Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a- Derneği temsil etmek veya bu konuda kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek.
b- Derneği kanun ve tüzük hükümlerine göre idare etmek ve yürütmek.
c- Genel Kurulu toplantıya çağırmak, gündemi yapmak ve Genel Kurul kararlarını yerine getirmek.
ç- Gerektiğinde Derneğe personel almak, çıkarmak ve ödenekleri belirlemek.
d- Üye kayıt defteri, karar defteri, gelen giden evrak defteri, Dernekler Kanunu gereğince ve yönetmelik uyarınca tutulması gerekli olan defter ve kayıtları tutmak, korumak ve saklamak, yıllık bilançoyu yapmak.
e- Derneğin faaliyetlerinin aksamadan yürütülmesi için ekonomik koşullardaki değişmelere paralel olarak, her takvim yılı başında üyelik kayıt ücreti ve giriş aidatlarını belirlemek.
f- Tüzüğe aykırı olmamak şartıyla Dernek için yönetmelikler yapmak.
g- Üyelerin giriş çıkış işlemlerinde tüzük hükümlerine göre üzerine düşen görevi yerine getirmek.
ğ- Yürürlükteki mevzuat, dernek tüzüğü ve mesleki etik kurallarına aykırı hareket ettiğine kanaat ettiği üyeleri, savunmalarını da alarak disiplin kuruluna sevk etmek. Disiplin Kurulu tarafından verilen disiplin cezaları hakkında karar vermek, bu tüzüğün ilgili maddeleri uyarınca oluşacak üye ihraç tekliflerini değerlendirmek, gereğini yapmak ve Genel Kurul onayına sunmak.
h- Dernekler Kanunu ve Yönetmeliğindeki şartları yerine getirmek suretiyle gerektiğinde duyuru yayınlamak.
ı- Derneğin ihtiyacı doğrultusunda taşınmaz kiralamak ve mevcut kira sözleşmelerini feshetmek.
i- Derneğin gereksinim duyduğu hallerde, Genel Kuruldan alınan yetkiye dayanarak taşınmaz satın almak, satmak, inşa etmek ve bu konuda verilen diğer yetkileri kullanmak.
j- Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek.
k- Gerekli görülürse borcunu ödemeyen üyelere yeni süre tanımak, buna rağmen borcunu ödemeyen üyenin kaydını silmek.
l- Derneğin gelir ve gider hesaplarına ait işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurula sunmak.
m- Dernek Tüzüğünün, mevzuatın ve Genel Kurulun kendisine vermiş olduğu diğer işleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
n- Türkiye’de meslek grubunun uygulama bütünlüğünü sağlamaya ve ortak standartları geliştirmeye yönelik olarak dünyada genel kabul görmüş norm, ilke ve kuralları esas alarak ulusal ve uluslararası karayolu, havayolu, denizyolu, demiryolu, kombine ve intermodal taşımacılığı ile her türlü yük, eşya, kargo taşımacılığı, acenteliği, taşıma işleri organizatörlüğü, müteahhitliği, komisyonculuğu, danışmanlığı, taşıma işleri yükleniciliği, lojistik hizmet üretimi işini meslek olarak seçmiş bulunan üyelerinin başka ülkelerde aynı hizmeti veren meslektaşları ile birlikte, dünyada genel kabul görmüş kural ve ilkelere uygun biçimde çalışmalarına yardımcı olmak; bu amaçla dünyada genellikle kabul edilen ilke ve kuralları esas alarak hazırlanan metni "Taşıma ve Lojistik Hizmetlerine İlişkin UTİKAD Kuralları" adı altında yayınlamak ve bu metinde zaman zaman gerekli değişiklikleri yapmak.
o- Kongre, konferans, panel ve sektörle ilgili her tür mesleki toplantılar düzenlemek; bu toplantıların organizasyonlarını gerçekleştirmek ve düzenlenenlere katılmak.
ö- Mesleki seminer ve eğitimler düzenlemek; mesleki eğitimle ilgili konularda uzmanlar, eğitimciler, eğitim kurumları ve üniversiteler ile koordine sağlamak, gerekli çalışmaları yapmak ve sonuçlandırmak. Mevzuat hükümlerine uygun olmak kaydıyla genel kurul kararı alarak eğitim faaliyetleri organize etmek.
p- Derneğin uluslararası faaliyetlerde bulunması, işbirliği yapması veya ortak projelerde yer alması, yurtdışındaki birlik veya teşekküllere üye olarak katılması veya ayrılması çalışmalarını yürütmek ve sonuçlandırmak.
r- Genel Kurulun yetki vermesi halinde, federasyonlara kurucu üye olmak veya mevcutlara üye olmak, federasyon üyeliğinden çıkmak.
s- Derneğin kendi amacına uygun olarak kurulacak veya kurulmuş federasyonlar, konfederasyonlar ve dernekler nezdinde UTİKAD’ı temsil edecek kişi/kişiler ile Derneği çeşitli toplantılarda temsil edecek kişileri belirlemek ve yetkilendirmek.
ş- Tahkim Yargılaması için hakemler veya hakem heyetini seçmek.
t- Faaliyet Raporu’nu düzenlemek ve Genel Kurul’a sunmak.
u- Yönetim Kurulu, üyelerinden kendisine akseden teknik sorunların çözümlenmesi amacıyla, dernek üyeleri arasında seçeceği danışma kurulları oluşturma ve fesih etme yetkisine sahiptir.
ü- Yönetim Kurulu, yukarıda belirtilen görev ve yetkilerinden ayrı olarak işbu Dernek Tüzüğü’nde ve ilgili mevzuatta belirtilen diğer görevleri de ifa eder, yetkileri kullanır.