Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İZMİR ALSANCAK LİMANINDA YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

İZMİR ALSANCAK LİMANINDA YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

İZMİR ALSANCAK LİMANINDA YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR14.09.2012

İzmir Liman İşletme Müdürü Turan Yalçın, öncelikle İzmir Alsancak Limanı'nda mevcut alana ilave 100 bin metrekarelik konteyner sahasının betonlama işleminin tamamlandığını söyledi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmir Alsancak Limanı'na 300 milyon liralık kapasite artırıcı yatırımların yapılacağını açıklamasının ardından çalışmalar devam ediyor ve yatırımlar tamamlanıyor.

DTO İzmir Şubesi temmuz ayı Meclis Toplantısı'nda, konu ile ilgili olarak İzmir Liman İşletme Müdürü Sayın Turan Yalçın'dan bilgi aktarılmasını rica ettik. Şimdi bu bilgileri siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istiyorum.

İzmir Liman İşletme Müdürü Turan Yalçın, öncelikle İzmir Alsancak Limanı'nda mevcut alana ilave 100 bin metrekarelik konteyner sahasının betonlama işleminin tamamlandığını söyledi. Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Liman, hizmet ettiği alanda her geçen gün kendisini geliştiriyor. Konteyner sahasının betonlama çalışmalarının tamamlanmasının ardından teslime hazır hale geldi. Ön kabulü önümüzdeki günlerde yapılacak olan alan, gümrüklü saha ilan edilecek. Bu durumun 2 ay gibi kısa bir zaman alması söz konusu. Dolayısıyla 2 ay sonra 100 bin metrekarelik yeni konteyner depolama alanı faaliyete geçecek. Böylece konteyner depolama kapasitemiz önemli oranda artacak. Ayrıca, altyapısı bozulan alanların iyileştirilmesi çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda 25 bin metrekarelik alanla ilgili çalışmalarımız var. Onu tamamladığımızda gemilerin atık ve yağlarını toplayacağız. Bunun yanında limana ait yüzer vincin onarımı için Alaybey Tersanesi'nden onay çıkmış bulunuyor. Vinç, havuza alınarak onarılacak. 10-15 ton kapasiteli vinçlerimiz var. Ancak yeterli değil, TCDD Genel Müdürlüğü'ne 50 ton üzeri kaldırma kapasiteli 2 adet vinç almayı talep edeceğiz. Yenikale ile liman arasında 16 m. derinliğinde 250 metre genişlikte kanal açılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak protokol imzaladık. ÇED çalışması bitti. Yakın bir zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gemileri burada çalışmaya başlayacak. Öte yandan, özel limanları rakip olarak görmüyorum. Hatta onlara kendi limanlarımız kadar önem veriyoruz. Limanlarımız olmasa ihracatımız bu kadar iyi olmazdı. İhracatçılarımız ticarette kar etmediği limana gelmezdi."

Sevgilerimle

BATI'NIN BAHARATI, DOĞU'NUN ALTINI BU LİMANDA BULUŞTU

İzmir, 17'nci yüzyılda uluslararası ticaretin şekillenişi ve Batı'nın ipek ve baharat gereksinimine Doğu'nun kumaş altın ve gümüş ihtiyacının karşılık gelmesi ile bütün bu malların buluştuğu bir liman oldu.

Limanın hızla büyümesi ile İzmir'in nüfusu 17'nci yüzyılın sonlarına doğru 100 bin kişiye ulaşırken, aynı zamanda Anadolu'nun en önemli dış ticaret merkezi haline geldi. 20'nci yüzyılın başlarında ise dünya limanları sıralamasında ilk 50'ye girdi. Bu hareketlilik 1912 yılında çıkan Balkan Savaşı, 1914-1918 yılları arasındaki 1'inci Dünya Savaşı ve İzmir'in işgali ile sona erdi. Ancak, Cumhuriyet'in ilanı ile İzmir yeniden ülkenin en önemli ihracat kenti haline geldi.

1934 yılına kadar çeşitli Türk firmaları tarafından işletilen liman, bu tarihte devlet tarafından satın alındı. 1954 yılında bugünkü Alsancak Limanı inşaatına başlandı ve tesis küçük bir ünite ile 1959 yılında hizmete girdi. 1967 yılında liman faaliyetlerinin büyük bir bölümü yeni limana aktarılırken, 1968â€"1969 yıllarında yolcu gemisi rıhtım sahası ve yolcu salonu bitirilerek liman yolcu gemilerine de hizmet vermeye başladı.

1970'li yıllara gelindiğinde İzmir Alsancak Limanı artık ihtiyaçlara cevap veremez duruma geldi ve 1973 yılında hazırlanan İzmir Limanı Master Planı çalışması doğrultusunda genişletme çalışmalarına başlanıldı. Bu çalışmalar günümüzde de halen devam ediyor.

1989 yılına kadar Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından işletilen liman, bu tarihten sonra TCDD'ye devredildi.

Geza Dologh / Transport