Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / SAMSUN, WİKİNG TRENİNİ BEKLİYOR

SAMSUN, WİKİNG TRENİNİ BEKLİYOR

SAMSUN, WİKİNG TRENİNİ BEKLİYOR05.04.2011

Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu ülkeleri ile Baltık ülkeleri arasında bağlantı kuracak olan Viking Projesi'nin imzası Litvanya'da imzalandı. Samsun treni bekliyor.


Rusya ile Samsun arasında faaliyete giren demiryolu feribot taşımacılığı ile Karadeniz Bölgesi'nin lojistik üssü haline gelen il, Ortadoğu ve Güney Kafkasya ülkelerindeki pazarlara ulaşmak Türkiye üzerinden ulaşmak isteyen Baltık ülkelerinin uluslararası ulaştırma projesi olan Wiking Treni'ni de bekliyor. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "İmzalanan Viking Projesi ile Samsun lojistikten büyük pay alacak." dedi.

Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu ülkeleri ile Baltık ülkeleri arasında bağlantı kuracak olan Viking Projesi'nin imzası Litvanya'da imzalandı. Hükümetler nezdinde girişimlerde bulunan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Litvanya Demiryolları ile imzalanan işbirliği anlaşması ile Suriye, İran ve Irak gibi ülkelere ticaret Samsun ve İstanbul'daki limanlardan yapılacak.

İmzalanan antlaşma ile Samsun'un lojistikten büyük pay alacağının altını çizen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise şunları söyledi: "Biz Samsun'u lojistik bakımından geleceğe hazırlıyoruz. Mastır planımızı hazırladık, lojistik köy kurma çalışmalarımız devam ediyor. Lojistikten, üretim ve ihracata kadar Samsun'a önemli katkılar sunacak olan Wiking Projesi'nin imzalanması Samsun'da büyük heyecan oluşturdu. İmzalanan Wiking Projesi ile Samsun lojistikten büyük pay alacak." dedi.

Beyaz Rusya, Belarus, Litvanya ve Ukrayna, 7 yıl önce faaliyete geçirdikleri uluslararası Wiking Tren Yolu Ulaştırma ve Taşımacılık Projesi'nin merkezine Karadeniz limanlarını oturtuyor. Gümrük anlaşması sebebiyle tek gümrük işlemiyle Odessa limanından Baltık Denizi'ne kadar taşınan özel ürün konteynırları ve römorklar şimdi de raylı gemilerle Karadeniz'e buradan da hedef pazarlara götürülmek isteniyor. Karadeniz'e çıkılan noktada bölge ekonomisine büyük canlılık getirecek olan proje için Baltık ülkeleri, İstanbul, Samsun ve Trabzon alternatifi üzerinde duruyor. Ancak Trabzon'da demiryolu hattının olmaması, İstanbul'da ise trafik probleminin yaşanması nedeniyle Samsun'un, ulaşım avantajlarıyla en uygun partner olarak öne çıktığı kaydedildi.

Baltık ülkelerinin ihracat ve ithalatını daha kolay ve avantajlı hale getireceği düşünülen Wiking Treni Projesi, Türk iş adamlarının AB ve Orta Doğu ülkelerine daha kolay ulaşımını sağlayacak. Üretici ve ihracatçı firmalar, mallarını tek gümrükle Samsun'dan yükleyip istedikleri ülkeye ucuza gönderebilecek veya getirebilecek. Projenin en güçlü partnerinin Samsun olduğunu dile getiren KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, Sivas'ı Akdeniz'e bağlayacak 170 kilometrelik demiryolu hattının yapılmasıyla önemli bir eksiğin giderileceğini kaydetti.

Projenin iş dünyası için önemli avantajlar sağlayacağını vurgulayan Hacıkerimoğlu, "Tek gümrükle Samsun'dan yüklenen ürünler, emniyetli ve süratli bir şekilde Karadeniz üzerinden Baltık Denizi'ne ulaşabilecek. Ticaret kolay ve avantajlı olacak. Bunun hükümetin bir projesi olduğunu biliyoruz. Bölgemizin gelişip kalkınması açısından son derece önemlidir. Belarus Büyükelçisi gelip incelemelerde bulunmuş, projenin Samsun üzerinden bağlanmasının daha akılcı olacağını söylemişti. Bu olursa sanayiciler ve üretici firmalar, yatırımlarını buraya yapacak veya kaydıracaktır. Lojistik alan oluştuktan sonra bu süreç hız kazanacaktır. Afrika, doğu ülkelerine de ulaşmak kolaylaşacak. Biran önce geciktirilmeden hem ülke ekonomisi hem de üretici firma ve iş adamlarının rekabet gücünü artırma açısından büyük yararı olacaktır." şeklinde konuştu.

Kaynak:CHA

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr