KONTRATAK

KONTRATAK14.01.2013
Balnak Lojistik'i satın alarak sektörde çıtayı yükselten Borusan Lojistik, 2015 yılında 1 milyar dolar ciro hedefliyor. Firmanın bir diğer hedefi de Avrupa'nın 10 kontrat lojistiği yapan şirketinden biri olmak.

Borusan Lojistik, geçtiğimiz ay deyim yerindeyse "bomba bir satınalma" yaparak Balnak Lojistik'i aldığını duyurdu. Bu satın almayla birlikte Borusan Lojistik, 600 milyon dolarlık ciro ile Türkiye'nin en büyük lojistik firması oldu. Firma, 2015 yılında 1 milyar dolara ciro yapmayı hedefliyor. Borusan Lojistik'in Balnak Lojistik'i satın almasının ardından 13 Aralık'ta Rekabet Kurumu satışa onay verdi. Böylece iki firmanın birleşme süreci resmen başladı. Peki bu birleşme süreci nasıl başlamıştı? Borusan Lojistik'in lojistik sektöründeki hedefleri neler? Tüm bu soruları Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgerç'e sorduk.

BALNAK'A "ŞİRKETİ BİZE SATAR MISINIZ?" DEMEDİK

Balnak Lojistik'in satın alma süreci nasıl başladı? Teklif kimden geldi?

Biz şirketi uzun dönemli hedeflerle yönetiyoruz. 2022'de dünyanın en büyük 10 kontrat lojistiği yapan şirketlerinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu hedefe de uluslararası taşımayı şirketin içine bir iş ünitesi olarak sokmadan ulaşamayacağımız ile ilgili bir öngörümüz var. Bu planımızı 2010 yılında yaptık. 2010 yılında yaptığımız planda bu iş ünitesini satın alarak mı yapmalıyız yoksa kendimiz mi yapmalıyız diye analiz ettik. Analizlerde satın almanın daha ucuz, daha emin ve daha hızlı bir yöntem olduğunu gördük. Bu karar doğrultusunda araştırmalar yaptık. Bir kısa liste oluşturduk. Balnak Lojistik de bu kısa listenin içinde yer alıyordu. Daha sonra Balnak tamamen kendi inisiyatifi ile yani içindeki fonun çıkma isteği nedeniyle, satış sürecini başlattı. Dolayısıyla biz herhangi bir şekilde Balnak'a gidip de, ''şirketi bize satar mısınız?'' gibi bir konuşma yapmadık.

Balnak'ı satın alma süreci Kosta Sandalcı'nın şirketten ayrılmasından sonra mı başladı?

Hayır. Kosta Bey daha oradayken yani şirketin içerisindeyken satış için bir bankayı görevlendirdiler. Dolayısıyla Kosta Bey içinde kalmaya devam etseydi de satılacaktı. Kendi aralarında anlaşamayıp satışı durdururlar mıydı? Onunla ilgili bir şey söyleyemem. Sonra biz talip olduk. Ama onlar satışa çıktıkları zaman Kosta hala içindeydi.

YABANCI HİSSEDARIN SATIŞ İSTEĞİ

Balnak'ın borsaya girmek, Avrupa'nın sayılı lojistik firmalarından biri olmak gibi planları vardı. Satış açıkçası beni şaşırttı.
Bunlar ticari kararlar olduğu için arkasında tamamen hissedarın bakışı var. şirketin yüzde 46'sı yabancı hissedarındı. Yüzde 54'ü Türk ortaklarındı. Bu yüzde 54'ün önemli bir kısmı da Lütfi Aygüler'indi.

Satışı Türk ortaklar mı, ABD'li fon mu istedi?

ABD'li fon satacağını söylediği için Türk ortaklarda bu satış kararına uyma kararı verdiler.

Siz tamamını mı satın aldınız?

Evet, biz tamamını satın aldık.

Ne kadara satın aldınız?

Onu söyleyemiyoruz.

2013 ENTEGRASYON YILI OLACAK

Başka satın almalar düşünüyor musunuz?

