Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / SAMSUN-KAVKAZ MAYISTA TAMAM

SAMSUN-KAVKAZ MAYISTA TAMAM

SAMSUN-KAVKAZ MAYISTA TAMAM16.03.2010

Samsun-Kavkaz demiryolu feribot hattı, beş yıl süren yoğun çalışmaların ardından 11 Mayıs 2010 tarihinde imzalanacak anlaşma ile hizmete giriyor.

UPM Nakliyat’ın girişimleriyle hayata geçirilen Samsun-Kavkaz demiryolu  feribot hattı, beş yıl süren yoğun çalışmaların ardından 11 Mayıs 2010 tarihinde imzalanacak anlaşma ile hizmete giriyor.
İhracatçıların ve nakliyecilerin ihtiyaçları doğrultusunda bu hattı açma kararı aldıklarını dile getiren UPM Nakliyat Genel Müdürü Bahadır Günister, “1997’den beri uluslararası demiryolu taşımacılığı yapıyoruz. Müşterilerimizin, nakliyecilerin ve forwarderlerin bir ihtiyacını hissettik. Rusya ve o tarafa açılan bölgede demiryolu taşıma olanaklarının kısıtlığını fark ettik. Dolayısıyla buna bir çözüm bulmak gerekiyordu. Bu taşımaların çoğu Rusya’dan geçiyor ama bizim Rusya’ya yakın bir bağlantımız yok. Rusya’ya giden vagonlar uzun bir mesafeyi kat etmek ve birçok farklı ülkenin sınırlarını geçmek zorunda. Bu da vagonlar için hem ekonomik bir yük getiriyor hem de taşıma süresini uzatıyor. Bunun üzerine TCDD, biz ve Rus demiryolları bu projeyi geliştirdik. Samsun-Kavkaz arasında bir demiryolu feribotu bağlantısı ile Rus vagonlarını Türkiye’ye feribotla getirmek, Samsun’da bu vagonları indirerek, gerek Samsunda yükleme, gerekse bu vagonların bujilerinin yani altındaki tekerleklerini değiştirerek, Türk hatlarında yürümesini sağlamak istedik. 2005 yılından bu yana bu proje için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ve son olarak geçtiğimiz hafta 11-12 şubat tarihlerinde bir Türk heyeti son kez Rusya’ya gitti. İki ülkenin temsilcileri son kontrollerini yaparak, iki ülkenin imzalayacağı son metin hazırlandı. 11 Mayıs’ta Rus Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’in Cumhurbaşkanımızı  ziyareti sırasında, iki ülkenin ulaştırma bakanlarının bu metni imzalaması konusunda mutabakata varıldı. Samsun-Kavkaz hattı anlaşması artık imzaya hazır. Samsundaki inşaat çalışmalarında neredeyse son aşamaya gelindi. Şu anda bu hatta işleteceğimiz iki feribotumuz hazır. Ancak talep artarsa bu sayıyı 4’e çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Yüzde 30 tasarruf sağlanacak
 
Yeni açılacak hattın ekonomik olması, süreyi kısaltması ve mal güvenliğini sağlaması nedeniyle ihracatı da olumlu yönde etkileyeceğini kaydeden Günister, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu hat iki ülke için de oldukça önemli. Rusya’ya gitmek için en çok kullanılan yolda Türkiye, Bulgaristan Romanya, Moldova Ukrayna’yı aşmak durumunda kalıyorsunuz. Bu da aşağı yukarı bir vagonun Rusya’ya ulaşana kadar 20 gün geçirmesine sebep oluyor. Bu hattın açılması ile bu süre bir güne inecek. Ayrıca Almata’ya  30 günde gidiliyorken bu süre de 11-12 güne inecek. Ekonomik olarak ise, taşımacılar yüzde 30 tasarruf sağlayacak. Yükler Türkiye’de Türk vagonuna yüklenip, Rusya’da Rus vagonuna aktarma yapılıyor. Bu da tabi ihracatçıların çok da tercih ettiği bir yöntem değil. Bu hat ile bu sorunda ortadan kalkacak.”
 
Türkiye- Orta Asya projeleri yolda
5 yıl süren uzun bir çalışmadan sonra bu hattı Türkiye’ye kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Gnister, “Umarım bu bir başlangıç olur ve  diğer projelerin de önünü açar.  Şu anda Türkiye-Orta Asya demiryolu trafiğini fazlalaştıracak tedbirler gündemde. Kafkas- Kars-Tiflis demiryolu hattının açılması söz konusu. Belki Ermenistan demiryolu kapısı hattı da açılabilir” şeklinde konuştu. 
Kaynak: Aysel GENÇER - PERŞEMBE ROTASI

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr