Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / ÇOBANBEY-GAZİANTEP KISALIYOR

ÇOBANBEY-GAZİANTEP KISALIYOR

ÇOBANBEY-GAZİANTEP KISALIYOR17.11.2009
TCDD 6. Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Çopur, yeni güzergahla 145 km'lik Çobanbey-Gaziantep güzergahının 53 km olacağını söyledi.
Türkiye ile Suriye arasında yolcu ve yük taşımacılığında yararlanılacak Gaziantep-Çobanbey demir yolunda seferlerin başlaması için gün sayılıyor.

TCDD 6. Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Çopur, yaptığı açıklamada, Çobanbey tren hattının 1983 yılından beri işletmeye kapalı olduğunu hatırlatarak, ''Bu hat, Türkiye ile Suriye arasında 3. demir yolu sınırını oluşturmak üzere açılıyor'' dedi.

Çobanbey-Gaziantep hattını yenilediklerini, eski istasyon binasının da restore edildiğini belirten Çopur, şunları kaydetti:

''Arkasından da devamı olarak Karkamış-Nizip-Gaziantep güzergahını yenilemeye başladık. Yenilenen bu 91 kilometrelik demir yolunun 20 kilometresi kaldı. Bunu da ayın 21'inde bitirmeyi planlıyoruz. Bu arada, yenileme çalışmalarını yerinde görmek için 18 Kasımda Suriye devlet demir yolu ve Türkiye devlet demir yolu yetkililerinden oluşan heyet, Halep'ten tren seferi yapacak. Heyet, Çobanbey'den sonra Nizip üzerinden Gaziantep'e gelecek. Bu yenilenen demir yolunu yerinde inceleme gezisi olacak. Aralık ayında da bu kapının önce yolcu tren trafiğine açılması planlanıyor. Bunun öncesinde eksiklikleri görme, yapılanları yerinde tetkik etme fırsatı olacak.''

Mustafa Çopur, Çobanbey sınır kapısının devreye girmesinden sonra Gaziantep ile Halep arasında minimum seviyeye düşen taşıma maliyetleri sayesinde çok daha büyük bir ticari potansiyelin ortaya çıkacağını ifade etti.

 

-ALTYAPI HAZIRLANIYOR

 

Türkiye sınırları içinde bulunan Çobanbey-Karkamış-Nizip-Gaziantep güzergahının 145 kilometre olduğunu bildiren TCDD 6. Bölge Müdür Yardımcısı Çopur, şunları söyledi:

''Yeni bir güzergah çalışmamız var. O işin proje kısmını, güzergah tespitini ihale ettik. Firma bu konuda çalışıyor. Tahmini güzergah, bizim Mustafa Yavuz İstasyonu'ndan Çobanbey'e gidiyor, böylece 145 kilometrelik mevcut Çobanbey-Gaziantep güzergahı 53 kilometre olacak. Şu anda bunun çalışmaları yapılıyor. Bakanlığımız bu proje üzerinde çok ısrarlı, çok yakın bir tarihte bunu da hayata geçirmeyi planlıyorlar. Bizim altyapı, yol genişlikleri, güzergah genişlikleri, hızlı trene uyumlu olabilecek şekilde yapılıyor.''

Böylece Gaziantep-Halep arasının 1 saat süreceğini, gümrük işlemlerinin de kolaylaşacağını belirten Çopur, Çobanbey-Karkamış arası düz bir alan olduğu için trenlerin 120 kilometre hız yapılabileceği kesimler bulunduğunu ifade etti.


Kaynak: Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr