Türkiye-İran 7. Ulaştırma Karma Komisyonu (UKK) Toplantısı 3-4 Ekim 2012 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Toplantının denizcilik alanındaki teknik müzakereleri 3 Ekim 2012 Çarşamba günü Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri AKA Başkanlığın da Deniz Ticareti Genel Müdürü Sayın Dr. Barış Tozar, Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Mustafa AZMAN, Daire Başkanı Emre DİNÇER ve Uzman Mustafa Çağatay CANSIZ ile Deniz ve İç sular Düzenleme Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Sayın Cemalettin ŞEVLİ’nin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Söz konusu müzakereler ılımlı bir havada gerçekleştirilmiş olup, görüşülen konular üzerinde mutabakat sağlanmış ve imzaya hazır hale getirilmiştir. Olumlu bir havada gerçekleştirilen müzakereler neticesinde İran tarafı Türk tarafını 3 ay sonra üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Ortak Komite Toplantısı’na davet etmiş ve müzakerelerden duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdir. Söz konusu toplantı neticesinde denizcilik alanında bir çok konuda işbirliği mekanizmasının daha etkin hale getirilmesi için somut adımlar atılmış ve bundan sonra yapılacak çalışmalar için yeni bir vizyon ortaya konmuştur.
Deniz Ticareti Genel Müdürü Dr. Barış TOZAR, bundan sonra İran ile Denizcilik alanında yapılacak çalışmaların ülkemizin deniz ticaretine katkı sağlayacağını belirtmiştir.
Dr. Tozar ayrıca İran’da gerçekleşecek olan istişarelere STK lar ve özel sektör den ilgili tüm paydaşların da davet edileceğini belirterek, oluşturulacak çalışma guruplarında mutabık kalınan konuların bir an evvel hayata geçirilmesi için gereken desteği sağlayacaklarını vurgulamıştır.
Söz konusu toplantıda denizcilik taşımacılığı başlığı altında aşağıda belirtilen konularda mutabakata varılmıştır;
1-Her iki taraf liman ve denizcilik alanlarında işbirliğine ilişkin üçüncü ortak komite toplantısını önümüzdeki üç ay içinde Tahran’da düzenlemeyi kararlaştırmıştır. İki taraf gemicilik, deniz endüstrisi, hinterland bağlantıları, lojistik ve yatırım imkanları, denizcilik eğitimi, emniyet ev güvenlik önlemleri, çevrenin korunması ve diğer ilgili konularda kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla uzman grupları kurmayı kabul etmiştir.
2- Her iki taraf Trabzon Limanı ile Shabid Rajaee Limanları arasında imzalanmış olan kardeş liman Mutabakat zaptının hükümlerinin uygulanmasına ilişkin gerekli adımları atmayı kararlaştırmışlardır.
3-Her iki taraf Mersin Limanı ile Bousher Limanı arasında kardeş liman Mutabakat Zaptı imzalanması çalışmalarını memnuniyetle karşılamış ve her iki tarafın temsilcilerinin katılımıyla sözkonusu Mutabakat Muhtırasının bir sonraki ortak komite toplantısında imzaya hazır hale getirilmesini kararlaştırmışlardır.
4-İran tarafının önerdiği emniyet ve yangınla mücadele Mutabakat Zaptıyla ilgili olarak, her iki taraf iki ay içinde bahsekonu Mutabakat Zaptının sonlandırılmasına ilişkin gerekli adımları atmayı kararlaştırmışlardır.
5-Her iki taraf kargo yüklerin taşınmasının ve ilgili hizmetlerin sağlanmasının kolaylaştırılması ve hızlandırılması için İran ve Türkiye limanlarının hinterlandlarına yatırım yapılmasını vurgulamışlardır.
6-Her iki taraf gemi inşa, gemi bakım-onarım, gemi geri dönüşüm ve yedek parça alanlarında iki ülke şirketlerinin yatırım yapması ve işbirliğini geliştirmeleri konularında mutabık kalmışlardır.
7-Her iki taraf iki ülkenin klas kuruluşları arasında işbirliği Mutabakat Zaptının uygulanmasının hızlandırılması konusunda mutabık kalmışlardır.
8-Her iki taraf deniz ticaretinin geliştirilmesi için iki ülke şirketlerinin potansiyelinin ortaya çıkarılması konusunda mutabık kalmışlardır.
9-Her iki taraf emniyet ve çevrenin korunması, liman devleti kontrolü faaliyetleri, gemi denetimi ve gemi adamı eğitimi alanlarında işbirliğini ve ilişkileri geliştirme konusunda mutabık kalmışlardır.
Kaynak: Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü