Doğu Karadeniz İşadamları Heyeti Washington'da Resmi Temaslarda Bulunuyor.
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ın başkanlığında ve ağırlıklı olarak Trabzon’dan oluşan işadamları heyetinin, ABD’deki iş ve inceleme gezisi sürüyor.
Ziyaretin ilk gününde ikili iş görüşmelerinin yanı sıra Amerikan Türk Konsey Başkanlığı ile ortak bir konferans yapıldı. Ardından Ticaret Bakanlığı ile temaslarda bulunularak Trabzon ve Doğu Karadeniz’deki yatırım ve iş olanakları anlatıldı. İşbirliğinin geliştirilmesi için öncelikli sektörler üzerinde tanıtımda bulunuldu. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan da, heyet onuruna bir resepsiyon düzenledi.
Trabzon’un lojistik gücü ABD’li iş çevreleri ile paylaşıldı, yatırım ve ticarette işbirliği talep edildi.
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık Başkanlığındaki iş adamları heyetinde, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Eksilmez, Pazar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Neşet Çakır, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Engin Koyuncu’nun yanı sıra çeşitli sektörlerden çok sayıda işadamı yer alıyor.
TTSO tarafından düzenlenen ve KOSGEB tarafından desteklenen iş programı Trabzon ABİGEM tarafından organize edildi. Ronald Reagan Uluslararası Ticaret Merkezi’nde ikili iş görüşmeleri yapıldı.
Washington’da bulunan Ronald Reagan Uluslar arası Ticaret Merkezi Binası’nda gerçekleşen ikili iş adamları görüşmesi öncesinde Amerikan Türk Konseyi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından heyet karşılandı.
Vali Kızılcık, ABD'li İşadamlarına Çağrıda Bulundu
Salonda düzenlenen konferansta Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, global ve küresel anlamda Trabzon ve Doğu Karadeniz’in önemi, yatırım ve işbirliği olanakları üzerine yoğunlaşan İngilizce bir sunum yaptı. Trabzon’un jeopolitik açıdan çok önemli bir konumda bulunduğunu ifade eden Vali Kızılcık, özellikle Doğu-Batı arasında tarihte olduğu gibi günümüzde de giderek önem kazanan yeni İpek Yolu’ndaki en önemli lojistik merkezin Trabzon olduğunu vurguladı.
Trabzon’un çok üstün özellikleri bulunduğunu ifade eden Kızılcık, uluslararası planda özellikle İpek Yolu’nda ticaret yapmayı öngören ABD’deki iş adamlarını bu fırsattan yararlanmaya davet etti.
Trabzon’un lojistik gücünün Karadeniz Havzası, Kafkaslar ve Orta Asya ülkeleri ile işbirliği, ticaret ve yatırımlar açısından fırsat yarattığına işaret eden Kızılcık, konuşmasında turizm, eğitim, sağlık ve endüstri ürünleri hakkında da bilgilendirmelerde bulundu.
Özellikle KTÜ’ nün bünyesinde oluşturulan Teknoloji Geliştirme Merkezi, İnovasyon Merkezi gibi yapıların yabancı yatırımcıların da işbirliğine açık olduğunu anlatan Vali Kızılcık, spesifik özelliklere sahip bölge turizmiyle ilgili bilgi verdi.
Vali Kızılcık, uluslararası spor karşılaşmaları için 9 ayrı branşta olimpik yarışmaların yapılabileceği altyapı tesislerine sahip olan Trabzon’da sporun çok önemli bir yer tuğuna değinerek şehrin ünlü Trabzonspor takımına da sahip olduğunu söyledi.
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu; “Doğu Karadenizli iş adamları ortak yatırım ve ticarete hazırdır”
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise konuşmasında Trabzon’un 4 bin yıllık bir ticaret kenti olduğunu vurgulayarak tarih boyunca bu özelliğini koruyan Trabzon’un bugün de önemli bir ticaret merkezi olduğunu söyledi.
Türkiye Hükümetinin Trabzon’da yatırımları teşvik ettiğini ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, kurulan dört organize sanayi bölgesinde dünya standartlarında üretimler yapıldığını, buralardan başta komşu ülkeler olmak üzere dünya pazarlarına ihracat gerçekleştirildiğini dile getirdi.
Başkan Hacısalihoğlu, bölgenin bir eğitim merkezi olmasından ötürü yüksek eğitimli ve mühendis sayısının da yüksek oranlarda olduğunu vurguladı.
Hacısalihoğlu; “Doğu Karadeniz’deki işadamları yüksek ticaret deneyimine sahiptir”
Doğu Karadeniz’deki iş adamlarının uluslar arası alanda yüksek ticaret deneyimine sahip olduğuna ve işbirliğine açık olduğuna işaret eden Hacısalihoğlu, gezinin amacının da ABD ile ticari ilişkileri geliştirmek olduğunu kaydetti.
Amerikan Türk Konseyi Başkanı Holmes; “Türkiye ile ABD arasında ticaret artmalıdır”
Amerikan Türk Konseyi Başkanı ve eski Türkiye Büyükelçisi James Holmes, Türkiye ile Amerika arasında ticaretin artması gerektiğini, Trabzon heyetinin bu anlamda çok doğru bir adım attığını söyledi.
Türkiye’nin ekonomik büyümesinin ABD’ye göre daha olumlu olduğunu, dolayısıyla bu potansiyelini kullanması gerektiğini ifade eden Holmes, ABD ve Türk işadamlarının işbirliği anlaşmaları yaparak Türkiye ile ABD arasındaki ticaretin düzenli hale getirilebileceğini, ABD ve Türk işletmelerinin işbirliklerinin bu anlamda desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
ABD Ticaret Bakanlığı Yetkilisi Corey Wright; “Türk fındığını ABD’ye ihraç etmek için başvuruda bulunun, geç kalmayın”
Konferansta diğer bir konuşmacı olan ABD Ticaret Bakanlığı Yetkilisi Corey Wright, özellikle gıda ürünlerinin ABD pazarına girişi hakkında bilgilendirmede bulundu.
Gıda ürünlerinin ABD’ye ithalatında yeni düzenlemeler yapıldığını anımsatan Wrigth, Türk fındığının da bu anlamda ABD pazarında önünün açılması gerektiğine işaret etti. Wright daha sonra şöyle konuştu:
“ABD hükümeti olarak gıda sektöründeki ürünlerin ticaretinde uyulması gereken bazı prosedür kararlarını yeni aldık. Bu doğrultuda gıda ürünlerinin ABD’ye girişi için belirli tahlil ve analiz sonuçlarına uyulması gerekiyor. Türk fındığının ABD’ye ülkenizden direkt ihracatı için başvuruda bulunarak ABD’deki analiz sonuçlarını çıkartmanız gerekiyor.
Bu analizler yapılmadan hiçbir gıda ürünü ABD’ye giremiyor. Bir analiz ve bunu takip eden süreç en az başvurudan sonra bir iki yıl sürüyor. Türkiye fındık için ABD pazarında zaman kaybetmemesi için başvurusunu hemen yapmalıdır.”
Ticaret Bakanlığı heyeti Türkiye programına İstanbul ve Ankara’dan sonra Trabzon’u da ekledi.
Doğu Karadeniz heyeti, ABD Ticaret Bakanlığı’nda da resmi temaslarda bulundu.
Bakanlıkta, Uluslararası Ticaret Ofisi Avrupa Birliği Ülkeleri Direktör Jay A. Burgess başkanlığındaki heyetle ile bir saati aşkın bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede Trabzon ve bölge hakkında bilgilendirmede bulunan Vali Dr. Recep Kızılcık, Trabzon’un tanıtıcı bir dokümanı heyete sundu.
Bölge oda başkanlarının da katıldığı görüşmede heyet, Trabzon’da ön plana çıkan lojistik merkez, teknoloji ve inovasyon merkezi gibi yatırım fırsatlarına yönelik bilgilendirmede bulundu. Eğitim, sağlık ve turizm alanlarında Trabzon’un sahip olduğu potansiyele vurgu yapıldı.
Afganistan’dan çekilmekte olan uluslararası askeri güçlerin Trabzon’un lojistik avantajlarını kullandığını anımsatan Vali Kızılcık, “Almanya, Belçika ve İsveç Trabzon Havaalanı ve Limanını kullanarak aşamalı olarak Afganistan’dan çekilmektedirler. Bu gelişme Trabzon’un lojistik anlamda ne kadar önemli olduğunun önemli bir göstergesidir. Bu lojistik avantaj ticaret ve yatırım başta olmak üzere birçok işbirliği için de kullanılmalıdır” dedi.
Trabzon’un Karadeniz Havzası ve Kafkas ülkeleri ile başta olmak üzere özelikle Rusya Federasyonu ve Gürcistan için çok avantajlı bir konumu bulunduğunu kaydeden Vali Kızılcık, “Trabzon’un sahip olduğu uluslar arası ticaret avantajları başka hiçbir ilde yoktur” diye konuştu.
Direktör Jay A. Burgess, Vali Dr. Recep Kızılcık’ın Trabzon’un sunumundan oldukça etkilendiklerini belirterek, bu ay içerisinde Türkiye’ye yapılacak ziyaret kapsamında İstanbul ve Ankara temaslarının yanı sıra Trabzon’u da ziyaret etmeyi planladıklarını vurguladı.
