIRMA BAKANLARI TOPLANTISINA KATILDI06.09.2016

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bir dizi görüşmeler gerçekleştirmek için Türkmenistan’a gitti.

Türkmenistan ziyareti kapsamında, Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Bakan Arslan’ı kabul etti.

Görüşmede, Türk işadamlarının Türkmenistan’daki kapsamlı sosyo-ekonomik kalkınma programının hayata geçirilmesi için büyük katkı sağladığını kaydeden Bakan Ahmet Arslan, Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’a Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı, Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ulaştırma sektöründeki verimli işbirliğinin küresel anlamda büyük önem arz ettiğini kaydetti. Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney yönünde ulaştırma koridorlarının kurulması için bütün imkanlara sahip olduklarını söyledi.

Bakan Arslan, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Satlik Satlikov ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile de ikili görüşmeler yaptı.

Pekin’den Londra’ya kesintisiz ulaşım koridoru oluşturma hedefini gerçekleştirmek için ilk kez düzenlenen Üçlü Ulaştırma Bakanları Toplantısına katılan Arslan ile birlikte Türkmenistan Oto Taşımacılığı Bakanı Maksat Aydogduyev ve Azerbaycan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Arif Askerov ile yapılan Üçlü Ulaştırma Bakanları 1. Toplantısı Deklarasyonunu imzaladılar.

Gerçekleştirilen toplantıda, bölgedeki ulaştırma koridorlarının işbirliği içerisinde geliştirilmesi ve Hazar geçişlerinin kolaylaştırılması yönünde mutabakata varıldı.

Üretimin ve zenginliğin Batı’dan Doğu’ya doğru kaydığını hatırlatan Bakan Arslan, ‘’Asya’da ve bölgemizde yapılan üretimleri Batı’daki pazarlara ulaştırmak için geniş ve verimli ulaşım koridorlarına ihtiyaç var. Söz konusu ulaşım koridorunu geliştirmek için Türkiye, 2003 yılından bu yana projeler geliştiriyor. Yurtiçinde yapılan Kara, Demir, Deniz ve Havayolu ulaşım planlarını da bu hedef doğrultusunda yapıyor. Pekin’den Londra’ya kadar uzanan ulaşım koridorunun önemi düşünüldüğünde Türkiye’de yapılan ulaşım yatırımlarının ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor. Türkiye’de yapılan Marmaray ve üzerinde demiryolu hattı bulunan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, yapımı devam eden 3. Havalimanı, Bakü-Tiflis- Kars Demir İpek Yolu hattı planlanırken ulusal ulaşım planıyla birlikte uluslar arası ulaştırma hedefleri ile bütünleştirmeyi hedeflemiştik. Türkmenistan’da imzaladığımız Aşkabat Bildirisi ile bu hedefimize bir adım daha ulaşmış olduk’’ dedi.

Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan Ulaştırma Bakanları, bölgedeki ulaşımı geliştirmek için işbirliklerinin sürmesi için sık sık bir araya geleceklerini belirttiler.

Kaynak: T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr