Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / 3 MİLYAR TL YATIRIM ÖDENEĞİ AYRILDI 4 BİN KM HAT YENİLENDİ

3 MİLYAR TL YATIRIM ÖDENEĞİ AYRILDI 4 BİN KM HAT YENİLENDİ

3 MİLYAR TL YATIRIM ÖDENEĞİ AYRILDI 4 BİN KM HAT YENİLENDİ16.09.2010

Demiryollarında devam eden projelerin yaklaşık 15 milyar dolar tutarında olduğunu söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu yıl demiryollarına 3 milyar TL yatırım ödeneği ayırdıklarını belirtti.  Ayaş ile Sincan arasında sefer yapacak 32 banliyö trenini hizmete açan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, "Bu sene demiryollarının 3 milyar TL tutarında bir yatırım ödeneği var. Yetmezse buna daha da ilave edeceğiz'' dedi. Yeni hatlar da yaptıklarını belirten Binali Yıldırım, demiryollarında devam eden projelerin yaklaşık 15 milyar dolar tutarında olduğunu belirtti.

SON 60 YILDA İLK DEFA

2003'te başlattıkları demiryolu kalkınma hamlesinin tüm hızıyla devam ettiğini belirten Binali Yıldırım şöyle konuştu: "Bugün bitirdiğimiz ve devam eden projelerin toplam uzunluğu 2 bin 500 kilometreyi buluyor. 1950-2003 arasında yıl başına sadece 13 kilometre demiryolu yapıldığını düşünürseniz, 7 yılda 2 bin 500 kilometre demiryolunun neleri yapmaya başladığımızı gösteren ön önemli ölçüdür. Cumhuriyeti tarihinin son 60 yılında ilk defa yatırım ödeneği, demiryollarına karayollarından daha fazla konulmuştur. Bu da demiryollarına verdiğimiz önemin bir başka göstergesidir.

Demiryolları gerek Osmanlı döneminde, gerekse Cumhuriyetimizin ilk kuruluş yıllarında ülkemizin kalkınmasında, refah ve zenginliği yakalanmasında çok önemli bir görev ifa etti. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında yapılan demiryolu seferberliği, Onuncu yıl marşına konu oldu. Ancak 1950'den itibaren karayolu ağırlıklı politikaların öncelikli hale gelmesi ve motorlu araçların hayata girmesiyle birlikte demiryollarında gelişmenin yavaşladığını, hatta 2000'li yıllarda durma noktasına geldiğini görüyoruz.

4 BİN KM DEMİRYOLU HATTI YENİLENDİ

Demiryollarına yeni yatırımı bir tarafa bırakalım mevcut hatların bakımı, yenilenmesi bile mümkün değildi. Bu haliyle demiryollarını bırakamazdık. Ya demiryollarını tamamen kapatıp, faaliyetini durduracaktık ya da ayağa kaldırmak mecburiyetindeydik. Cumhuriyetimizin kurulmasına çok büyük katkı sağlamış, Kurtuluş Savaşımızın silahını, askerini taşımış bu stratejik, asırlık kuruluşumuzu şüphesiz hiç kimsenin daha fazla ihmal etmeye, gözden çıkarmaya hakkı yoktu. Bir yandan yeni hatlar yaparken, diğer yandan eski hatları yeniledik. Bugüne kadar 4 bin kilometre demiryolu hattını yeniledik. Yeni hat yapımı için ise en az 1 milyar lira harcama yaptık."

TCDD Genel Müdürü TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise konuşmasında, yaklaşık 50 yıllık bir ihmalden sonra demiryollarına hak edilen önemin verildiğini ve tarihinde çok az görülen büyüklükte kaynak ayrıldığını kaydetti.

Kaynak: Transport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr