Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİK 2013’TE GÜÇLENECEK

LOJİSTİK 2013’TE GÜÇLENECEK

LOJİSTİK 2013’TE GÜÇLENECEK22.01.2013
UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, Türk lojistik sektörünün küresel dalgalanmalardan derinden etkilendiği 2012’den başarıyla çıktığını ve bu durumun 2013 için umut kazandırdığını söyledi. Kamu politikalarının özel sektörle işbirliği içinde uygulanması gerektiğini söyleyen Erkeskin, 2013 yılının geçen yıla göre daha karlı olacağını kaydetti


Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin, Türk lojistik sektörünün 2012 yılında yaşadığı sıkıntıları, 2013 yılında sektörü neler beklediğini ve sektöre dair tüm merak edilenleri Gözlem Gazetesi okuyucuları için değerlendirdi.

Risklerden başarıyla çıktık

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin, 2012 yılında Türk lojistik sektörünün küresel ekonomide süregelen dalgalanmalardan ve özellikle Orta Doğu’daki siyasi tansiyonun yükselmesinin ekonomik yansımalarından derinden etkilendiğini ancak gelecek adına önemli tecrübeler kazanıldığını ifade etti. 2012 yılında yaşanan olumsuzlukların yanında yeni atılım ve yatırımların gerçekleşmesinin sektör adına olumlu gelişmeler olduğunu söyleyen Erkeskin, “Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının ulaştırma altyapısına yönelik yatırımlarının yanı sıra, yerli ve yabancı özel sektör yatırımları da hepimiz adına sevindirici oldu. Yatırımların yarattığı dinamizm, şirket birleşmeleri ve satın alma yatırımları ile hız kazandı. Sonuç itibariyle, sektörümüzün yüksek riskli bir dönemden başarı ile geçti. Bu da bizi 2013 ve sonrası için umutlandırıyor” dedi.

Liman özelleştirmeleri

Sektörün 2012 yılında küresel ekonomik koşulların zorlayıcılığına rağmen 2013 yılına önemli kazanımlarla girdiğini belirten Erkeskin, “Taşımacılık ve lojistik sektörü son derece dinamik ve koordinasyon kabiliyeti yüksek bir sektör. Yapısı gereği risk alabilen ve değişen koşullara hızla uyum sağlayabilen sektör, kendi dinamiklerini yönetebilme becerisine sahip. Umuyorum ki 2013 yılında kıyasıya rekabetin yaşandığı küresel pazarda, ihracatçı sektörlerin güçlenmesi ile birlikte, katma değeri yüksek ürünlerle ticaret hacmi artmış bir Türkiye ve onu hedef pazarlara taşıyacak donanıma sahip bir lojistik sektörü görebileceğiz. 2013 yılı için gerçekleşmesini beklediğimiz liman özelleştirmeleri ve demir yolu serbestleşmesi de, sektörde uzun dönemli fırsatlar yaratacaktır. 2013 yılında dileğimiz gelişebilmek adına ihtiyacı olan kaynaklara ulaşım olanağı kolaylaştırılmış küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) girişimleri ile hareketlenen bir Türkiyedir. İhracatçı sektörlerin güçlendiği, hareket kabiliyeti, hacmi ve alanı genişlemiş, katma değeri yüksek ürünlerle küresel pazara açılmış bir Türkiye’nin, 2013 yılını daha aydınlık ve daha güçlü kapatacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Altyapı ve mevzuat sorunu

Türkiye’nin lojistik sektöründe dünyaya kıyasla altyapı ve mevzuata yönelik sıkıntılar yaşansa da rekabet edebilir olduğunu dile getiren Turgut Erkeskin, 2012 yılında açıklanan Lojistik Performans Endeksi’nde, Türkiye’nin 12 sıra birden atlayarak 39’ncu sıradan 27’nci sıraya yükselmesinin bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

“Türk lojistik sektörü altyapı, kapasite, ciro ve karlılık açısından henüz hedeflenen noktaya gelmiş değilse de sektörün yüzde 80’lik büyüme potansiyeli, coğrafi avantajları ve kabiliyetleri sayesinde bu açığı hızla kapatacağına inanıyoruz” diyen Erkeskin şöyle devam etti: “Bu inancı destekleyen en önemli nedenlerden biri; tedarik zinciri kavramının Türkiye’de çok daha fazla yaygınlaşması ve sektörün hızlı uyum kabiliyeti ile, dünya ile entegrasyon sürecini kapatabilecek güç ve donanıma sahip olmasıdır. Yine Türkiye’nin bölgesinde ekonomik ve siyasi bir istikrar örneği olması, dünya ticaretinin doğuya yönelmesi ve gelişmekte olan büyük pazarlara açılmada ülkemizin önemli bir üretim ve lojistik üs özelliğine sahip olması, yabancı yatırımcılar nezdinde ülkemizin değerini artırmaktadır.”
'Gümrük mevzuatı iyileştirilmeli'

Ülkemizin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde lojistik sektörünün lokomotif görevi üstlendiğini ifade eden UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, özel sektör temsilcileri olarak, Türkiye’deki Taşımacılık ve Gümrük Mevzuatı’nın iyileştirilmesi yönündeki çalışmalarının sürdüğünü kaydederek “Gümrük mevzuatımızın sektörün ihtiyaçlarını çözecek ve farklı yorumlara izin vermeyecek biçimde geliştirilmesi, ana gündem maddelerimizden biridir. Geleceğe yönelik hedeflerimizin gerçekleştirilmesinde kamu politikalarının, özel sektör ile işbirliği içinde ve hızlı bir biçimde uygulanması büyük önem taşımaktadır. Sektörün mantığı, tedarik sürecine yönelik tüm uygulamaların yüksek koordinasyonu ile işliyor. Bu noktada kamu yapısının da sektöre aynı organizasyon anlayışı ile ve tüm paydaşları tek çatı altında toplayacak bir biçimde uyumunun, ülkemizin “lojistik üs olma hedefi”ni gerçekleştirebileceğine inanıyoruz. Bu amaçla, özel sektör temsilcisi kurumların ürettiği projelerin desteklenmesi, tanıtım fırsat ve olanaklarının yaratılması ve artırılması; rekabetçi dünya pazarında güven, kalite ve hız standartlarını yükseltecek şartların oluşturulması Hükümet politiklarının sektörümüze verdiği değer ile doğru orantılı olacaktır” şeklinde konuştu.

'Rekabet edilebilirliği artıracağız'

2013 yılında da lojistik sektörü olarak değişim, gelişim ve büyümeye yönelik sorumluluklarını yerine getirmeyi sürdüreceklerini söyleyen Erkeskin şu bilgileri verdi: "Sahip olduğumuz kapasite, güç ve potansiyeli ortaya koyacak fuar, kongre ve organizasyonlarla sektörümüzü uluslararası pek çok platformda tanıtmayı hedefliyoruz. Ortak paydamız olan daha dinamik bir lojistik sektörü için, uzun yıllara dayanan birikim ve tecrübelerimizi, kurduğumuz yerel ve uluslararası işbirliklerimizin yaratacağı enerji ve heyecanı, sektörümüzle paylaşmaya devam edeceğiz. Kara, hava, deniz, demir ve kombine taşımacılık sistemlerine ilişkin altyapı ve mevzuata yönelik, görüş, fikir, talep, beklenti, çözüm önerileri ve projelerimizi kamu ve özel sektöre aktararak, sektörün ortak aklını oluşturmaya öncülük etmek, koordinasyon ve işbirliği ortamının yaratılmasına katkıda bulunmak önemli görevlerimiz. Ülkemizin, kıyasıya rekabetin yaşandığı dünya pazarında daha avantajlı taşıma maliyetleri ile öne çıkmasını sağlayacak, sektörün öncelikli ihtiyaçlarına çözüm üretecek, mevzuata yönelik revizyonların gerçekleşmesini sağlamak 2013 gündemimizde yer almaya devam edecek. Yakın gelecekte bölgesinde ekonomik ve siyasi ağırlığı daha fazla hissedilecek ülkemizin, üretim ve lojistik üs olarak daha güçlü rekabet koşulları ile donanımlı bir şekilde hazırlanması konusunda sektör temsilcisi bir kurum olarak çalışmayı sürdüreceğiz. UTİKAD olarak, ekonomiye yön veren tüm kuruluşların; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği,  İstanbul Ticaret Odası ve diğerlerinin KOBİ’lere değer katacak önemli girişimlerini destekliyoruz.”




Turgut ERKESKİN / Gözlem Gazetesi