Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / BALKAN EKSPRESİ YURDA DÖNDÜ

BALKAN EKSPRESİ YURDA DÖNDÜ

BALKAN EKSPRESİ YURDA DÖNDÜ23.08.2010

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TCDD'nin Türkiye'nin dünyadaki 8'inci, Avrupa'da 6'ncı yüksek hızlı tren işletmecisi olmasının altına imza attığını söyledi.
 
Yıldırım, TRT ve TCDD işbirliğiyle hazırlanan, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Macaristan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya ve Yunanistan'ı ziyaret etikten sonra Türkiye'ye dönen ''Balkan Ekspresi''nin karşılanması için Sirkeci Garı'nda düzenlenen törene katıldı.
 
''Hareket memuru diski''nin kırmızı tarafını ''Balkan Ekspresi'' makinistine göstererek, sembolik olarak trene ''dur'' emri veren Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, ''Balkan Ekspresi''ni 54 gün önce Ankara Garı'ndan uğurladıklarını, ekspresin bir nostalji yaptığını ve insanlarla tarihi geçmişi tekrar yaşattığını'' kaydetti.
 
''Balkan Ekspresi''nin, 9 balkan ülkesinde Osmanlı dönemindeki izleri, hatıraları tekrar canlandırdığını aktaran Yıldırım, ekspresin bölgedeki insanlarla dostluk, komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine de önemli katkılar sağladığını dile getirdi.
 
''Balkan Ekspresi''nin bir başlangıç ve başarılı bir yolculuk olduğunu, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan seferin tamamladığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:
 
''Çok büyük bir iş yapıldı. Balkan coğrafyası, tarihi geçmişi, ülkemize, milletimize, gençlerimize tanıtıldı. Oralardaki tarihi geçmişimizin, hatıralarımızın tekrar yaşanmasına vesile olundu. Oradaki nesillerin, yaşlı kuşağın, geçmişteki anılarının tazelenmesine aracı olundu. Herkese teşekkür ediyorum. TRT burada öncü rol oynadı. Bu seyahati çok önemsedi. İyi ki öyle yaptı. Çok güzel sonuçlar elde ettik. Toplumdan, bu kültür köprüsünün bundan sonra artarak devam etmesi yönünde istekler aldık.''
 
Sadece Türkiye içindeki kültürel faaliyetlerin yeterli olmadığını kaydeden Yıldırım, ''Bizim coğrafyamızın uzantılarıyla buna benzer programların TRT ve demiryollarıyla yapılması gerekiyor. Osmanlı coğrafyasına olan sadakatimizi, bağlılığımızı ve sorumluluğumuzu bu şekilde yerine getirmiş oluruz'' dedi.
 
-İHMAL EDİLEN KAYIP YILLAR-
 
Yıldırım, demiryollarının sadece taşıma yapmadığını, tarih, kültür gelenekleri de taşıdığını belirterek, demiryollarının toplumun en önemli ve en köklü kuruluşlarından bir tanesi olduğunu bildirdi.
 
Demiryollarının, son 7 yılda bir yandan geçmişini, geleneklerini yaşatmaya çalıştığını, diğer yandan da başlattığı modern, çağdaş projelerle yurdu demir ağlarla örerek cumhuriyeti yücelttiğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:
 
''TCDD, cumhuriyetimizin 100. yılına giden yolda yine önemli bir görev alıyor. Marmaray projesi ile 2 kıtayı 60 metre derinlikte birbirine bağlayan rüya projeyi gerçekleştiriyor. Bununla da kalmıyor. TCDD, Türkiye'nin dünyadaki 8'inci, Avrupa'da 6'ncı yüksek hızlı tren işletmecisi olmasının altına imza atıyor. Demiryolları, devam eden Eskişehir-İstanbul yüksek hızlı tren, Ankara-Konya yüksek hızlı tren projesi, Ankara-Sivas yüksek hızlı tren projesi, Kars-Tiflis-Bakü projesi, daha birçok projeyle cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaştığımız bugünlerde, hem kültürümüze olan katkısı, hem de kalkınan, gelişen, ulaşan, erişen Türkiye'ye olan katkısıyla günden güne göz doldurmaya ihmal edilen kayıp yıllarını telafi etmenin gayreti içindedir. Demiryollarına tekrar sahip çıkarak, bugünlere gelmesinde ve bir devlet politikası olarak benimsenmesinde en büyük desteği veren sayın başbakanımıza ve hükümetimize teşekkür ediyorum.''
 
-PAKİSTAN'DAKİ SEL FELAKETİ-
 
Yıldırım, demiryollarını hem ülkenin kültürü, gelenekleri için, sosyal sorumluluk görevini, hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin yükünü taşımaya devam edeceğini belirtti.
 
Demiryollarının yeni bir adım daha attığını dile getiren Yıldırım, ''Pakistan'da büyük bir felaket yaşandı. Milyonlarca insan evsiz, barksız kaldı. Hayatını kaybeden binlerce insanımız var. Bunların çığlıklarına kayıtsız kalamayız. Devlet demiryolları, Pakistan için 'Merhamet Ekspresi' adıyla bir program düzenledi. Türkiye çapında başlatılacak bütün ayni ve nakdi yardımları Pakistanlı kardeşlerimize ulaştıracak. Böylece insanlık, kardeşlik, dostluk görevimizi de yerine getireceğiz. Bunun için de demiryollarına çok teşekkür ediyorum. Tüm halkımızı mübarek günlerde 'Merhamet Ekspresi'ne davet ediyorum. 'Merhamet Ekspresi', insanlık için kalkıyor, yardım için kalkıyor, kardeşlik için yol alıyor'' şekilde konuştu.
 
Törene, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de katıldı.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr