Batı Afrika ülkesi Gabon ile ikili havacılık anlaşması imzalayan Türkiye, dünya genelinde anlaşma yaptığı ülke sayısını 138'e yükseltti.
Yurt dışı uçuşların arttırılması ve uçuş ağının geliştirilmesi amacıyla Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ikili havacılık müzakereleri tüm hızıyla devam ediyor.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Gabonlu sivil havacılık yetkililerinin geçtiğimiz hafta sonu İstanbul'da gerçekleştirdikleri müzakereler sonunda anlaşma sağlandı.
Türkiye Cumhuriyeti ve Gabon Cumhuriyeti Arasındaki Hava Ulaştırma Anlaşması, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal EKŞİ'nin ev sahipliğinde 3 Eylül 2012 tarihinde İstanbul'da düzenlenen bir törenle Gabon Ulaştırma Bakan Yardımcısı Emmanuel Jean Didier BIYE ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri AKA tarafından imzalandı.
İmzalanan Anlaşma ile, Türkiye ve Gabon'daki tüm noktalardan diğer ülkedeki üç noktaya uçuş gerçekleştirilmesine ve kısıtlama olmaksızın tarifeli kargo seferleri düzenlenmesine imkan tanındı.
İmzalanan anlaşmaya göre; ülkemizden tayin edilen havayolu işletmeleri Türkiye'deki tüm noktalardan Libreville ve daha sonra Gabon'da belirlenecek iki noktaya uçuş gerçekleştirebilecek. Gabon'un tayin edilen havayolu işletmeleri ise Gabon'daki tüm noktalardan İstanbul ve daha sonra ülkemizde belirlenecek iki noktaya haftada toplam yedi (7) frekans tarifeli yolcu seferleri düzenleyebilecek.
Ayrıca İkili Havacılık Anlaşması'nın hat güzergahında bulunan ara ve öte noktalar da belirlendi. Buna göre, Türk havayolu işletmeleri için Douala, Port Harcourt ve ileride belirlenecek bir noktanın ara nokta Pointe Noire, Brazzaville ve Luanda'nın öte noktalar olmasına karar verildi. Böylece havayolu işletmelerimize bu noktalar ile Gabon'da belirlenen noktalar arasında "5. Trafik Haklı" sefer düzenleme hakkı sağlanmıştır. Gabonlu havayolu işletmelerinin ise "5. Trafik Haklı" sefer düzenleme hakkına sahip olduğu noktaların ise sonradan belirlenmesine karar verildi.
Sözkonusu anlaşma, tayin edilen taşıyıcıların üçüncü taraf dâhil olmak üzere kod paylaşımı, bloke yer ve diğer ticari uygulamalar gibi pazarlama uygulamalarına katılabilmesine de olanak vermektedir.
Kaynak: SHGM