Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / AÜ SİVİL HAVACILIK’TA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

AÜ SİVİL HAVACILIK’TA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

AÜ SİVİL HAVACILIK’TA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK31.07.2012

Anadolu Üniversitesi bünyesinde yer alan Sivil Havacılık Yüksekokulu, YÖK kararıyla Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne dönüştü.     Değişiklikle birlikte artık AÜ havacılık ve uzay bilimleri alanında bilimsel çalışmalara hız verecek. Değişiklikle ilgili bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Cavcar, fakülte olarak artık bilimsel çalışmalara daha fazla yöneleceklerini belirterek, "Yüksekokulların amacının sektöre kalifiye eleman yetiştirmektirdir. Fakültelerin ise bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yapmakla yükümlüdürler. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi olarak hem yüksekokulun hem de fakültenin bir kombinasyonu şeklinde çalışacağız. Biz yine mesleğe yönelik kalifiye elemanlarımızı yetiştireceğiz. Ama daha farklı yaklaşımlarla, öğretim elemanı kadromuzu daha fazla bilimsel araştırma yapması yönünde teşvik edeceğiz" dedi.

TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFLERİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ

Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında havacılık ve uzay bilimleri alanında çok fazla çalışması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Cavcar "Türkiye artık bir dönüşüm geçiriyor. Türkiye’nin 2023 hedefleri var, bu hedefler içinde kendi uçağını, helikopterini, kendi uydusunu yapmak var. Uydu fırlatabilen, uçağını yapabilen ve bunlar dışında havacılık sistemleri geliştirebilen bir ülke olmak istiyoruz. Bunları göz önüne aldığımızda artık yüksekokul yapısıyla bu mümkün gözükmüyordu. Yapılan değişiklikle artık Türkiye’nin 2023 hedeflerine büyük bir katkı sağlayabileceğiz" şeklinde konuştu.

İlk aşamada fakülte olmanın çok fazla bir değişikliğe neden olmayacağını, ancak ileriki dönemde farklılıkların ortaya çıkmaya başlayacağını söyleyen Mustafa Cavcar, sektörün ihtiyaçlarını belirleme noktasında çalışmalar yapabileceğiz. Daha önce bu tip araştırmalar yaptıkı ancak mevzuatla ilgili sıkıntılar yaşadık. Biz fakültede sektörün ihtiyaçlarına yönelik eleman yetiştireceğiz. Sektördeki firmalar iş yoğunluğu içinde sektörün ihtiyaçlarını bilemeyebilir. Fakülte olmak daha çok esneklik getirecek ve biz sektörün ihtiyaçlarını belirlemede daha bilimsel çalışmalar sergileyeceğiz" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin G-20 ülkeleri arasında daha iyi bir konuma gelebilmesi için havacılık ve uzay bilimlerine ağırlık vermesi gerektiğinden bahseden Prof. Dr. Cavcar, şunları söyledi: "Üniversitemiz bünyesinde 'Havacılık Mükemmeliyet Merkezi' kuruldu. Artık sadece uçak, helikopter veya uydu çalışmaları değil, havacılık alanında teknolojik çalışmalar ve araştırma-geliştirme (AR-GE) projeleri üreteceğiz. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemizde eğitim gören öğrenciler ve hocalarımıza bu çalışmalar yansıyacak. Bu değişikliğin önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalar için ilk adım olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Kaynak: Havakargotürkiye