Vali Kızılcık ile Başkan Hacısalihoğlu, Türk Büyükelçiliğinde Türk medyasının sorularını yanıtladı
Vali Dr. Kızılcık, Trabzon’un lojistik gücünü ABD’li iş çevreleriyle paylaştıklarını belirttiği açıklamasında, “Bizler Doğu Karadeniz Bölgesi olarak, ağırlıklı olarak Trabzonlu iş adamlarımız, olmak üzere Trabzon Valiliğimiz ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamız organizasyonunda ve 51 iş adamımız ile beraber ABD’ye bir haftalık bir iş seyahati gerçekleştirilmiştir.
Washington ve devamında da New York’ta yapılacak olan temaslarda, burada Doğu Karadeniz Bölgemizin ve Trabzon’un ve Türkiye’nin yatırım imkanlarını ve fırsatlarını tanıtmak gayesiyle geldik. ilk gün ikili iş görüşmeleri toplantısında Trabzon’un jeopolitik konumunu ve özelliklede uluslararası globalleşen dünyada, önemli bir lojistik üs olabilme fırsatlarını, imkanlarını Amerika’da ki iş çevreleri ile paylaştık” dedi.
Ardından Ticaret Bakanlığı’na Geçildi
Kızılcık konuşmasına şöyle devam etti: "Orada öğleden sonraki toplantıda yine Doğu Karadeniz Bölgesine yapılabilecek yatırım potansiyel imkânlarını tartıştık. Ve buraya ülkemizden gelebilecek yatırım fırsatları ve ticari imkânları görüşme imkanımız oldu. Tabi ki özellikle Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesinin lojistik anlamda çok stratejik bir konumu var. Haritayı göz önüne alıp baktığınız zaman, Doğu Batı arasındaki yakınlığı eskiden de ipek yolu adıyla anılan Trabzon’dan sağlanmıştır.
Bu anlamda Trabzon un her şeyden önce bir lojistik merkez olabilmesini ifade ettik. Aslında hepinizin bildiği gibi gerçekten de, Batı ülkeleri Afganistan’da bulunan güçlerini buradan geri çekiyorlar. Almanya, Belçika ve İsveç ‘in Trabzon Havaalanını ve limanını kullanarak Afganistan’dan çekilmektedirler.
ABD’nin de bu yolu kullanacağını, tercih edeceğini düşünüyoruz. Trabzon bu lojistik avantajı ile ayrıca ticari anlamda hem Karadeniz Ülkelerine, hem Kafkaslara, Rusya ve Türkmenistan’a en rahat ve kolay ulaşım imkanı sağlayan bir konumdadır. Diğer taraftan, dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini karşılayan Türkiye’nin, hatta bu fındığında yüzde 80’ini üreten Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesidir. Dolayısıyla fındığın ABD’ de tanınması ve bölgemizde yatırım anlamında çok potansiyel vardır.
Washington’da yapılan temasların ardından bu ay içerisinde ABD Ticaret Bakanlığı müşavirliğinden bir heyet Türkiye ye gidecekler. İstanbul ve Ankara’daki temaslarına Trabzon’u da memnuniyetle eklediler. Türkiye zaten dünyanın 16. en büyük ekonomisidir. 2023 hedefleri vardır. Dolayısıyla yeni dünya düzenindeki bu tür fırsatlar da özellikle ABD ve Türkiye arasında ikili ilişkilerimizin de gelişmesini ümit ediyorum.”
Başkanı Hacısalihoğlu; “Bu, uzun dönemli bir projedir”
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da ABD iş görüşmeleri ziyaretinin bir toplantıdan ibaret olmadığının ve uzun dönemli bir proje olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
“Şunu açıkça söylemekte yarar var. Bu programı yapmadan önce ülkemizde Ekonomi Bakanlığımız ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, onların destekleriyle biz buralara geldik.
Gerçekten de fazlasıyla çok memnun olduk. Sayın valimizin bahsettiği konuların dışında özellikle Trabzon’un sağlık merkezi olmasına paralel olarak burada bir işbirliği gündeme çıktı. Türkiye’nin sağlık yönünden oldukça ucuz olduğunu hepimiz biliyoruz.
Gelişmiş ülkelerde pahalı bir sektördür. Şu aşamada sağlık sektöründe böyle bir somut işbirliği önerisi aldığımızı söyleyebiliriz. Bunların haricinde tabi bizim buraya gelişimiz sadece bir toplantı değil. Bir program, bir proje dahilinde uzun vadeli bir programdır. Amerika Birleşik Devletleri ile ticaret yapmak için buradaki iş adamlarımız ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Kaynak : Lojistik Hattı