Düşünüyoruz. Ama öncelikle şu tabağımızdaki yemeği yememiz gerekiyor. 2013 bizim için çok önemli bir yıl. Entegrasyon bizim daha önce yapmadığımız bir şey. 2 tane büyük şirketin birleşmesi dediğinizde bu başlı başına bir iş. Dolayısıyla 2013'te tüm enerjimizi bu iki şirketi birleştirmeye ve yola çıkarken hesapladığımız değeri elde etmeye vereceğiz. Şunu söyleyebilirim; yurtdışındaki yabancı şirketlere baktığınız zaman, büyük şirketler için inorganik büyüme yani satın alarak büyüme en önde gelen büyüme yöntemi. Eğer biz 2012';nin sonuna geldiğimizde istediğimiz başarıyı elde edersek, entegrasyonu değer yaratarak tamamlarsak, şirket için bu önemli bir know-how;. O zaman biz başka şirketleri satın almaya çok daha iştahlı bakarız.

Bu satınalma yurtdışında mı, yurtiçinde mi olabilir?

Her ikisinde de.

Satın alınacak firmalar küçük oranlı mı yoksa büyük oranlı mı olacak?

Küçük aldığımız zaman faydası da küçük oluyor. Büyük aldığınız zaman cebinizden büyük çıkıyor. Büyük risk alıyorsunuz ama bunun karşılığında da elde ettikleriniz büyük oluyor. Biz büyük olmaya aday bir şirketiz.

ŞİRKETİ HALKA AÇILACAKMIŞ GİBİ YÖNETİYORUZ

Entegrasyon süreci bittiğinde nasıl bir firma ortaya çıkacak?

Daha önceki söylemlerimde herhangi bir değişiklik yok. Biz global bir firma olacağız. Farklı farklı ülkelerde, farklı noktalarda iş yapabilme becerisine sahip bir ülke olacağız. Bu hedefe ulaşmak için Balnak bizi çok güçlendirdi. Kurulduğumuz ilkeleri adalara benzetirseniz, Balnak'ın satın alınması adalar arasındaki network'ü sağlayacak olan sinir sistemi.

Kısa vadeli planlarımız içinde halka açılmak gibi bir planımız olmasa da Borusan Lojistik'i biz son 5 senede herhangi bir anda hissedarımız istediği taktirde halka açabilecekmiş gibi yönetiyoruz. Dolayısıyla ne kurumsallığımızda ne iç raporlama sistemimizde en ufak bir engelimiz yok halka açılmak için. Bu önemli bir kriter çünkü halka açılmak belli kurallara ve zorunluluklara uymayı beraberinde getiriyor. Biz böyle bir zorunluluğun altında değilken bile şirketi bu şekilde yönetiyoruz. Çünkü bizim hedefimiz, Türkiye'de ki rakipler değil, yurtdışında ki rakipler. Hatta onlar Türkiye'ye daha fazla gelmeye başladılar. Geldiklerinde benim onların yaşadığı şartlara hızlı uyum sağlıyor olmam lazım. Şimdiden sanki onların denizlerinde yüzüyormuş gibi hareket ediyorum.

Sizin ve Balnak'ın en son cirosu neydi?

Bu yıl bizim ciromuz 370 milyon dolar olurken Balnak'tan bize gelen büyüklük yaklaşık 250 milyon dolar. Dolayısıyla toplam 600 milyon dolarlık bir firma olduk diyoruz.

SATIN ALMA SÜRECİ 3 AY ÖNCE BAŞLADI

Satın alma konusuna dönersek; Balnak'ın satın alma süreci ne zaman başladı? Entegrasyon süreci ne zaman biter?

Balnak ile görüşme 2012'nin yaz aylarında başladı. O kadar yakın. Biz alımı 3 ay içinde gerçekleştirdik. Bizim bir şirketi satın alma kararımız 2010'a dayanıyor. 2013'ün sonunda tek marka, tek şirket, tek takım, tek hedef haline getirmeyi hedefliyoruz.

