Antalya Limanı işletmecisi Port Akdeniz Antalya Limanı'nın kurulum alanı nedeniyle genişleme bölgesinde geçmişte yapılan tahsisler nedeniyle sorun yaşandığını açıkladı.
Antalya Limanı işletmecisi Port Akdeniz, Serbest Bölge'nin konumu nedeniyle Antalya Limanı'nın bir bölümünden diğer bölümüne geçebilmek için araçların limandan çıkarak, Antalya-Kemer yolundan 7-8 kilometre dolaştığı ve özellikle iş makinesine ihtiyaç duyulan zamanlarda sıkıntı yaşandığını bildirdi.
Antalya Limanı işletmecisi Port Akdeniz'den yapılan yazılı açıklamada, Antalya Limanı'nın kurulum alanı nedeniyle genişleme bölgesinde geçmişte yapılan tahsisler nedeniyle sorun yaşandığı kaydedildi. Açıklamaya göre, çözüm amacıyla manevra alanını daraltmayacak şekilde rıhtımların denize doğru uzatılması ile rıhtım ve su yollarının derinleştirilmesi gibi çalışmalar yürütüldü.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Fakat yapılan bu yatırım çalışmalarına rağmen karşı karşıya kalınan trajikomik durum Serbest Bölge'nin konumu sebebiyle limanın bir bölümünden diğer bölümüne geçebilmek için limandan çıkarak Antalya-Kemer yolu üzerinden 7-8 kilometre dolaşılması gerekmekte ve özellikle iş makinesine ihtiyaç duyulduğu zamanlarda çok büyük sıkıntılar yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Antalya Limanı, bir yandan genişleme ihtiyacı duyarken, bir yandan da faaliyet alanları limancılıktan uzak kuruluşların limanda yer işgal etmesi nedeniyle sıkıntı yaşamaktadır. Limanın hemen bitişiğinde yer alan ve uluslararası Liman Tesis Güvenlik Planı'nda da güvenlik açığı yaratabilecek sınır noktası olarak belirlenmiş balıkçı barınağı, sayın valimizin de talimatı doğrultusunda yeni yerine kavuşması ile balıkçı barınağının liman alanlarına dahil edilmesi ve liman rıhtımları arasındaki ulaşım kopukluğunun ortadan kaldırılması, limanın iş akışı ve gelişimi açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Hazırlanmış projeler doğrultusunda balıkçı barınağını içine alan ve limanın 7 numaralı rıhtımının serbest bölge rıhtımına kadar uzanan kısmını kaplayan alanın limana katılması ve ara yolun açılması ile Antalya Limanı çok daha güvenli hale gelerek, bütünüyle daha büyük kapasiteli gemilere hizmet verebilen bir liman görüntüsüne kavuşabilecektir."
-Liman'daki çalışmalar-
Açıklamaya göre, Port Akdeniz tarafından liman içindeki betonlama çalışmalarına da hız verildi. Liman dışındaki saha problemlerine çözüm için çalışmalara başlanırken, mermer ihracatçılarından gelen talep ve müşteri memnuniyeti doğrultusunda, blok mermer depolama hizmeti de aktif olarak verilmeye başlandı. Bu hizmet sayesinde ihracatçıların, liman dolumlarını haftanın her gününe yayabilmeleri ve ihracatçılar mallarını 1-2 hafta öncesinden rahatça limana sokabilmeleri sağlandı.
Port Akdeniz'in pilotaj/römorkaj, depo, genel yük, dökme yük ve konteyner operasyonlarını yönetebilmek amacıyla bir yıl önce kullanmaya başladığı SolonPort Liman Otomasyonu Yazılım Sistemi ile de performansı artırıcı ve çalışanları motive edici bir ortam yaratıldı.
Limanda ayrıca, Nisan 2012 ortalarından itibaren, limanı kullanan ZIM ve MSC gemi acenteleri ile ortak yürütülen konteyner hareketleri ve rezervasyon bilgilerinin elektronik ortam üzerinden transferlerine başlandı. Yapılan çalışmalar sonucunda, Temmuz 2012 itibariyle CODECO-COARRI bilgi mesajları da sistem üzerinden otomatik yollandı.
Liman genelini kapsayan kablosuz ağ sistemi sayesinde, radyo frekanslı el terminalleri ve araç terminalleri ile tüm hareketler anlık olarak kaydedilerek takip edildi. Bu sayede müşterilere en hızlı yoldan doğru bilgiler ulaştırılarak, konteyner stokları çok daha hızlı döndürüldü. Yapılan çalışmalar sonucunda limanın konteyner ve dökme gemi operasyonlarında da büyüme sağlandı.
Kaynak: Deniz Haber