İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. havalimanının Terkos Gölü yakınına yapılacağını açıkladı.
Başkan Kadir Topbaş, Kağıthane’de katıldığı programda 3. havalimanıyla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Atatürk Havalimanı’nın kapasitesinin artık yetersiz kaldığını aktaran Topbaş, “Bugün 34 milyon yolcuyu taşıyor ve yetmiyor. Sayın Başbakanımızın talimatıyla kuzeyde, yılda 150 milyon yolcu kapasiteli, 5 ya da 6 pist geliştirme imkanı olan, ilk etapta 100 milyon yolcu taşıyacak havaalanının startı veriliyor. Zannediyorum bu yıl içerisinde ihalesi yapılabilir. Çalışmalar hızlı bir şekilde gidiyor. Atatürk Havalimanı’nın kapasitesi çok çok aştı. Çok zorlanarak hizmet veriyor. Lodos olduğu zaman bekleme süreleri artıyor. Oradaki 2,5 pistle bu iş zor. İstanbul çok şükür dünyayı karşılayan, ev sahipliği yapan ve dünyanın dikkatini çeken bir deneme sürecine girdi. Havaalanlarımız yetmeyecek hale geldi. Milletçe bundan gururluyuz” dedi.
3. havalimanının nereye yapılacağının sorulması üzerine Topbaş, “Yeri kuzeyde, Terkos Gölü’ne yakın alanda düşünülmekte” diye konuştu. Topbaş, 3. havalimanının yeriyle ilgili uzmanların eleştirilerinin sorulması üzerine de, “Haritalara bakılırsa o görülen nokta maden ocakları diye bildiğimiz, tamamen savaş alanına dönmüş, arazi tahrip edilmiş, yeşil alan olmayan, geçmişte makilik olarak bildiğimiz ama oradaki maden ocaklarının bir krater haline getirdiği ay yüzeyine benzer bozuk bir alan bahsedilen yer. Orası orman alanı değil. Oradan metroyla kent merkezine erişim sağlayacak bir çalışma var. Onu da Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmüştük” diye konuştu.
Topbaş, genelde havalimanlarının deniz dikkate alınarak yapıldığını ifade ederek, bu bölgenin de havalimanı için uygun olduğunu dile getirdi. Başkan Topbaş, “Önemli bir kent içi ulaşım sağlayacak. Bu kadarla yetinmemiz mümkün değil. Giderek gelişen ve dünyayla rekabet eden bir kentte uluslar arası ölçekte en büyük havalimanının yapmak zorundayız. Bunu da başaracağız. Orası sıkıntılı bir bölge değil. Özellikle üzerinde çalışıldı. Biz çalışmalarımıza Silivri bölgesini önermiştik. Silivri bölgesi, kentte müsait alan olarak bakıldığında tarım alanları etkileyecekti. Burada tamamen ay yüzeyine dönüşmüş kraterlere benzer bozuk bir doğa ve çevre var. Orası düzenlenecek” dedi.
Kaynak: Ulasim Online