AB ülkelerinde yaşanan ekonomik daralma ve Ortadoğu ülkelerinde devam eden siyasi karışıklıklar ve paritedeki gerileme ihracatımızı olumsuz etkilediğini ifade etti.
Bakan Çağlayan, TİM tarafından açıklanan ihracatçı birlikleri kayıt rakamlarını değerlendirdirdi. Son 3 yıldan beri pazar çeşitlendirmeye ağırlık vererek Avrupa'nın olumsuz etkisini hafifletmeyi başardıklarını, ancak son iki aydır Avrupa'da talebin çok daha ciddi zayıfladığını belirten Bakan Çağlayan, Avrupa'daki ve dünyadaki durgunluğa seyirci kalmayacaklarını, yeni pazarlara yelken açarak orta vadeli program hedefine ulaşacaklarına inandığını ifade etti.
Türkiye'deki büyümenin lokomotifinin ihracat olduğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:
''Ocak-Temmuz dönemi TÜİK, Ağustos TİM rakamıyla ihracatımız 8 ayda yüzde 10.2 arttı, 97 milyar 717 milyon dolara ulaştı. 12 aylık ihracatımız 143.9 milyar dolar oldu. İhracatımız 100 milyar dolara dayandı. AB'ye ihracatımız geçen yıla göre yüzde 13 oranında azalarak 4 milyar 205 milyon dolar oldu. Ayrıca, 2012 yılı Ocak-Ağustos dönemi itibarıyla AB'ye ihracatımız 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,5 oranında azalarak 37 milyar 722 milyon dolar olarak gerçekleşti. Avrupa'da görülen ekonomik sıkıntılar karşısında ihracatımızın, Amerika, Ortadoğu, Afrika, Rusya ve Asya ülkelerine yöneldiğini görüyoruz.
Ocak-Ağustos döneminde 2011 yılında AB ülkelerine ihracatımızın genel ihracattan aldığı pay yüzde 47,9 iken, 2012 yılında söz konusu oran %41,8 seviyesinde gerilemiştir. AB ülkelerinin ihracatımızdaki payı gerilemektedir.
Almanya'ya ihracatımız Ağustos ayında 978 milyon dolar seviyesinde kalmıştır. Sadece Almanya'dan kaynaklı ihracat azalışımız 203 milyon dolardır. İhracatımız Ağustos ayında Suriye'ye 114 milyon dolar, Fransa'ya; 77 milyon dolar, İspanya'ya; 66 Milyon dolar azaldı. Avrupa ülkelerinden Almanya, Fransa, İspanya, Romanya, Hollanda, İtalya ve Belçika'daki ihracat azalışımız olmasaydı Ağustos ayındaki düşüş gerçekleşmeyecekti.''
-''İhracat 126 bölgede azalırken, 100 bölgede ihracat arttı''-
AB Ülkelerinde ihracatta azalmalar yaşanırken bazı ülkelerde ihracat artışı olduğunu belirten Bakan Çağlayan, Türkiye'nin Ağustos ayındaki ihracatının geçen yılın Ağustos ayına göre Irak'a; 142 milyon dolar, Birleşik Arap Emirlikleri'ne; 98 milyon dolar, İran'a 96 milyon dolar, Bangladeş'e; 78 milyon dolar, Mısır'a; 76 milyon dolar; Libya'ya; 64 milyon dolar, ABD'ye; 56 milyon dolar arttığını belirtti. Çağlayan, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre 126 ülke/bölgede ihracatta azalma görülürken, 100 ülke/bölgede ihracat artışı gerçekleştiğini kaydetti.
Ağustos ayı ihracatında AB'ye ihracatta yaşanan daralmada, taşıt araçları ve yan sanayi sektörü ihracatında yüzde 21,4, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında yüzde 14,4, çelik ihracatında yüzde 39,6, demir ve demir dışı metaller ihracatında yaşanan yüzde 19, elektrik-elektronik ihracatında yaşanan yüzde 7,2 oranındaki daralmanın etkili olduğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti:
''Ekonomide görülen daralma bireylerin tüketimleri üzerinde etkili oluyor. Ağustos ayında otomotiv endüstrisinde 217 milyon dolarlık, hazır giyim ihracatında 183 milyon dolarlık azalışlar görüldü. Bu azalışlar önemli ölçüde Avrupa ülkelerinden kaynaklıdır. Bu olumsuz gelişmede ise Avrupa'daki tüketicilerin geleceğe yönelik tedirginlikleri etkili olmuştur. Ancak ülkemiz sektörel anlamda yeterince çeşitliliğe sahip olduğu kadar gerekli yetkinliğe de sahip olduğunu göstermektedir. Ağustos ayında bu sektörlerde görülen azalışa karşın çelik sektöründe 55 milyon dolarlık, mücevherat sektöründe 55 milyon dolarlık, savunma ve havacılık sanayinde 44 milyon dolarlık ihracat artışları gerçekleşmiştir.
Ocak - Ağustos döneminde ülke grupları bazında AB ülkelerine ihracatta 4,4 milyar dolarlık azalışa karşın, Ortadoğu ülkelerine 2,2 milyar dolar, Afrika ülkelerine 2,2 milyar dolar, BDT ülkelerinde 1,2 milyar dolar ve Kuzey Amerika serbest Ticaret Kapsamındaki ülkelerde 0,9 milyar dolarlık artışlar gerçekleşti.''
Talepteki daralmanın Avrupa'yı aşarak başka bölgelere sıçradığını ifade eden Bakan Çağlayan, yılın ilk yarısındaki canlılığın ikinci yarısında olmadığını vurguladı. Avrupa'da görülen ekonomik sıkıntılar karşısında ihracatın, Amerika, Ortadoğu, Rusya ve Asya ülkelerine yöneleceğini, yeni pazar arayışlarının da daha çok Afrika'ya yöneleceğini kaydeden Bakan Çağlayan, Türkiye'nin küresel rekabete öne çıkması için Ekonomi Bakanlığı olarak sadece ihracatta değil, reel ekonominin her alanında çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Çağlayan, bakanlık olarak proaktif bir şekilde ihracatçılarımıza gerek yeni pazar bulmada, gerek var oldukları pazarlarda pozisyonlarını korumaları için her türlü desteği vereceklerini bildirdi.
Kaynak: Ulasim Online