Balnak ismi devam etmeyecek öyle mi?

2013'ün sonundan sonra devam etmeyecek. Tek markayı onun için söyledim. Tek bir marka olacak o da Borusan Lojistik.

HEDEF KONTRAT LOJİSTİĞİNDE İLK 10'DA OLMAK

Bu birleşme ile en önemli hedefiniz nedir?

10 kontrat lojistiği şirketinden biri olmayı hedefliyoruz. Lojistikte kontrat lojistik diye ayrı bir bölüm var. Çünkü lojistiğin tanımını yaptığınızda hatları bile bunun içine sokabiliyorsunuz. Hatları da bunun içine soktuğunuzda hatların büyüklüğü bugün milyar dolarlarla ifade ediliyor. 10 sene sonra daha da büyüyecekler. Dolayısıyla kontrat lojistiği dediğimiz tabir; uzun süreli sözleşmeyle üçüncü veya dördüncü parti lojistiktir. Biz bugün itibariyle böyle çalışıyoruz. Bizim rafta bir ürünümüz yok. Genellikle müşterimiz olan kişinin bütün ihtiyaçlarını gidermek üzere bir blok sözleşme ile yola çıkıyoruz. Bu tip iş tarzına kontrat lojistiği deniyor. Kontratlar Avrupa'da çok daha uzun yıllardan oluşuyor. Bizde ise 1 ile 5 sene arasında değişiyor. Avrupa'ya çıktığınızda bunun ortalaması 7-8 senenin üzerinde. 2015'te milyar doları geçeceğimizi söylüyoruz. Bugün 600 milyon dolarız. 3 sene sonra milyar doları yakalayacağız.

30 MİLYON DOLARDAN 600 MİLYON DOLARA

2002'de göreve başladığınızda Borusan Lojistik'in cirosu neydi?

30 milyon dolar.

Benzer satın almalar rakiplerinizde de olur mu? Bir akım yarattınız mı?

Muhtemelen. Akımı bence biz yaratmadık, akımın öncüsüyüz belki. Ama biz yapmamış olsak da başkaları bence yapacaklar. Çünkü önümüzde ki dönemde maliyetleri daha aşağıya çekebilmek için ölçeği yakalamaktan başka bir koşul yokmuş gibi gözüküyor.

Bir Türk lojistik firması için sizce büyüme alanı Türkiye mi olmalı?

Bu sorunun cevabı da bir tane değil bir Türk şirketi olarak Türkiye'de büyümeyi de kendinize hedef seçebilirsiniz. Türkiye'de büyümeyi hedef seçerken Borusan Lojistik böyledir, yurtdışında da 'ben markalaşacağım ve bu coğrafyanın içinde tanınır hale geleceğim' dememize engel değil Türkiye'de büyümek istemeniz. Dolayısıyla hangi sahada oynamak istiyorsanız bunu siz seçiyorsunuz.

LÜTFÜ AYGÜLER 1 YIL DANIŞMANLIK YAPACAK

Bundan sonraki süreçte entegrasyonun hızlı ve sağlıklı yapılabilmesi için Lütfi Aygüler yeni yapının öncesinde ve sonrasında görev alacak mı?

Lütfü Aygüler ayrıldı zaten. Şu anda bana bu entegrasyon sürecinde danışmanlık yapıyor. Bunuda dediğim gibi bir sene içinde bitirmeyi planlıyoruz. Ondan sonra o muhtemelen başka alanlarda iş yapacak.

Sizce Borusan için Balnak'ı alarak sektörde önemli bir kontra atak yaptı denilebilir mi?

Öyle tabii. Ben yaklaşık 400'lük bir şirket alıyorsam. Bir günde yüzde 50 büyüdüm. Ama ben bu atakların, bu birleşmelerin rakiplerimden de geleceğini, yurtdışından da geleceğini öngörüyorum. Bundan sonra daha fazlasını duyabiliriz.
 

         
Kaynak : Transport