Türkiye, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO)'nun karar organı konumundaki ICAO Konsey üyeliğine aday oluyor.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yetkililerinin AB üyesi olmayan Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Ukraynalı Sivil Havacılık Otoriteleri ile 10 Ocak 2013 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdiği toplantıda Türkiye'nin ICAO Konsey üyeliğine aday olmasına karar verildi.
Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin de katılımı ile gerçekleşen toplantıda, ICAO Konsey üyeliği için bir rotasyon grubu oluşturulması ve Grup adına ilk olarak Türkiye'nin 38. ICAO Genel Kurulu Toplantısı'nda aday ülke olması konusunda mutabakat sağlandı.
Ülkemizde sivil havacılık alanında son on yılda kaydedilen önemli büyüme ve ilerlemelerin ele alındığı toplantıda, Türk sivil havacılığın tüm dünyanın dikkatini çektiği bir döneme aday olmasının konjonktörel olarak da son derece uygun bir zamanlama olduğu katılımcılar tarafından dile getirildi.
SHGM'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin havayolu taşımacılığında 2023 hedeflerinin gerçekleşmesine de çok önemli katkılar sağlayacağı belirtilerek, bu girişimin ülkemizin global bir konuma yükselerek, daha büyük hedeflere doğru yürümesi bakımında da cesaret verici bir gelişme olduğu değerlendirmesi yapıldı.
Konsey üyeliği için dönerli grup vasıtasıyla Türkiye'nin üyeliği güçlendiriliyor..
Bilindiği üzere, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) 07 Aralık 1944 tarihinde imzalanan Sikago Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletlerin bir organı olarak kurulmuş olup, Türkiye kurucu üyeler arasında yer almış ve 5 Haziran 1945 tarih ve 4749 sayılı Kanun ile ICAO'ya taraf olmuştur.
ICAO bünyesinde tüm ülkelerin katılımıyla gerçekleştirilen Genel Kurul (Asamble) tarafından 3'er yıllık süreler için seçilen Konsey'de toplamda 36 ülke temsilcisi görev yapmaktadır.
ICAO'nun kurulduğu ilk yıllarda bir dönem için Konsey Üyesi olan Türkiye, aradan geçen 60 yılı aşkın süredir ICAO Konseyi'nde temsil imkânı bulamamıştır.
Üç ayrı kategoride üyeliğin bulunduğu ve bölgesel düzeyde temsilin önem arz ettiği Konsey'de, aralarında ülkemizin de bulunduğu Avrupa bölgesinden her 3 kategoride toplam 8 Ülke temsil edilmektedir.
Konsey'e üye olmak amacıyla uygulanan yöntemlerden biri de, birkaç ülkenin bir araya gelerek, oluşturulan dönerli grup vasıtasıyla bir Konsey Üyeliğinin paylaşılmasıdır. Halen Avrupa tarafından üstlenilen 8 üyelikten 3' bu yöntemle paylaşılmış durumdadır.
Kaynak : SHGM