Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, değerli TL politikasının ihracatı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, ''Yabancı sermaye girişinin artması ile Türk Lirası değerlenmeye devam ediyor. Bu da ihracatın azalmasına sebep olmakla birlikte, Türk firmalarının rekabetine olumsuz yönde etki ediyor'' dedi.
Gençoğlu, yazılı açıklamasında, hem düşük kur hem de alım gücü giderek azalan avro bölgesinden dolayı ihracatçıların zor günler geçirdiğini belirtti.
Yıl içinde, zirve noktası 1.87 olan doların temmuz ayıyla birlikte dip yaparak 1.78'e kadar gerilediğine dikkati çeken Gençoğlu, ''döviz kurlarındaki düşüşün sürmesi halinde ihracattaki kaybın devam edebileceğini ve cari açığın yeniden hortlayabileceğini'' kaydetti.
Gençoğlu, dünya ekonomisindeki sarsıntının henüz atlatılamadığını, ihracatçı için en önemli göstergelerden biri olan dövizde, hareketlilik yaşandığını ifade ederek, ''2011 ağustos ayında 2.10 lira olan döviz sepeti bugün 1.99 lira. Sepet bazında senenin en düşük seviyelerindeyiz. Bu dönem içerisinde dolar, TL karşısında değer kaybederek 1.78'in altına kadar gerilerken, avro da dolar karşısında geçen yıla oranla yüzde 15 değer kaybetti'' ifadelerini kullandı.
Döviz kurlarındaki bu hareketliliğin Türkiye'nin zaten borç krizi içinde yüzen avro bölgesindeki rekabetini ve ihracatını olumsuz yönde etkilediğini savunan Gençoğlu, kalıcı bir kur politikasının ülke sanayisi ve ihracatı için son derece gerekli olduğunu belirtti.
Gençoğlu, sepetin kesinlikle 2.10'un altına düşmemesi gerektiğini, aksi halde cari açığın tekrar hortlama eğilimine girebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 2012 yılının 3. çeyreğine ilişkin dış ticaret beklenti anketinde de ortaya çıktığı üzere ihracatçı firmaların sorunları arasında ilk sırayı, finansman imkanlarının yetersizliği ve maliyetlerin yüksek olması almaktadır. Ankette ihracatçı firmaların yüzde 56,6'sının döviz kurlarından olumsuz yönde etkilendikleri net bir şekilde ortaya koyulmaktadır. Bu bölümde firmaların sorunları arasında enerji maliyetlerinin yüksekliğiyle ham madde ve ara malı fiyatlarının yüksekliği de yer almakta. 2012 yılının 3. çeyreğinde ihracat beklentisinin maalesef 2. çeyreğe göre düştüğü anket sonuçlarında ortaya çıkmıştır.''
-''Değerli TL politikası''-
Dolardaki düşüşün hızlandığını ve analistlerin dikkat çektiği 1.7890 seviyesinin altına inildiğini vurgulayan Gençoğlu, bu seviyenin kısa ve orta vadeli görünüm için kritik olduğunu, bu oranın kırılması durumunda doların yeni bir düşüş trendine gireceği endişesini taşıdıklarını bildirdi.
Merkez Bankası'nın atacağı adımların paritenin yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden Gençoğlu, şu görüşlere yer yerdi:
''Sepet kuru 2 TL'nin altına indi ve yılbaşından bu yana TL sepet kurd yüzde 10 değer kazandı. Değerli TL politikası ihracatı olumsuz yönde etkiliyor. Yabancı sermaye girişinin artması ile Türk Lirası değerlenmeye devam ediyor. Bu da ihracatın azalmasına sebep olmakla birlikte, Türk firmalarının rekabetine olumsuz yönde etki ediyor. Bunun son yansımalarını temmuz ayında yüzde 5.5 azalan Türkiye ihracatı ve yüzde 20 kaybın yaşandığı UİB'de net olarak gördük. Ekonomi yönetimi TL'nin aşırı değer kazanmasına ve dolardaki düşüşe engel olacak politikaları bir an önce uygulamaya koymalı.''
Şu an 1.78 seviyelerindeki dolar kurunun Türk ihracatçısının rekabetçi yapısını zora soktuğunu ifade eden Gençoğlu, Türkiye'nin kalkınmasında ihracata büyük umutlar bağlandığını, ancak bu alanda gerekli kolaylıkların sağlanamadığını belirtti.
Gençoğlu, ABD ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 2, ikinci çeyreğinde de yüzde 1.5 büyümesinin küresel piyasalarda zayıflayan doların görünümünü iyileştireceğini ümit ettiklerini kaydederek, şöyle devam etti:
''Hızlanan sıcak para girişiyle son 1.5 ayda dolar yüzde 5 düştü. Avro/dolar paritesindeki düşüşün etkisiyle de avro iç piyasada mayıs ayının ortalarından beri yüzde 5.5 değer kaybederek 2.20 ve bazı zamanlarda bu oranın altına indi. Girdi maliyetleri yükselen ihracatçı, parite ve sepetteki düşüşle birlikte zarar ediyor. Bu durum, ihracata dayalı ekonomik büyüme ve kalkınmanın sekteye uğraması anlamına gelir ki, sonuçta dünya genelinde henüz atlatılamayan krizin ülkemize yansıması da hızlanabilir.''
Kaynak: AA